Denník N

Pravidlá sú obchádzanie, zjednodušenie komplikácia

Zákon by mohol skomplikovať to, čo má zjednodušiť.

Existuje taký dokument, ktorý sa volá Legislatívne pravidlá vlády. Má zaručiť korektný postup pri príprave návrhov zákonov ministerstvami. Práve niektoré ministerstvá ho však občas využívajú na to, aby pravidlá obchádzali. Napríklad ministerstvo financií dalo minulý týždeň do pripomienkového konania návrh novely zákona o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-governmente). Dnes pripomienkové konanie končí, podľa ministerstva má teda skončiť po 8 kalendárnych dňoch. Podľa Legislatívnych pravidiel by pritom malo trvať aspoň 15 pracovných dní.

Predvídateľné mimoriadno

Pravda, Legislatívne pravidlá pamätajú aj na mimoriadne okolnosti, ktoré umožňujú pripomienkové konanie skrátiť. V čom podľa ministerstva financií spočívajú tieto mimoriadne okolnosti? „Skrátené MPK sa vyžaduje z dôvodu zabezpečenia úspešného ukončenia nadväzujúcich projektov financovaných z operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). V projektoch OPIS sú nastavené lehoty, ktoré treba zákonom upraviť tak, aby bolo možné projekty úspešne ukončiť v súlade s platnou legislatívou.“ Mimoriadnou okolnosťou je teda vec, ktorá je známa už roky (dokedy sa dajú realizovať europrojekty).

Nevadí, že ministerstvo na návrhu pracovalo vyše roka. Nevadí, že ide o rozsiahly materiál s desiatkami strán samotného návrhu a dôvodovej správy, že obsahuje 122 bodov novely hlavného zákona a novely 6 ďalších zákonov. Ministerstvo nám chce nahovoriť, že všetkým ostatným inštitúciám aj celej verejnosti musí na pripomienkovanie stačiť 8 dní, vrátane víkendu. Lebo „mirmoriadne okolnosti“.

Komplikované zjednodušenie

So zákonom o e-governmente je to podobné. Prijatý bol v roku 2013 a jeho hlavným zmyslom je zjednodušiť občanom a firmám komunikáciu s úradmi. Niektoré jeho ustanovenia však umožňujú výklad, na základe ktorého by sa mohol stať úplný opak. Niektoré úrady by mohli v budúcnosti začať pri žiadostiach o informácie podávaných elektronickou poštou vyžadovať zaručený elektronický podpis. Čo by teda zjednodušenie vo vzťahu k podávaniu infožiadostí rozhodne nebolo.

E-mail ministrovi…

Pravidlá sú na obchádzanie a zjednodušovanie na komplikovanie. Logika nepustí. A obsah sa tu vzácne snúbi s formou. Našťastie sú tu však ešte tie pravidlá. A tak som dnes napísal ministrovi financií e-mail (bez zaručeného elektronického podpisu) a vyzval ho, aby to dal do poriadku. To znamená predĺžiť pripomienkové konanie na minimálne 15 pracovných dní, teda aspoň do 29. apríla 2015.

… bez zaručeného elektronického podpisu

Spolu so Štefanom Szilvom a ďalšími sme sa ráno obrátili na ministerstvo s hromadnou pripomienkou (na základe Legislatívnych pravidiel vlády), v ktorej žiadame zaručiť jednoznačnú možnosť podávania žiadostí o informácie aj obyčajnými e-mailovými žiadosťami a bez povinnosti používania zaručeného elektronického podpisu a elektronických formulárov. 500 podpisov potrebných pre uskutočnenie rozporového konania sa pod hromadnou pripomienkou ocitlo v priebehu pár hodín.

A do dnešnej polnoci pod ňu môžete pripojiť svoj podpis aj vy a prispieť k tomu, aby zjednodušovanie komunikácie s úradmi neznamenalo v skutočnosti jej komplikáciu. Teda len do polnoci za predpokladu, že minister Kažimír predsa len nepripustí, že pravidlá nie sú na obchádzanie, ale na dodržiavanie.

***

Hromadná pripomienka za žiadosti o informácie bez zaručeného elektronického podpisu

Výzva ministrovi financií na predĺženie pripomienkového konania

Teraz najčítanejšie