Denník N

Pozoruhodný myšlienkový svet Kotlebovho okresného predsedu

Iniciatíva Zabudnuté Slovensko besedovala 16. februára 2017 s občanmi v Žiari nad Hronom. Diskutérom z publika číslo jedna bol nepochybne Rastislav Kysel, ktorý tu poodrhnul závoj zahaľujúci myšlienkové pochody nejedného člena a funkcionára Kotlebovej strany.

Rastislav Kysel je okresný predseda strany Kotleba – ĽSNS pre Žiar nad Hronom a Žarnovicu a ako sa sám pochválil, starý známy Mariána Kotlebu. V Žiari nad Hronom toho povedal hodne a očividne bol problém ho zastaviť.

Na nahrávke v čase od 15:43 začal Rastislav Kysel v reakcii na predrečníkov takto: „Prečo si myslíte, že fašistická, extrémistická strana je Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko? Sme vo fungujúcom právnom štáte a táto strana je legálne zaregistrovaná politická strana, ktorá legálnou  cestou presadzuje politický boj o nejaké myšlienky svoje. Vy sa teraz tu obávate niečoho, proste ja neviem, nejakých strašiakov, o nejakej tretej ríši tu hovoríte niečo, a tak ďalej, o nejakých SS symboloch. Ja som člen tej strany, ja som tú stranu spoluzakladal. V živote som ani nedebatoval s nejakým mojim kamarátom o nejakom SS, o nejakej tretej ríši, o nejakých znakoch a tak ďalej. A chceme len proste diskutovať o nejakej téme. Diskusie sú samozrejme možné aj politickou cestou.

Namiesto slov, možno ako odpoveď poslúži pár fotografií.


Na zmienku o tom, že ĽSNS prejavuje sympatie k extrémizmu či fašizmu, reagoval takto: „Naša strana nikdy v živote, ani ja a moji kamaráti, ja sa poznám s Mariánom Kotlebom 12 rokov, nikdy v živote sme nepropagovali tretiu ríšu, ani fašizmus, ktorý bol  Taliansku, tak isto aj národný socializmus, ktorý bol v Nemecku. Pretože tieto režimy ako národný socializmus vymysleli slobodomurárski okultisti, satanisti a títo posunuli ten režim tam kde bol. Títo okultisti, slobodomurári a satanisti urobili Hitlera Hitlerom. Títo ho financovali, vyzbrojili, urobili druhú svetovú vojnu. Čiže my s týmito okultistami aj ich praktikami nikdy nebudeme súhlasiť. Nikdy v živote sme sa neprihlasovali k tretej ríši a Adolfovi Hitlerovi, ani k žiadnym takým veciam. Nikdy v živote.

Rastislav Kysel sa následne bez výhrad prihlásil k nedemokratickému a autokratickému režimu vojnového Slovenského štátu, ktorý vznikol z vôle Adolfa Hitlera a na základe jeho masívneho nátlaku: „Jediné k čomu sa prihlasujem je Slovenský štát. Slovenský štát tu uznalo iks ypsilon štátov vtedajších. Bol normálne legitímne urobený Slovenský štát, proste poslanci ten štát odsúhlasili.
Áno, vieme, že vznik štátu za jestvujúcich okolností poslanci povstaním odsúhlasili. Nič to však nemení na fakte, že nešlo o slobodný akt, ale o konanie pod nátlakom Hitlera a Tretej ríše.

A pokračoval:Vždy si budem ja osobne vážiť pána prezidenta Jozefa Tisa. Vždy. Dal som za neho už aj omšu pred 10 rokmi a dal by som aj teraz možno. Pretože to bol jeden kresťan, správny človek. Pokorný, ľudský človek. Samozrejme vaše mimovládky ho vykresľujú v inom svetle.
Nuž, nielen mimovládky, pán Kysel, ale aj historici, a to na základe nespochybniteľných historických faktov. Andrej Bán sa priamo na besede Rastislava Kysela opýtal, či pozná Tisov prejav v Holíči. Keďže pán Kysel reagoval záporne, snáď bude prospešné aj pre neho, ak si z neho prečíta tento úryvok. Lebo ako povedal rímskokatolícky kňaz a prezident, Jozef Tiso: „Láska k sebe je príkazom Božím, a tá láska k sebe mi rozkazuje, aby som od seba odstránil všetko čo mi škodí…  A urobili sme tak podľa príkazu Božieho: Slovák zhoď, zbav sa svojho škodcu!“ Samozrejme nešlo o jedného, ale o viac ako 70 000 „škodcov,“ ktorých sme za asistencie Hlinkovej gardy po tom, ako sme ich zbavili občianskych práv, majetku, ľudskej dôstojnosti a slobody, ochotne vyviezli do vyhladzovacích táborov a Nemecku ešte z vďačnosti za to, že sme sa ich zbavili, zaplatili za každého 500 ríšskych mariek. Vrátane starcov, žien a malých detí. Škodca je predsa škodca, nie ?

Rastislav Kysel sa vyjadril aj k Slovenskej pospolitosti a k podobnosti jej uniforiem s uniformami Hlinkovej gardy: „K Slovenskej pospolitosti. Slovenská pospolitosť nikdy nemala čierne uniformy… Slovenská pospolitosť mala vždy modré uniformy. Modré. Tie fakľové pochody čo robila Slovenská pospolitosť sú normálne pochody. Aj kresťania robili, aj Štúrovci. To sú normálne bežné pochody, ktoré sa organizujú ešte aj dnes. Slovenská pospolitosť je občianske združenie, ktoré funguje aj dneska.

