Denník N

Mlčiaca väčšina a jej sila: len to nikomu nepovedz

Nízke sebavedomie. Pojem dobre známy dospievajúcim dievčatám. Pasujú sa s ním, aj keď žijú v prostredí, ktoré ich povzbudí, podrží, pochváli. Nie všetky majú to šťastie. Nájsť zmysel svojej existencie, keď na tínedžerku doľahne život celou svojou tiažou, môže byť omnoho zložitejšie než skonštatovať, že z toho vyrastie. O to viac, keď sa stane obeťou šikany a kyberšikany svojich spolužiakov.

Eva, hlavná hrdinka novej knihy autorky pre tínedžerov Miroslavy Varáčkovej s názvom Len to nikomu nepovedz, má sedemnásť rokov a ťažký životný údel. Na líci má jazvu vypovedajúcu o niečom strašnom, čo sa jej stalo v minulosti a nejako súvisí so samovraždou jej otca. Jej mama celú situáciu nezvládla a vyriešila ju útekom do Anglicka, kde sa stará o chorých ľudí a domov posiela balíky s oblečením a peniaze. Ivo, Evin starší brat, má k nej majetnícke sklony a prejavuje sa u neho agresivita, démon ich otca, ktorého sa Eva celý život bála. Ona, ešte neplnoletá, korčuľuje medzi vzťahmi, z ktorých žiaden jej nedáva to, čo by potrebovala najviac – pocit bezpečia. To, že jej rodina sa nenapraviteľne rozpadla, je však len jedným z aspektov jej života.

Doma si prežila peklo, ale na to, čo sa deje v škole, sa iný výraz tiež nehodí. Traja Evini spolužiaci sa do nej navážajú tak, že to prekračuje hranice podpichovania, či podrývania.  Zastrašujú ju, mlátia ju slovami, ubližujú svojím postojom a rozsievaním zla po celej škole. Všetci vedia, že na to nie je nijaký dôvod, ale nikto sa jej nezastane. Apatia spolužiakov len poháňa tyranov ďalej, aby vymýšľali stále nové spôsoby, ako Eve nahnať strach, ako ju zraniť, doslova z nich cítiť to, ako prahnú po tom, aby sa zlomila, padla a viac to nepredýchala.

Kniha Len to nikomu nepovedz pod svojou nenápadnou obálkou ukrýva príbeh dievčaťa, ktoré svoj život nežije, len ho prežíva. Voči svetu zaujala pasívny postoj, nebojuje s ním, čaká a verí, že zlo, ktoré sa jej deje, jedného dňa pominie – predsa má za rok a pol maturity a po nich sa už s nikým z tyranov nikdy neuvidí. Nie vždy sa jej strach podarí dobre skrývať a ako typická obeť šikany sa za to, že jej niekto takto ubližuje, dokonca hanbí. Postupne sa jej už tak zašliapnuté sebavedomie ešte viac stráca.

Mladý čitateľ vo veku od cca 13 rokov dostane celkom podrobný opis toho, čo sa odohráva v hlave obete šikanovania. Uvedomí si, ako veľmi to zasiahne celú osobnosť človeka, že mu to môže zmeniť povahu a navodiť taký stav vnútornej nedôvery voči svetu, z ktorej sa veľmi ľahko vyvinie úzkosť a iné psychické poruchy. Aj Eva sa najlepšie cíti len vo svojej izbe a keby nemusela, vôbec by z nej nevychádzala. Jej racionálna stránka je zatiaľ stále dosť silná, ale všetky pokusy o pomoc od ľudí, ktorí sa o ňu úprimne zaujímajú, Eva odbíja v strachu zo zrady.

Pre jej rovesníkov bude zaujímavé podrobne nazrieť aj do vzťahov v triede. V každej sa nájde niekto, kto sa akýmkoľvek spôsobom potrebuje ventilovať tak, že sa vyvršuje na ostatných. Kniha mu ukáže, aké to je, keď sa mlčiaca väčšina len prizerá. Kam to môže dôjsť, keď všetci vedia, čo sa deje, ale nikto nezasiahne. V Evinom prípade sa šikanovanie vystupňuje do neúnosných rozmerov. Ubližujú jej tvárou v tvár a nájdu spôsoby, ako ju ponížiť aj na internete. Jej tyranov vskutku nič nezastaví. A čo tí ostatní, ktorí to vidia? Hryzie ich vôbec svedomie, že mohli pomôcť a nič neurobili?

Len to nikomu nepovedz je príbeh zo súčasnosti, aj jeho forma je prispôsobená tomu, ako dnes mladí komunikujú. V texte sa objavujú čety aj screenshoty zo sociálnych sietí. Autorka nakoniec Eve dopriala aj jednu spriaznenú dušu a prihrá jej aj lásku, o ktorú však musí hlavná hrdinka zabojovať najmä vo svojom vnútri, sama so sebou. A čitateľovi po dočítaní ostane v mysli otázka: „Čo by som spravil ja, keby som bol Evin spolužiak?“

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart.

Téme šikany sa venovalo viacero slovenských autorov. Mladším tínedžerom je napríklad určená kniha Romana Brata Zlo nemá na kúzlo, o ktorej som písala v minulom roku.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie