Denník N

Pre dobré riešenie treba jeho detaily zveriť profíkom

Na tomto mieste bolo viac ako 30 rokov provizórium v podobe železného mostu, ktorý prezývali Rámusák. Aj pred ním tam bolo 15 rokov provizórium. Nakoniec sa dobré riešenie uskutočnilo. Keď most projektovali architekti.
Na tomto mieste bolo viac ako 30 rokov provizórium v podobe železného mostu, ktorý prezývali Rámusák. Aj pred ním tam bolo 15 rokov provizórium. Nakoniec sa dobré riešenie uskutočnilo. Keď most projektovali architekti.

Je to stále o tom istom: Ísť do politiky kvôli službe spoločnosti.

Základom všetkého je matematika. A tak nikdy, naozaj nikdy sa Jánovi Richterovi nepodarí urobiť aspoň priemerne zmysluplný dôchodkový systém. Ja by som sa radšej obrátil na mat-fyzáka Jozef Tirak Mihal.

Viete, v handrkovaní sa o to, či sa má odvádzať toľko alebo hentoľko sa odborníkom na matematiku so strany Spojené štadióny-diaľnice-kompy-tunely-servery-SBSky vždy vytratí „priemerný stredoškolák”.
Oni si proste myslia, že ich slovo je slovo Božie a teda čo bolo v televízii, to je automaticky a s istotou pravda.

A potom príde niekto, kto sa v tom trochu vyzná, vie použiť nejaký ten matematický operátor zložitejší od násobenia a totálne ich zosmiešni.

Dva roky nato, od 1. júla 2015, Richter zaviedol takzvané minimálne dôchodky. Príklad – občan, ktorý si bude 40 rokov platiť odvody z príjmu (základu) vo výške 24,1 percenta priemernej mzdy, bude mať nárok na minimálny dôchodok vo výške 311 eur. Rovnaký dôchodok však bude mať aj živnostník, ktorý si bude 40 rokov platiť odvody zo základu vo výške 50 percent priemernej mzdy. Inými slovami – či by si živnostník platil odvody z pôvodného základu 44,1 percenta priemernej mzdy alebo zo základu vo výške 50 percent priemernej mzdy, dôchodok bude mať rovnaký. Zdroj: Ako Richter podvodom obral každého živnostníka o vyše 1000 eur – Denník N

To je matematika. Proste, chce to mat-fyzáka a nie, pri všetkej úcte – právnika. A nehovorím, že ministrom musí byť mat-fyzák. Ministrom môže byť pokojne aj právnik. Ale dosť pomáha, keď súčasťou povahovej výbavy ministra je jeho schopnosť robiť uvádzačku profíkom.

Pred rokom som sedel na Programovej konferencii SaS a tam som sa utvrdil v tom, že SaS je to správne miesto pre moje politické uplatnenie. Jednotlivé programové tímy prezentovali externých profíkov ako na bežiacom páse.

Keď sa ma jeden profesný kolega pred voľbami pýtal, ako by som riešil tamto alebo hento v oblasti liekovej politiky, tak som mu odpovedal, že by som si nechal predložiť jeho návrhy, posúdil ich a pri zhode s mojimi princípmi ich potom pretáčal. Nuž, smial, sa, že som na kandidátke do NRSR 10 dní aj s pozdravom a už odpovedám ako politik.

Nuž, ale tak to je! Keď sa ma Janka Cigániková, ako člena zdravotníckeho týmu SaS, pýtala na nejaké čosi-kdesi okolo novely liekového zákona, vzápätí som sa obrátil smerom k profíkom v našej Komore. Aby som riešenia profíkov mohol prezentovať. Pretože ak mám pretlačiť nejaké MOJE dobré riešenie, tak jeho detaily musím zveriť profíkom.

Ak by mal byť koncept minimálneho dôchodku dobre spracovaný, musel by ho namiesto ministra Smeru tvoriť skutočný odborník. To však nie je zakorenené v povahe ľudí združujúcich sa do strán Smer, SNS a Híd. Ich obavy o vlastné koryto sú oveľa silnejšie, ako snaha pre verejnú službu. Oni chcú byť len zvolení. Nič viac nám nedokázali.

Je to stále o tom istom: Ísť do politiky kvôli službe spoločnosti.

Viac mojich politických textov na mojom politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie moje politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom mojej facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie