Denník N

Povolanie: Absolvent

V máji na Slovensku pribudnú ďalší absolventi. Niekoľko tisíc študentov sa už onedlho stanú magistrami, inžiniermi apod. Ale čo potom? Úrad práce či mamičkina sukňa? Oblasti, ktoré študentom robia najväčšie obavy sú predovšetkým ceny bytov, ponúkaný nástupný plat a počet ponúkaných pracovných miest.

            BÝVANIE: Strecha nad hlavou patrí medzi základné kritériá životného minima. Kým za študentských čias platili vysokoškoláci za internát v priemere 100€, teraz to bude aj trojnásobne vyššia suma. Podľa portálu nehnutelnosti.sk sa priemerná cena za m2 pohybuje okolo 1 181€. Pri hľadaní bytu je dôležitá lokalita, v ktorej sa nachádza. V Prešovskom kraji je m2 bytu ocenený v priemere 745 eurami, v Bratislavskom kraji 1 693 eurami. To je viac ako dvojnásobok.

            Predajom nehnuteľností sa zaoberá aj Ing. Jana Feťková, maklérka FOK realitnej kancelárie, ktorá sídli v Prešove: „Nastáva trend, kedy sa mladí ľudia chcú osamostatniť skôr. Oproti minulosti, mladým už nevyhovuje viacgeneračné bývanie. Neváhajú si najprv zobrať podnájom. To je tiež narastajúci trend, ktorý prichádza zo zahraničia, kde ľudia žijú aj celý život v podnájme a vyhovuje im to. My Slováci máme zase silnú potrebu vlastniť nehnuteľnosť. Keď sa človek usadí, nájde si stabilnú prácu, udomácni sa v prostredí, až vtedy si zoberie hypotéku. Celková situácia nehnuteľností je takáto: ceny stúpajú, ponuka bytov je nižšia ako dopyt a ja by som hlavnú príčinu videla v ,,lacných“ peniazoch – nízke úrokové sadzby, tlačenie peňazí do ekonomiky. Kedže my, slováci sme šikovný a ekonomicky zmýšľajúci národ, tak mladý vo veľkom využívajú hypotéky pre mladých so štátnym príspevkom s takmer nulovou úrokovou sadzbou, čo tiež výrazne ovlyvňuje situáciu na trhu. Tu v Prešove sa najviac prenajímajú zariadené menšie byty. Zo skúseností, garsónku tu vážne nie je problém prenajať.“

            POČET PRACOVNÝCH PONÚK: Ďalším nastávajúcim problémom je zamestnanie. Počet absolventov, ktorí sa uchádzali o zamestnanie v máji 2015, bolo podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny 5 241. Miera evidovanej nezamestnanosti je v Bratislavskom kraji 5,10%, v Prešovskom kraji 14,89%.

            Pri vyhľadávaní voľných pozícií zobrazil portál profesia.sk 12 009 voľných pracovných ponúk. Otázkou však je, koľko z týchto ponúk je vhodných práve pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

            Študent Miroslav B. odpovedal na otázku, kde sa vidí po ukončení vysokej školy: „Študujem na Ekonomickej univerzite v Bratislave, druhý stupeň, odbor finančný manažment. V októbri zverejnila Tatra Banka ponuku na stáž pre piatakov, prihlásil som sa a vzali ma. Naučil som sa tam veľa nových vecí, pribudli mi nové skúsenosti. V marci mi ponúkli prácu na polovičný úväzok s tým, že po štátniciach budem pracovať už na plný úväzok. Som jeden z mála, komu sa naskytla takáto ponuka a som za ňu vďačný.“

           Peter M., ktorý tiež študuje na Ekonomickej univerzite: „Chodím na rôzne pohovory, kde sa len dá. Doteraz som bol v KPMG, PWC, v spoločnosti Henkel, Deloitte a v Johnson Controls, zatiaľ bez pozitívneho ohlasu. Neprestávam hľadať a verím, že sa mi do štátnic podarí niečo nájsť.“ Naozaj však musí študent vysokej školy absolvovať toto všetko?

            OČAKÁVANÝ VS. PONÚKANÝ PLAT ABSOLVENTA: Najdôležitejším detailom, ktorý nepochybne patrí k nášmu životu, je plat. Absolventi majú po ukončení vysokej školy nasadené ružové okuliare a hor sa na trh práce. Za svoje vzdelanie očakávajú benefity, príplatky a veľakrát aj vyššie platy, no skutočnosť je iná.

Obr. 1                                                                                                                            

lll

Obr. 2

032016_merces_2

Obr. 1 Platové očakávania mladých ľudí podľa regiónov na Slovensku

Obr. 2 Platové očakávania podľa vzdelania

 

Zdroj: www.platy.sk

Podľa portálu platy.sk dochádza k výraznému rozdielu pri očakávaných platoch pri vekovej skupine od 25 rokov v Bratislavskom kraji, kde rozdiel oproti celoslovenskému priemeru tvorí až 215 eur.

            Je normálne, aby si človek, ktorý absolvuje ešte niekoľko rokov v „školskej univerzitnej lavici“, pýtal za svoje schopnosti a vzdelanie viac, neodsudzujúc pritom ľudí so stredoškolským odborným vzdelaním.

            Dokáže však Slovensko zabezpečiť všetky 3 oblasti tak dobre, aby mala plejáda mladých pracovných síl priestor na uplatnenie a realizáciu aj tu, „doma“?

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ivana Michalová

Spievam, som klaviristka, čítam knihy, píšem texty, športujem, milujem prírodu, verím.