Denník N

Prečo by mal primátor Raši odstúpiť

Minulý týždeň sme spustili petíciu, ktorej cieľom je vytvoriť verejný tlak na Rašiho, aby vyvodil osobnú zodpovednosť za zbabranú rekonštrukciu električkových tratí v Košiciach. Pár slov k tejto aktivite.

 

Minulý týždeň sme spustili petíciu, ktorej cieľom je vytvoriť verejný tlak na Rašiho, aby vyvodil osobnú zodpovednosť za zbabranú rekonštrukciu električkových tratí v Košiciach (link).

Primátor Raši sa vyjadril k našej aktivite. Bohužial musím konštatovať, že jeho vyjadrenia sú pre mňa sklamaním. Opäť dokázal, že PR team pracuje a on sa nestará. Z PR hľadiska a politického marketingu dobré, ale nie ľudské a úplne neosobné. Nevyjadruje sa ku konkrétnym bodom, ktoré sme zadali, ale len cielene a takticky navodzuje ľuďom dojem, aké skvelé to bude – len vydržať. Slovenská história je plná príbehov, kedy náš národ len pokorne sklopí hlavy a nechá sa bičovať. Svojvôľa mocných a obyčajní ľudia nech len držia ústa a krok. Dokedy?

Petičné právo osobne považujem za základný pilier demokracie a účasti ľudí na veciach verejných. Práve preto som sa osobne zapojil do tejto aktivity. Verím v občiansky princíp našej spoločnosti a v to, že žiadna snaha nie je márna.

Myslím, že práve teraz je ten správny čas, aby Košičania vyjadrili svoj názor k riadeniu Košíc. Je čas, aby si občania zobrali svoje mesto späť. Raši sa často vychvaľuje EHMK, ktoré často označuje za svoj úspech. Problémom tohto tvrdenia je, že len dokončil projekt, ktorý už bol rozbehnutý. Takže ak niečo nefungovalo alebo meškalo, Raši sa vždy (ako je v SMER-SD dobrým a zaužívaným zvykom) vyhovoril na svojho predchodcu Knapíka. Analógia s Ficom čisto náhodná. Terajšia rekonštrukcia je investícou výlučne Rašiho – a Košičania môžu prvýkrát na vlastné oči vidieť manažérske a komunikačné schopnosti pána primátora. Ten sa však zatiaľ správa podľa pamätného výroku svojho straníckeho kolegu Pavla Pašku: „Vyhraj voľby a možeš všetko„.

Raši zjavne chcel kráčať v šľapajách R. Schustera. Od začiatku rekonštrukcie mu to však nejde. Robí chyby. R. Schuster bol každé ráno na Hlavnej a na robotníkov kričal, aby pracovali – nechodil po Vietname (ísť može, ale nech sa mesto rozhodne, či služobne, alebo súkromne), nedaroval krv 2 týždne po návrate z exotickej krajiny (obyčajnému človeku by nedovolil, pretože hrozí riziko prenosu infekčných chorôb), nebicykloval s kolegami (s Čislákom za prítomnosti médií „len bicyklujú“, politický marketing to „určite“ nie je). Rudolf Schuster to vedel robiť aspoň na oko , Raši sa však na stavbe objavuje sporadicky a snaží sa tváriť, že sa ho to netýka. Je to primátor len “do dobrého počasia”.

Samozrejme, nie každý s petíciou súhlasí. Chcel by som týmto spôsobom odpovedať na najčastejšie výhrady či dezinformácie, ktoré v tejto súvislosti zaznievajú:

