Denník N

Prečo budem voliť Juraja Drobu za župana?

Najmä preto, že je to skúsený manažér, ktorý dal dokopy silný tím kandidátov s dobrým programom. A hlavne preto, že mu dôverujem.

Juraja som spoznala keď sme zakladali stranu SaS. Dnes si ale dovolím tvrdiť, že je pre mňa viac priateľ ako kolega. Poznám ho ako človeka, ktorý nikdy neodmietne pomôcť. Pred vstupom do politiky podnikal a má manažérske skúsenosti. Dokáže sa uživiť vlastnou prácou, nie je odkázaný na žiadne kšefty. Nemá za sebou žiadne škandály.

Je o ňom známe, že jeho celoživotnou misiou je spojiť jednu časť planéty s tou druhou. A táto veta o ňom hovorí asi všetko. Je to človek, ktorý spája. Dokonca niekedy aj nespojiteľné. Vo voľbách do bratislavskej župy sa mu podaril nevídaný kúsok. Spojil šesť pravicových strán: SaS, OĽaNO, SMK, hnutie NOVA, Zmenu zdola Jána Budaja a OKS.

Juraj okolo seba postavil silnú 49-člennú zostavu kandidátov na poslancov, ktorí pripravili veľmi kvalitný program. V situácii kedy sú favoritmi tzv. nezávislí kandidáti, je treba poukázať aj na druhú stranu mince. S kým by takýto „nezávislí“ župani realizovali svoje programy? Bez poslancov sa to jednoducho nedá.

Preto, a nielen preto budem za župana voliť Juraja Drobu.

Čo ma na týchto župných voľbách veľmi vyrušuje, sú rôzne podozrenia a špekulácie okolo niektorých top kandidátov na bratislavského župana. Poďme sa pozrieť na podrobnosti.

Milan Ftáčnik s podporou Smeru. Necelý týždeň pred voľbami sme sa dozvedeli, že vládna strana Smer-SD podporí na župana práve Ftáčnika. To je ale prekvapenie, však? Ten sa doteraz tváril, že kandiduje ako nezávislý. Pritom už v minulosti kandidoval s podporou Smeru-SD. Dokonca súčasný štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček (Smer-SD) mu robil riaditeľa magistrátu. Presne to je tá strana, ktorá je zodpovedná za nebývalé krytie rôznych baštrnákovských či širokých podnikateľov. To je tá strana, ktorej v súčasnosti kolabuje elektronický systém za ťažké milióny eur. To je strana, ktorá udeľuje štedré dotácie svojim spriazneným podnikateľom, ale poctivých podnikateľov a občanov žmýka. Nedovoľme, aby sa títo ľudia zmocnili ešte aj Bratislavského samosprávneho kraja!

Pavol Frešo, hrobár pravice. Tento bývalý predseda SDKÚ-DS doviedol svoju stranu minulý rok k zúfalému výsledku 0,26%. Väčšia hanba zrejme neexistuje. Pavol Frešo bol županom osem rokov. Výsledok? Obrovské množstvo premárnených šancí. A súčasná kampaň? Ešte v septembri mal na transparentnom účte výdavky na kampaň takmer za nulu eur. Ale zato za župné (áno, aj moje!!) peniaze veselo financoval časopis SDKÚ alebo kampaň na sociálnych sieťach. Ako bývalá generálna manažérka strany Sloboda a Solidarita som na takéto praktiky mimoriadne citlivá. Navyše, Pavol Frešo mal šancí viac ako dosť. Stačilo.

Rudolf Kusý s podozrivým financovaním kampane. Kým sa neprevalil tento škandál, netušila som, kto to je. Súčasný starosta Nového Mesta. Po spozornení vidím, akú nákladnú kampaň vedie a ako už vytapetoval celý náš kraj svojou reklamou. Doteraz ale nevysvetlil pôvod peňazí na ňu a preto sa obávam, od koho bude tento nezávislý kandidát závislý. Zistila som ti, že „nezávislosť“ tohto kandidáta v minulosti začínala a končila v poslaneckom klube SMER-u alebo SDKÚ. Čo je horšie, čoraz viac sa zamotáva do rodinného príbehu, kde v hlavnej úlohe vystupuje hlavný sponzor kampane – jeho otec, ktorý podľa Ústavu pamätí národa aktívne spolupracoval s ŠtB.

Nechcem, aby náš kraj patril takýmto ľuďom. Chcem, aby patril nám všetkým a aby ho niekto zodpovedne a seriózne spravoval. Nie tak, ako tomu bolo doteraz, nie širokobašternákovsky a ani podozrivo závisle.

Poďme v sobotu 4. novembra zvoliť za župana Juraja Drobu!

 

Teraz najčítanejšie

Jana Kiššová

V súčasnosti pracujem v komerčnej sfére ako výkonná manažérka a vo voľnom čase sa venujem obchodovaniu na burze. V minulosti som pôsobila ako poradkyňa ministra hospodárstva, poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. V strane Sloboda a Solidarita som zastávala pozíciu podpredsedníčky. V septembrových voľbách kandidujem za stranu SaS. Venujem sa hlavne podnikateľskému prostrediu a jeho zjednodušovaniu. Mojím cieľom je odbúrať z neho nezmyselné povinnosti a šikanu, finančnú záťaž, byrokraciu a škodlivé bariéry. Poukazujem na potrebu rovnakého metra pre štát a podnikateľov a potrebu podporovať strednú vrstvu. Slobodu považujem za jednu z najvyšších hodnôt. Rovnako ekonomickú aj osobnú. Som presvedčená, že sú to nevyhnutné podmienky na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. O tomto všetkom píšem. Verím, že aj moje príspevky si tu nájdu svojich čitateľov :-).