Denník N

Prečo by mal každý mlaďas aspoň raz v živote cestovať sólo?

Pri predstave ísť cestovať sólo sa mi kedysi stavali vlasy dupkom. “ Pre pána, veď to čo už len budem robiť sama? Nikdy!“ No ako je to už zvykom, časom sa naše názory a presvedčenia menia a tak som nakoniec jedného dňa zbalila caky paky a vydala sa na svoju prvú sólo výpravu. Hoci ma strašili myšlienky typu, že nenájdem cestu z letiska, nenájdem si priateľov, niečo hrozné sa mi stane a nebude tam nik kto sa o mňa postará. Samoška, že sa nakoniec tieto obavy vôbec nenaplnili. Až na tú cestu z letiska :D Od toho výjazdu sa mi sólo cestovanie dostalo priam pod kožu. Hoci ešte stále rada pofičím niekam na tripis s dobrou partou, keď však chcem zažiť skutočné dobrodružstvo a spoznať viac krajinu aj seba volím cestovanie typu: Ja a moje druhé Ja.

Tak prečo som sa tak zaľúbila do sólo cestovania?

Ach to prispôsobovanie!

Cestovať s partou či s kamarátom je super a prináša zo sebou množstvo výhod, no na druhej strane aj určitú dávku obmedzenia. Určite to zažil nejeden z nás kto cestoval v skupine a problém nastal už len pri dohadovaní obeda. Jeden neje mäso, druhý chce steak a tretí chce niečo super lacné, alebo radšej ani nie je hladný aby ušetril. A tak sa len hodinu dohadujete a hľadáte vhodné miesto, ktoré bude vyhovovať každému. No na prášky! Avšak keď cestujem sólo, môžem si robiť presne to čo chcem, jesť to na čo mám chuť a nemusím strácať čas aktivitami o ktoré vôbec nemám záujem. Môžem si plne užívať svoj čas bez toho aby som tým niekoho obmedzovala a iritovala.

Prepáč, ja už nemám dovolenku….nemám prachy…včera mi zomrel škrečok!

Ak si sa s niekým už dohadoval na tripe, určite si sa stretol aspoň s jednou z týchto fráz. Tie vedia poriadne otráviť, hlavne ak už s daným človekom plánujete výlet mesiace a zrazu to odvolá. Tvoj cestovateľský sen padne behom sekundy ako domček z karát. Keď plánujem cestu sama, takéto niečo sa mi stať nemôže a nie som odkázaná na nikoho iného. Ak sa aj náhodou ocitnem v podobnej situácii neváham a vyrazím na tripis sama. Nenechám si prekaziť svoju cestu snov tým, že budem závislá a odkázaná na druhom. Keby som stále mala čakať na niekoho kým si vybaví dovolenku, skončí mu skúškové, či bude mať dostatočný budget, asi by som sa nikam nedostala.

3978

Wohooou, tak tomuto sa hovorí Freedom!

Zväčša mám pred cestou aspoň akú takú predstavu kde chcem ísť a čo by som chcela zažiť. No akosi sa vždy tieto plány počas mojich ciest trošku zmenia. Keď cestujem sama mám absolútnu slobodu nechať sa unášať prúdom. To na sólo cestovaní najviac zbožňujem. Občas cestou niekoho stretnem s kým sa cítim fajn a pozdáva sa mi kam idú, tak neváham a idem s nimi.  No ak naopak cítim že treba ísť niekam inam fičím si zas svojou cestou bez výčitiek svedomia, že tým niekomu naruším jeho plány. Keď však cestujem s niekým tak tá flexibilita a sloboda je trošku obmedzená. Predsa len, zbaliť sa zo dňa na deň a odísť inam si nemôžem dovoliť.

Len JA a moje druhé JA

Počas sólo ciest sa občas aj nedobrovoľne dostanem do situácií keď sa cítim osamelo. Zo začiatku to bolo trošku nepríjemne a veru že som sa neraz cítila jak looser, keď som sedela niekde pri pifku sama. No časom som si uvedomila, že to vôbec nie je až tak zlé a začala som si tieto chvíľky len Ja a moje druhé Ja užívať. Veľakrát v kolobehu povinností nemáme čas zastaviť a zamyslieť sa nad sebou. Keď cestujem sama, mám konečne priestor na trošku dumania, sebareflexiu a čas upratať si v hlávke. Celkom sranda postupne spoznávať samú seba a zisťovať čo za čudo to vlastne som :D

DSC_4503

Výcvik odvahy a zodpovednosti.

Vydať sa na cesty sólo, chce určitú dávku odvahy. To je jasné! Keď si uvedomíš, že si na všetko sám/a, môže to byť aj trošken odstrašujúce. Proste teraz si kapitán lode TY a musíš nástrahám a výzvam čeliť či sa ti chce, či nechce. Nik iný to za teba nespraví! Priznávam, sama mám občas tendenciu prenechávať zodpovednosť na druhých.  Proste ak je pri mne niekto kto môže vyriešiť to čo je mne nepríjemné, nechám to na neho. Veď na čo by som sa zaťažovala keď nemusím. No keď som sama, nemám to na koho hodiť a musím sa aj s nepohodlnými situáciami popasovať. Škola v praxi čo ma zakaždým učí preberať zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Hello my friend, môžem si prisadnúť?

Asi najväčší strašiak sólo cestovania, s ktorým som zápasila aj ja pred vycestovaním, je strach z osamelosti. Pamätám si ako mi vŕtala v hlave myšlienka, že si tam nenájdem žiadnych kamarátov a budem celý čas sama. To asi nie je zrovna vysnívané scenário pre väčšinu z nás.  No na moje prekvapenie opak bol pravdou! Zistenie je, že aj keď cestuješ sám/a vlastne nikdy nie si sám/a.  Dokonca spoznáš ešte viac ľudí a nadviažeš nové kontakty či priateľstvá skôr ako keď cestuješ v skupine. Prečo je to tak? Keď si sám, si viac otvorený svetu okolo seba a tak sa skôr dáš s niekým do reči. Veď predsa len, ľahšie je prihovoriť sa jednotlivcom ako halde ľudí.

101_2562

Ako sa hovorí? „Život začína za tvojou komfortnou zónou!“

Cestovať sám môže byť strašidelné a môžeš mať z toho teda riadne bobky. Hlavne ak si nikdy takto necestoval, určite ťa môže prepadnúť panika? Tiež som sa takto zastrašovala. Samozrejme nie každý je stavaný na to aby cestoval sám. Ba dokonca mnohí zistili, že to nie je to pravé orechové čo hľadajú. No napriek tomu moje odporúčanie znie: „Najskôr si to skús a potom súď!“ Kým nevyskúšaš, nemôžeš vedieť. Ja som prekonala svoj strach a nakoniec som zistila, že je to lepšie ako som si myslela. 

aké máš ty skúsenosti so sólo cestovaním? Budem rada ak aj ty pridáš svoje poznatky do tejto debaty a spoločne tým niekomu uľahčíme rozhodovanie či sa vydať, alebo nevydať touto cestou. Možno máš úplne opačnú skúsenosť. Tak šup s tým do komentárov nižšie :) Ak ťa tento článok motivoval, alebo ti prišiel nápomocný kľudne sa neboj sledovať a likovať aj našu FB fun page, kde nájdeš ďalšie články podobného kalibru   https://www.facebook.com/NOtrouble.GOtravel/?fref=ts

Cestovaniu zdar priatelia :)

Teraz najčítanejšie