Denník N

Pracovník univerzitnej knižnice vo Vroclavi 16 rokov kradol knihy

Vroclavská Univerzitná knižnica v spolupráci s políciou odhalila zmiznutie vzácnych knižných zväzkov, a ďalších kníh a časopisov spolu v hodnote 49 000 zlotých (cca. 12 250 eur). Na svedomí to mal jeden zamestnanec knižnice, ktorý počas šestnástich rokov zhromaždil vo svojom obydlí starožitné kúsky z univerzitnej knižnice. Niektoré z nich predával v starožitníctvach a v antikvariátoch, s inými sa ale nevedel rozlúčiť. Tie potom našla polícia v jeho dome. Páchateľ si takto nazhromaždil celkom slušnú zbierku kníh.

V spletitej a neprehľadnej inštitúcii, akou je Vroclavská univerzitná knižnica, som aj ja veľakrát stratila pri hľadaní knihy. A práve tu sa knihy samotné strácali v celých zväzkoch po dobu dlhých šestnástich rokov. Na svedomí to mal knižničný zamestnanec Andrzej R., ktorý si knižky požičiaval, ale namiesto, aby ich vrátil, si ich nechal, prípadne ich predal.

Zamestnanec univerzitnej knižnice si požičiaval cenné zväzky, ktoré boli znalcami ocenené na 16 000 zlotých, rovnako aj ďalšie stovky kníh a časopisov v hodnote 33 000 zlotých.

Časť knihovníkovej koristi sa kriminalistom podarilo získať späť pri prehliadke páchateľovho bytu. Andrzej R. si totiž ponechal väčšinu koristi, vrátane najcennejších zväzkov, pre seba (alebo na horšie časy?). Niektoré sa mu však podarilo predať v starožitnostiach a antikvariátoch.

V utorok prebehol vo Vroclavi súd, na základe ktorého bol Andrzej R. odsúdený na dva roky väzenia s päťročným odkladom výkonu trestu. Páchateľ neprotestoval a bez odvolania prijal rozsudok. Okrem toho, že odsúdený pôjde na dva roky do väzenia, musí Vroclavskej Univerzite zaplatiť škodu vo výške 5 000 zlotých za knihy, ktoré sa polícii nepodarilo získať späť.

Čo vlastne viedlo knihovníka ku krádežiam kníh? Andrzeja R. možno viedla k zločinu láska ku knihám, no nepochopil základný princíp knižničných služieb – požičať a vrátiť. Či už to bolo to kvôli tomu, že starožitníci si knihy nechceli od neho kúpiť, alebo sa ich knihovník nechcel vzdať, faktom zostáva, že do knižnice sa už nevrátili.

V Bratislave sa dnes koná Noc literatúry, čo je sviatok všetkých milovníkov kníh. Práve v tomto kontexte to vyznieva ako irónia, ale aj tu sa vlastne skrýva ponaučenie – podeliť sa s ostatnými o skvelé a hodnotné zážitky z literatúry.

Vo Vroclavi sa Európska Noc Literatúry koná presne o mesiac 13. júna 2015. Ktovie, možno sa pôjde pozrieť aj knihovník Andrzej.

Zdroj informácií: DOBA.PL

 

Teraz najčítanejšie