Denník N

Pravda podľa Fica

Keď sa moji známi čudujú, prečo som v školstve, tak im odpovedám, že preto, lebo je to svet, v ktorom zostáva za každých okolností biele bielym a čierne čiernym. Je to tak trochu rozprávkový svet, v ktorom keď sa učiteľ rozhodne klamať, tak lož ho zvyčajne veľmi rýchlo dobehne a takýto učiteľ už pred žiakmi nemá šancu. Preto keď sa učiteľ, ktorý verí pravde, ocitne v reálnom svete, je často bezmocný.

Práve túto bezmocnosť som si uvedomil po posledných premiérových tlačovkách, na ktorých predseda vlády pred celým národom klamal. Začali nám chodiť maily, v ktorých nás kolegyne a kolegovia žiadali, aby sme to nenechali tak a reagovali. Aj sme sa snažili, no márne, lož je ako exkrement na podrážke, čím viac s ním chodíte, tým viac smrdí a Fico to dobre vie. Pre našinca je skutočne ťažko pochopiť, že niekto chce zmeniť chod vecí len preto, že verí istým hodnotám. Veľká časť populácie radšej verí premiérovi, ktorý v čase, keď mal vymetať študentské viechy, dral lakte na komunistických schôdzach. Zároveň hrdo vyhlasuje, že si ani nevšimol november 1989, ktorý pre osobné ambície rozštiepil SDĽ a o jeho prepojení na finančných oligarchov si aj vrabce čvirikajú. Prečo je to tak? Jednoducho v našich končinách prispôsobovanie sa okolnostiam je pochopiteľné a spoločensky akceptovateľné, a preto premiérov človek nikdy nemôže porozumieť, že niekto niečo robí bez vidiny zisku, respektíve politického prospechu.

man-person-street-shoes-large
Ilustračný obrázok, zdroj pexels.com

Ako sa dá obhájiť pravda proti vládnej moci? Nemáme recept, no asi len tak, ako sme to robili doteraz: úprimnosťou. My v Iniciatíve slovenských učiteľov ako neformálne zoskupenie nereprezentujeme len ciele, ale chceme ponúkať aj hodnoty a práve prostredníctvom týchto hodnôt sa chceme prihovárať tým ľuďom, ktorí odmietajú „pravdu“ podľa Fica. Najbližšie tak chceme urobiť v stredu 10.2. o 17h na Námestí SNP, kde  poďakujeme všetkým kolegom v štrajku a všetkým našim podporovateľom.

Róbert Beutelhauser,

ISU s mojou skolou

 

Teraz najčítanejšie