  1. Nie je pravda, že sme proti rekonštrukcii – rekonštrukciu schvaľujeme, ale nie spôsob, akým je realizovaná. Nevyvodila sa žiadna zodpovednosť za meškanie – nikomu! Neboli udelené žiadne sankcie – nikomu! Nie sme proti tomu, čo sa robí, ale ako sa to robí.
  2. Nie sme proti Košičanom – ako tvrdí primátor Raši. Košice budú fungovať s ním či bez neho. Tváriť sa, že jedine on je najkrajší, najlepší a najšikovnejší je znakom sebaklamu, nie objektívnou realitou. Raši nie je modla a je politik, ktorý musí zniesť kritiku. Raši sa nerovná mesto Košice.
  3. Nie je pravda, že ak by sa rekonštrukcia nerobila, ľudia by tu “zomierali“ v električkách – rekonštruuje sa kvôli tomu, že boli k dispozícii eurofondy, nie kvôli bezpečnosti. Verte mi, že keby Raši a mesto nemali eurofondy, Košičania jazdia po tých istých tratiach ako doteraz. Pred rekonštrukciou takisto nebola žiadna výluka kvôli stavu koľajníc ani žiadna oficiálna revízna správa, ktorá by havaríjny stav konštatovala.
  4. Spustili sme petíciu za odstúpenie, nie referendum – to je rozdiel. Uvedomujeme si legislatívny marazmus pri snahe o miestne referendum. Sme finančne zodpovední a nechceme Košičanov znechucovať do väčšej miery ako je potrebné. Petícia vytvára tlak na kompetentných, aby sa zaoberali našimi výhradami a konali! Čím viac nás bude podpísaných, tým vačšiu váhu bude mať naše slovo. Áno, právne to nie je pre primátora záväzné, ale dokedy sa budeme ohradzovať a chrániť tým, že politika má len právny a nie etický rozmer. Dokedy budeme počúvať, že “je to v súlade so zákonom” a vybavené? Majú naši politici etiku a morálku? Charakter na to, aby zastávali úrady, ktoré zastávaju?
  5. Práce v meste rýchlo napredujú – tu sa opať ukazuje, ako primátor Raši a jeho PR team zavádzajú ľudí v snahe vytvoriť krásnu idylku. Momentálne máme v meste 2 rozpracované projekty, ktoré treba rozlišovať. Prvým projektom je projekt MEU (Modernizácia električkových uzlov). Tento projekt robí spoločnosť Eurovia a stavby napredujú tak, ako sa patrí a musím ich za to aj pochváliť. Znie to prekvapivo, len dúfam, že neurieknem. Druhým “nešťastným” projektom je projekt IKD (Integrovanej koľajovej dopravy), ktorý realizuje prešovská Dúha a poľské ZUE. TOTO je kameňom úrazu a terčom našej kritiky, respektíve nespokojnosti občanov Košíc. Tu platí, že primátor sa snaží z toho vykľučkovať, stavby meškajú, harmonogram nie je, mesto nekomunikuje, neodpovdá na interpelácie atď., veď poznáte tu moju …
  6. Eurofondy teraz, alebo vyššie dane potom – Usmejme sa všetci spoločne. Strašenie mestu ide, hovorenie celej pravdy, to už nie. Eurofondy sa nikto nechystá zrušiť a v budúcnosti ich bude ešte dosť, nie je dôvod na paniku Košičania. Panikáriť možete, až v prípade, že to mesto vážne nestihne do konca roka, lebo potom euro peniažky budeme musieť vraciať a mastný účet ostane…. A to je dôvod, prečo vytvárame verejný tlak a snažíme sa urýchliť rekonštrukcie. Urýchlené dokončenie musí byť priorita primátora, rovnako aj firmy Dúha!

Dokedy chceme teda mať primátora, ktorý sa nevie postaviť k veci ako dobrý manažér, dobrý primátor a rovný chlap? Skutočne si Raši myslí, že Košičanom stačí pekné sako, široký úsmev a fotky z akcií publikované na sociálnych sieťach na to, aby s ním boli spokojní? Je dokončenie projektu IKD priorita číslo 1, s ktorou vstáva ráno a umýva si zuby? Zaspáva primátor s pocitom čo treba urobiť zajtra, aby rekonštrukcia prebehla skôr?

Ale veď viete: „ Miera sebareflexie je v SMER-SD tak vysoko, že žiadne kontrolné orgány netreba…“

Petíciu nájdete tu: www.peticie.com/rasi_odstup

Teraz najčítanejšie

Ladislav Lorinc

"CHÝBAJÚ MI RYTIERI, ROVNÍ CHLAPI... V POLITIKE, V UMENÍ AJ V ŽIVOTE"