Denník N

Na zdolanie avarského démona stačí aj sedem dní prázdnin

Slovenská fantasy scéna sa často necháva inšpirovať slovanskou ranou históriou, mytológiou alebo veľkomoravskými dejinami. Je dobré, že v trende, ktorý možno najviac do žánru ukotvil dnes už široko etablovaný autor Juraj Červenák, pokračujú aj ďalší debutanti a aj skúsenejší autori.

Pozitívne je to z niekoľkých dôvodov. Beletristická žánrová tvorba dostáva ďalší (možno aj poznávací) rozmer, v prípade fantasy aj nové lokálne farby, pretože aj napriek všeobecným spoločným globálnym znakom, sa dej odohráva na unikátnejšej príbehovej mape.

potvorobijciOkrem toho takáto literatúra môže mať dosah na nových a mladých čitateľov, keďže nie je žiadnym tajomstvom, že tento typ prózy je u mladšieho publika obľúbenejší, ako povinná čítanková literatúra.

Vyššie popísanú charakteristiku by mohla spĺňať aj kniha Potvorobijci určená mladšiemu čitateľskému okruhu. Jej autor Marián Kubicsko už debutoval románom Veža elfov a v minulosti získal niekoľko ocenení v rámci poviedkových súťaží, napríklad v Cene Fantázie.

Na slovenskej fantasy scéne teda nie je neznámou postavou, no svojou druhou knihou má šancu priblížiť sa aj širšiemu publiku. Samozrejme najmä detskému a dospievajúcemu, pretože Potvorobijci primárne zacieľujú na túto konkrétnu vekovú kategóriu.

Tieto šance zvyšuje aj fakt, že Kubicsko tvrdohlavo neutopil príbeh iba vo vymyslenom fantasy svete čarodejníkov, drakov, škriatkov, démonov, elfov a pod. Jeho kontakt s fantastikou sa uskutočňuje iba cez jednu časovú dimenziu, ktorá sa otvára vo svete skutočnom, súčasnom, a to konkrétne na Slovensku, v čase obyčajných letných prázdnin.

Tie však pre hlavných detských hrdinov prestávajú byť obyčajnými a nudnými v momente, keď sa ich osudy stretnú v letnom tábore, ktorý sa volá Tábor prežitia. Letný military kemp sa nachádza na pôde bývalého roľníckeho družstva. Už na prvý pohľad javí známky veľkej provizórnosti a improvizácie, no jeho osadenstvu to vyhovuje, pretože v takomto prostredí sa ľahšie simulujú techniky prežitia.

14711494_10207967241554305_8800456670939151423_o-212x300S podmienkami nie je úplne nadšený jeden z hlavných detských hrdinov Lukáš, ktorý inklinuje k archeológii a poznávaniu dejín. Letné prázdniny si predstavoval inak ako bezduché plnenie fyzicky náročných skúšok a súperenie s bandami vojenských nadšencov.

Jeho pôvodné znechutenie však zmierňuje fakt, že sa ocitol v tíme s ďalšími podobnými „zúfalcami“.  Jedným z nich je aj jeho najlepší priateľ z civilu Erik – figliar s fajčiarskými skúsenosťami. Tím ďalej dopĺňajú: Buco – počítačový maniak a geek s nadváhou a Lara – krátkovlasé dievča so športovou postavou, ktorá ako jediná má s táborom skúsenosti.

K postavám je potrebné dodať, že autorovi sa podarilo celkom verne zachytiť obraz pubertálnej mládeže, k čomu, ako sám v doslove priznáva, dopomohol aj fakt, že pracuje ako stredoškolský učiteľ. Jeho žiaci mu dokonca aktívne dopomáhali dokresľovať charaktery postáv tak, aby neboli odtrhnuté od súčasnosti, keďže autor predsa len vyrastal v storočí minulom.

Odvtedy sa mierne zmenil nielen jazyk detí a mládeže, ale v určitých oblastiach tínedžeri prekračujú hranice dospelosti o čosi skôr, ako ich rovesníci z čias minulých. Svojím spôsobom to má na svedomí aj internet, ktorý medzičasom nadobudol obrovské rozmery.

Svet sa teda zmenil ako taký, od mobilných telefónov sme preleteli k smartfónom, a aj v detských letných táboroch sa medzitým prešlo od viazania námorníckych uzlov k paintballovým zbraniam. Napriek tomu však obyčajné, v realite zažité dobrodružstvo, stále zostáva jednou zo základných esencií bytia.14725489_10207967241954315_7908480771398153238_n-300x211

Túžia po ňom aj deti, hoci sa zdá, že väčšinu času čumia do smartfónov. Dokazujú to aj hlavní hrdinovia románu Potvorobijci. Autor pre nich vytvoril mikrosvet, v ktorom môžu na určitý čas zažívať adrenalínové aktivity, posúvajúce hranice ich odvahy, ktorá je však skúšaná aj v alternatívnej časovej dimenzii.

Tou je obdobie vlády kniežaťa Pribinu. Kľúčom otvárajúcim túto dimenziu je tzv. Adalramova kopija, artefakt, ktorého držiteľom je Lukáš – fanúšik archeológie a histórie. Tento archeologický predmet v ňom zároveň zobúdza nadprirodzené schopnosti, ktoré  potrebuje na zdolanie démona v avarskej svätyni.

Dejepisná linka síce netvorí väčšinu deja, no napriek tomu je dobrým premostením na súčasný príbeh o priateľstve, odvahe a aj pubertálnej láske. Inak plusom prózy tiež je, že sa Kubicsko nevyhýbal ani citovým problém svojich dospievajúcich hrdinov, pričom neodignoroval ani ich pochopiteľný záujem o veku primerané otázky sexuality.

Samotnému románu sa inak nedá, až na pár kozmeticko-gramatických chýb, nič zásadné vytknúť.  Dejová a žánrová linka je postavená remeselne poctivo, a svojím spôsobom nevybočuje (až na regionálny dejepisný motív) z koľají, ktoré predurčila ešte séria Traja pátrači alebo jej podobné modifikácie Thomasa Brezinu (Klub záhad, Hľadači pokladov).

 

Veková kategória: 12+

Kniha vyšla s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.

Ilustrácie: Jakub Šimjak

Marián Kubicsko: Potvorobijci, Vydavateľstvo: Hydra, 2016

Teraz najčítanejšie