Denník N

Použili ste minulý rok na podnikanie auto? Priznajte sa, oplatí sa vám to

Áut je stále viac, ľudia využívajú verejnú dopravu menej. Ilustračné foto - TASR
Áut je stále viac, ľudia využívajú verejnú dopravu menej. Ilustračné foto – TASR

Na podanie daňového priznania k cestnej dani máte ešte pár dní.

Blíži sa čas daňových priznaní a keďže vyššie paušálne výdavky pre živnostníkov platia až od tohto roku, niektorým z vás sa oplatí popremýšľať nad tými, ktoré ste skutočne vynaložili na podnikanie. Medzi ne patrí aj používanie súkromného auta na podnikanie.

Mnohí z vás majú auto zaradené v obchodnom majetku firmy alebo živnosti a teda výdavky s ním spojené si dávajú do nákladov automaticky. Je však veľká skupina podnikateľov, či už konateľov vlastných spoločností alebo živnostníkov, ktorí počas minulého roku používali na podnikanie a pracovné cesty svoje auto a možno ani netušia, že si môžu toto používanie dať do svojich výdavkov.

Na rozdiel od minulých rokov nemusíte takéto auto nahlasovať počas roka na daňový úrad, stačí do konca januára podať daňové priznanie k motorovým vozidlám alebo cestnú daň. Čo k tomu potrebujete? Technický preukaz od vozidla s uvedenou priemernou spotrebou, bločky o nákupe pohonných hmôt, zoznam ciest, na ktoré ste použili svoje auto a potom financie na zaplatenie samotnej dani, nakoľko tá je splatná v termíne na podanie priznania – teda do konca januára.

Pre motocykle, trojkolky, štvorkolky a osobné automobily je základom dane zdvihový objem valcov motora v cm3 uvedený v dokladoch vozidla. Pri úžitkových a nákladných vozidlách je základom dane ich najväčšia prípustná celková hmotnosť a počet náprav podľa dokladov. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov už sú len jednotné sadzby dane pre celé územie SR, bez ohľadu na to, v ktorom kraji je motorové vozidlo evidované. Ak ste nepoužívali auto na pracovné cesty počas celého roka, zaplatíte len alikvotnú časť za mesiace, v ktorom auto používané bolo. A ako vyzerá výpočet nákladu za pracovnú cestu, ktorú urobíte vlastným automobilom, aby ste si zvážili, či sa vám oplatí porozmýšľať nad absolvovanými pracovnými cestami?

Živnostník z Banskobystrického kraja má súkromné vozidlo, ktorým každý mesiac absolvoval pracovnú cestu do Bratislavy, nakoľko tam má klienta, ktorému na mesačnej báze vykonáva servis.

 

Automobil  má nasledovné parametre:

Objem valcov motora                                                                        1596 cm3

Priemerná spotreba podľa technického preukazu                      7 l/100 km

Cena zakúpeného benzínu na cestu v 01/2016                            1,156 euro/l

Počet najazdených kilometrov (1 cesta)                                        425 km

 

Výpočet spotreby pohonných hmôt:      425/100 * 7 *1,156 = 34,39 eur

Výpočet opotrebovania súkromného vozidla používaného na podnikanie:  425 * 0,183 = 77,77 eur

Spolu náklad na jednu pracovnú cestu Banská Bystrica – Bratislava a späť = 112,16 eur

 

Náklad sa zvyšuje počtom absolvovaných pracovných ciest. Živnostník si môže dať do svojich daňových výdavkov za minulý rok sumu cca 1345 eur, ak si takto prepočíta všetky pracovné cesty za minulý rok. Na cestnej dani zaplatí za rok 2016 sumu 148 eur, ktorú si rovnako môže uplatniť vo svojich daňových výdavkoch. Okrem týchto ciest mal určite aj ďalšie, ktoré súviseli s podnikaním a tak sa jeho daňové výdavky na pracovné cesty samozrejme zvýšia. Ak by pracovné cesty absolvoval na súkromnom automobile, ktorý jeho držiteľ nepoužíva na podnikanie, ale nie je jeho vlastný, nemôže si do výdavkov uplatniť aj amortizáciu, teda opotrebovanie vozidla, len náklady na pohonné hmoty.

Živnostníci, ktorí nepôjdete cestou paušálnych výdavkov, porozmýšľajte nad skutočnými výdavkami aj v podobe používania svojho súkromného automobilu na podnikanie a verím, že v mnohých prípadoch sa vám daňové priznanie k dani z motorových vozidiel oplatí podať.

Ak sa vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie