Denník N

Prečo budem napriek všetkému voliť SaS

Kto rozklikne tento článok, o kvalitách strany vie. O nich písať nebudem. Zameriame sa na niečo iné.

Slovensko čakajú najťažsie voľby v novodobej histórii po porážke mečiarizmu. Pravica je v dezolátnom stave, niet jasnej prozápadne orientovanej strany, všetky načúvajú primitívnym pudom plebsu.

Rétorika SaS nie je o nič lepšia. Je priam hrozná. Namiesto vytesnenia ľudí postihnutých konšpiračnými bludmi na okraj spoločnosti sa im venuje pozornosť. Navštevuje sa ich rozhlasová bašta slobodný vysielač (zámerne s malými písmenami). Dáva sa im tak pocit zmysluplnosti ich názorov. Posiluje ich to v očarení novým cárom východu Putinom, ktorý rozpútal vojnu v Európe.

Namiesto jasného proeurópskeho postoja rétorika SaS oslabuje EÚ v čase, keď je to najmenej vhodné.

Namiesto reálnej politiky sa na svet pozerá skrz ekonomiku, skrz čísla.

  • Slovensko môže oslabením EÚ viac stratiť, než získať. V ekonomických učebniciach sa o geopolitike nepíše. Keby Putin prihliadal na ekonomické čísla, tak si neanektuje Krym. A presne toto odlišuje politika od ekonóma.

Napriek šialenej jazde na proti utečeneckej vlne, aj keď sčasti oprávnenej a nie nerozumnej, nie je na pravej strane politického spektra strana, ktorej by som dal svoj hlas okrem SaS. Lenže ten slovník a štýl, ktorý sa používa ohľadne utečencov sa môže vypomstiť a myslím si, že sa aj vypomstí. Úlohou politika je verejnosť vzdelávať nie ju utvrdzovať vo svojej malosti. Je to živenie pôdy pre xenofóbov a rasistov.

Volím SaS v nádeji, že sa do parlamentu dostane aspoň 8 ľudí, ktorí budú poukazovať na chyby vládnutia ústavnej väčšiny Smeru. Nevolím v nádeji na zmenu, tobôž nie v nádeji v novú pravicovú vládu. Pre reálnu šancu v pravicovú vládu sa nič nespravilo. Pravicové strany premrhali svoj potenciál. Nemajú šancu. Nie sú to politici. Sú to len bábky s prázdnymi rečami. Jedinou zmysluplnou alternatívou v tomto marazme je SaS.

Ak chcete zabrániť ústavnej väčšine Smeru, je potrebné dostať jednu stranu do parlamentu, ktorá je na prahu zvoliteľnosti. Je to voľba o zodpovednosti. Voľba rozumu.

SaS je rozumná voľba.

Teraz najčítanejšie