Denník N

Prečo Gašparov vlk ukradol texty

Nájdite rozdiel: Napravo policajný prezident Tibor Gašpar s vlčím logom NAKA na ramene, naľavo logo firmy jeho syna White Wolf Agency.
Nájdite rozdiel: Napravo policajný prezident Tibor Gašpar s vlčím logom NAKA na ramene, naľavo logo firmy jeho syna White Wolf Agency.

Na pozornosť médií reagovala firma syna policajného prezidenta vytvorením webovej stránky. Vlastnou tvorbou sa však nezdržovala a texty na web okopírovala z iných stránok.

V apríli tohto roku portál aktuality.sk informoval o firme WWA (White Wolf Agency), ktorú ešte pod iným menom založil súčasný policajný prezident Tibor Gašpar. Jej jediným spoločníkom je dnes Gašparov syn Peter. Roky mala nulové tržby, no ostatné dva roky sa jej celkom darí – obrat sa vyšplhal na 400 tisíc eur. Zaujímavé je, že do momentu, keď o nej napísali novinári aktualít, sa potenciálny klient nepreklikal ani len k firemnému emailu podniku Gašparovcov. Pozornosť verejnosti zrejme majiteľa WWA prinútila, aby rozbehol firemný web. No ak podnikanie eseročky P. Gašpara vyzerá tak, ako jeho prístup k tvorbe internetovej stránky, je treba zbystriť pozornosť. Množstvo textov je totiž pravdepodobne ukradnutých z webov iných firiem podnikajúcich v rovnakej sfére.

Ako cez kopirák

webu firmy WWA sa návštevník dozvie, že firma ponúka šesť typov rôznych služieb. Doslovné texty, ktoré tieto služby opisujú, je možné nájsť na internetových stránkach iných dvoch firiem zaoberajúcoch sa bezpečnosťou a ochranou zdravia. Obsah troch podstránok webu WWA je možné nájsť iba na stránke jedinej firmy, ktorá texty podľa všetkého vytvorila pre svoje potreby.

Od slova do slova sa na wwa.sk nachádzajú rovnaké texty ako na weboch firiem RB – BTS a PROFIS. Spoločnosť RB BTS je mladá firma a jej web, rovnako ako web WWA vznikol v roku 2017. Spoločnosť PROFIS je v odbore etablovaná, funguje od roku 1991 a podľa všetkého jej súčasný web existoval minimálne už pred dvomi rokmi. Skontaktovali sme sa so zástupcom tejto firmy, podľa ktorého firma WWA nemá povolenie na používanie textov zo stránky profisslovakia.sk a ktorý bol našimi otázkami prekvapený. Je to tak, že P. Gašpar potreboval rýchlo vyrobiť firemný web, aby vzbudil dojem, že reálne podniká, no ponáhľal sa príliš a okopíroval texty z webu inej spoločnosti? Do telefónu nám toto podozrenie odmietol okomentovať a odkázal nás na e-mail. Dodnes sme však odpoveď od neho nedostali.

Text na webe wwa.sk (vľavo) sa od textu zo stránky rb-bozp.sk líši len v dvoch slovách
Text na webe wwa.sk (vľavo) totožný s textom na stránke profisslovakia.sk

Etablovanosť na trhu sa WWA pokúsila kamuflovať aj pri odkazoch na sociálne siete. Nechýba facebook, twitter, Google+, LinkedIn ani Pinterest. No po kliknutí na odkaz užívateľ zistí, že firma nemá ani na jednej z týchto sociálnych sietí aktívny profil, ale odkazuje len na ich domovské stránky. Pri niektorých podstránkach Gašparovci ešte nestihli alebo sa neunúvali doplniť akýkoľvek text.

Ani Google nenájde

Kvôli obsahu súboru robots.txt stránku wwa.sk nedokážu nájsť internetové vyhľadávače. Podnikateľ, ktorý chce pritiahnuť pozornosť čo najväčšieho počtu klientov, takýto súbor na tento účel určite nepoužije. No využije ho človek, ktorý nechce, aby sa jeho spoločnosť javila ako schránková firma. A ktorý zároveň chce, aby sa novinári po zadaní názvu webu firmy preklikli na jej stránku.

Všetko doteraz uvedené, sa niekomu môže javiť ako banalita. No pridajme kontext: WWA si prenajíma priestory od Norberta Bödöra, ktorý má veľmi blízko k strane Smer-SD. Pripomeňme, že na večierku v štátnych zákazkách úspešnej spoločnosti Bonul – firmy Bödörovcov, pár rokov dozadu predniesol reč samotný premiér R. Fico. Za akých podmienok N. Bödör firme WWA poskytuje priestory? A ako firma minula 60 tisíc eur na reklamu, ako sa uvádza v účtovnej závierke za rok 2016, keď ešte donedávna nebolo možné nájsť človeka z brandže bezpečnostných školení, ktorý by ju poznal a webovú stránku si založila až prednedávnom? Tie tri luxusné Audi, ktoré WWA vlastní, využívajú ľudia z firmy alebo niekto iný? Všetko toto sme sa pýtali P. Gašpara, ale odpovede sme sa nedočkali.

Prezident policajného zboru Tibor Gašpar, otec majiteľa firmy WWA, predstavuje dôvod, prečo je na mieste klásť uvedené otázky. Ako najvyšší policajný funkcionár musí zniesť najvyššie nároky nielen na odbornosť, ale aj integritu a transparentnosť vzťahov – nielen svojich, ale aj jeho rodinných príslušníkov. Zverejnenie podrobného prehľadu o majetku, príjmoch a záväzkoch vysokých verejných funkcionárov a ich rodinných príslušníkov je vo vyspelom svete štandard. Na Slovensku stále formalita, ktorá sa dá obísť. Majetkové priznanie podáva aj T. Gašpar, no polícia ho odmieta sprístupniť. Ak k tomu pridáme kauzy typu Bašternák a Kočner, niet sa potom čo čudovať, že spomedzi krajín EÚ je polícia menej dôveryhodná už len v Bulharsku. A že podľa prieskumu Nadácie Zastavme korupciu až 74 percent občanov Slovenska hodnotí úsilie polície v boji proti korupcii za nedostatočné.

 

 

 

 

Martin Turček

Chceš nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podpor Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci!

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.