Blog
pondelok

Potraviny pre druhú kategóriu

Potraviny na Slovensku sa odlišujú od tých západných. Čo to znamená? Dokáže to zmeniť verejná diskusia?

Už nejaký čas je všeobecne známe, že na Slovensku a v krajinách, ktoré ležia vo východnej časti Európskej únie, sa kvalita potravín líši od tých, ktoré sa predávajú v tej západnej. Na druhej strane ma prekvapuje, že z toho zatiaľ médiá nespravili veľkú hystériu ako pri iných kauzách alebo zisteniach, pričom si myslím, že práve kvalita potravín je veľmi dôležitý problém. Kto sa pýta? Kto bojuje? Kto sa zastane? Ľudia si zaslúžia rozumné odpovede a riešenia kompetentných.

Príkladov je mnoho

Už vo februári  2017 uverejnil portál Pluska.sk článok informujúci o tom, že syry, ovocné džúsy a ďalšie potraviny, ktoré sa v rovnakých obaloch predávajú aj u nás, majú nižšiu kvalitu, než napr. v Rakúsku. Hoci podľa portálu testy ukázali odlišné zloženie, hovorcovia a zástupcovia obchodných spoločností to odmietajú. V tom istom mesiaci o rovnakej téme informoval portál Gazduj.sk, ktorý spomína rozdiely v kvalite nielen sladených nápojov, ale aj v koreninách, čajoch a mäsových výrobkoch. Podobných článkov na webe možno nájsť niekoľko.

Tento rozdiel sa netýka len potravín. 13. júla uverejnil denník SME správu, že podobné je to aj s drogériou, konkrétne s pracím prostriedkom Persil od spoločnosti Henkel, ktorý v Nemecku obsahuje o 20 % viac aktívnych pracích zložiek. Spoločnosť to obhájila tak, že Nemci perú v chladnejšej vode, preto potrebujú viac spomínaných pracích zložiek. Absurdných odpovedí by sme od týchto spoločností dostali určite viac.

Vždy ide o úplne identické výrobky, rozdiel je len v zložení. To menej kvalitné sa týka práve nás a predáva sa niekedy dokonca za vyššiu cenu. Podobné zistenia a testy potravín prichádzajú aj z Čiech, Bulharska, Maďarska a Chorvátska. Ďalšie testy prebiehajú ešte v  Slovinsku a Rumunsku, píše sa v dnešnom SME. Hoci sa o tomto hovorilo na summite V4 aj na celoeurópskej úrovni, riešenie a rozumné odôvodnenie sa k ľuďom zatiaľ nedostáva. Dočkáme sa ho vôbec?

Čo to o nás hovorí?

Drogéria, no predovšetkým potraviny druhej kategórie pre občanov druhej kategórie. Aké ďalšie tajomstvá ukrývajú výrobky predávané u nás? Čo by sme zistili napr. o elektronike, oblečení, nebodaj o automobiloch? Považujem to za škandál, ktorý naznačil to, čo znamenáme my, Východoeurópania, pre západný trh. V čom sme horší? V čom sme jednoduchší?

Tu už nejde o nejakú dobrú povesť firiem, tu ide len o čo najnižšie náklady a najvyšší zisk. To najviac prezrádza o charaktere daných spoločností a ich hodnotách, ktoré zastupujú. Osobne mi príde nepochopiteľné, že takéto spoločnosti s určitou tradíciou a menom dokážu prispôsobovať svoju výrobu pre niekoľko rozdielnych trhov. Nemali by byť rovnocenné? Neviem ako, ale je to možné.

Je normálne, aby si dnes ľudia museli dávať pozor na to, čo kupujú v bežnom obchode, pritom vlastne ani poriadne nerozumeli zloženiu daných výrobkov? Argument, že každý má nejaké finančné možnosti, s ktorými si môže vyberať určitú kvalitu, je výsmechom chudobnejším ľuďom. Oni nemajú nárok na kvalitné potraviny? Na Slovensku už akoby nebol zaručený štandard kvality potravín. Smiešne vyzerajú aj veľké obchodné reťazce, ktoré tak veľmi ctia "kvalitu, čerstvosť a lásku" k Slovensku... Všetko je to podvod na ľudí.

Podľa R. Fica máme byť v jadre EÚ. Čo to znamená? Držať hubu a krok? Zmení sa tým niečo? Sú plnohodnotnými občanmi EÚ len tí, ktorí sú v jej jadre, preto môžu jesť normálne potraviny? Začnime si trochu vážiť sami seba a nebojme sa vyjadriť nesúhlas, inak nás stále budú brať ako druhú kategóriu...

Text je súčasťou blogov Denníka N, nie je redakčným obsahom.
Administrátorov blogov môžete kontaktovať na adrese blog@dennikn.sk.

Aj priestor pre blogerov Denníka N vznikol vďaka vám. Predplaťte si nás a podporte našu snahu o kvalitnú žurnalistiku.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Dnes na DenníkN.sk

Blogy

|

Už viac ako 126496 z vás dostáva správy e-mailom