Neviem ako vy, pán Kysel, ale vo mne tie fakľové pochody evokujú jediné. Obdobné pochody Hitlerových oddielov počas jeho nástupu k moci.

A pretože ju zrušil vtedy súd, za to že mala vo svojich stanovách, že chce urobiť stavovský štát, podľa nás to bolo protizákonné. Lebo to bolo len v stanovách. My sme to chceli prijať parlamentnou cestou, ústavnou väčšinou. Stavovský štát je to, že môžu voliť iba ľudia, ktorí sú vedení v nejakých stavoch. Napríklad v stave hospodárstva, školstva, zdravotníctva. Ľudia, ktorých politika nezaujíma, ktorí sa o nič nestarajú, voliť nemôžu. Čiže nebudú môcť byť ich hlasy kupované za všelijaké krabičky cigariet atď. To sme chceli iba navrhnúť do parlamentu, takto, aby to prešlo ústavnou väčšinou samozrejme. Ale súd tú stranu rozpustil. Slovenská pospolitosť ako združenie existuje ešte dodnes.

Stavovské zriadenie, tak ako ho upravoval „Zákon o stavovskom zriadení v Slovenskom štáte,“ alebo v podobe ako ho mala v programe Slovenská pospolitosť – národná strana, bol v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. A ak je niečo v rozpore s ústavou, tak je jednoducho povinnosťou súdu na to reagovať, čo sa aj stalo. Najvyšší súd stranu SP – NS, 1. marca 2006 rozpustil.

Kysel ešte dodal:Čiže prosím vás nikdy nás nespájajte s nejakou treťou ríšou, nacizmami, nejakými symbolmi, aťď, atď.

Čo sa týka spájania vašej strany s „nejakou treťou ríšou, nacizmami, nejakými symbolmi,“ to by nás samozrejme ani nenapadlo, keby… Keby ste nemali na kandidátke napríklad kandidátov č. 14, 44, alebo 88. Ale aj mnohých ďalších, ktorých minulosť a názory nie sú žiadnym tajomstvom.

Na margo poslancov Mazureka a Mizíka, Rastislav Kysel povedal: „Keď pán Mazurek niečo povedal, je to trestný čin, nech sa páči, nech ho riešia. Pán Mizík povedal iba to, iba to, že pán prezident Kiska tu vyznamenal ľudí židovského pôvodu, cigánskeho pôvodu. Čo je na tom zlé? Sú tu židia? Sú tu cigáni? Ja som Slovák. Sú tu Maďari, možno Nemci. On povedal že vyznamenal židov a cigánov. Aký je tam problém? Veď on len skonštatoval. Skonštatoval. On to skonštatoval. Tak kritizoval, no a čo?

Ani neviem čo na to odpovedať, pretože mi to vzhľadom na Kyselovu nulovú schopnosť empatie pripadá ako odpoveď bytosti z inej planéty. Možno pomôže montáž, ktorá vznikla na základe podobnej odpovede podpredsedu strany, Milana Uhríka.

Budem reagovať na to, že meníme taktiku, že nehajlujeme, nezdravíme sa „Na stráž!“ Ja sa zdravím „Na stráž!“ Ja sa zdravím „Na stráž!“ Ja som nikdy nehajloval a vždy budem spochybňovať Slovenské národné povstanie. Že to bol protislovenský puč, to budem vždy hovoriť!

K tomu iba toľko, pán Kysel. Takto sa zdravilo „Na stráž!“ počas vojnovej Slovenskej republiky. A aj vďaka SNP sme neskončili medzi porazenými štátmi a nemuseli sme platiť nemalé vojnové reparácie. To, že našu krajinu, žiaľ, onedlho ovládli komunisti, je iná vec, ktorá nemá s povstaním priamu súvislosť.

Ešte ku všetkým vám. Toto je Slovenská republika, nie krajina. Krajina je Orava, nejaké vrchy alebo pohorie. Toto je Slovenská republika! My máme svoje hranice, zatiaľ. Tak to nazývajte republika!

…To bol raj na zemi,  Slovenský štát.

Keď nás pán Kysel tak nástojčivo žiada, aby sme nepoužívali slovo krajina, ale Slovenská republika a pripomína nám jej hranice, pripomeňme mu aj my, ako vyzerali hranice vojnovej Slovenskej republiky, ktorú s takou nostalgiou spomína.

A na záver posledná citácia: „A jedno chcem ešte pánovi K. dať za pravdu. Že áno, treba Mariána Kotlebu pozývať do diskusií, presne ako ste povedali, treba ho pozývať. A nech vysvetlí ako to je s tým NATO a s tou Európskou úniou, prečo chceme vystúpiť. Lebo ja stále tvrdím, že Európska únia a NATO sú protikresťanské, protinárodné, protivládne, satanistické organizácie, ktoré tu propagujú kultúru smrti, gender ideológiu, rodovú rovnosť atď, atď.

Nuž, takýto podivný je myšlienkový svet pána Rastislava Kysela, ktorý po tom ako sa do sýtosti vyrozprával, z besedy odišiel. A ja mu ten jeho svet, ktorý som sa pokúsil zhmotniť ilustračnými obrázkami, naozaj ani trochu nezávidím. Len ma trochu desí, že toto majú v hlavách ľudia, ktorí chcú vládnuť v 21. storočí v jednej síce malej, ale krásnej krajine, zvanej Slovensko. V krajine, ktorá je našou vlasťou, v krajine, ktorú máme radi.

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.