Denník N

Prečo má Cassová kasové trháky?

Kiera Cass je mimoriadne úspešná autorka kníh pre tínedžerov. Je to bestselleristka, ktorá každou knihou dosiahne nevídaný úspech. Jej diela sa vydávajú v rôznych špeciálnych edíciách, s plagátmi, kapitolami navyše a podobne, po ktorých je obrovský záujem. Tínedžerky prahnú po každej novej správe o sérii Selekcia, ktorá napriek obohranému námetu mizne z pultov hneď, ako sa objaví.

„Přijmeš moji růži,“ je veta, ktorá zľudovela vďaka reality show Nevesta pre milionára. V nej sa, hoci malo ísť o vážnu hru lásky, pomerne komickým spôsobom pokúšalo niekoľko dievčat získať srdce bohatého ženícha, ktorý obdarovával ružou tú, ktorú si vybral na rande. Z pohľadu slobodne zmýšľajúcich žien a mužov išlo o ponižujúci spôsob výberu životného partnera, ale pravda je, že formát bol celosvetovo úspešný a mnohé ženy sa na neho dívali ako na reálne dosiahnuteľný sen o Popoluške. A práve tento večný príbeh chudobného dievčaťa, ktoré nájde lásku a šťastie v náručí bohatého princa, pričom o neho pred tým prebehne súboj (a nejde pritom o súboj, v ktorom by sa kruto bojovalo a umieralo ako to bolo v megapopulárnych Hrách o život), je hlavnou témou série americkej autorky Kiery Cassovej Selekcia.

Prvý diel vyšiel v roku 2012. Spoločnosť, v ktorej sa dej odohráva, sa podobá na tú americkú, ale zriadenie je iné. Nachádzame sa v kráľovstve, kde ľudia žijú v kastách od jedna po osem, pričom jednotky sú najchudobnejší a osmičky najbohatší a nie je možné, aby sa medzi sebou miešali. Už len to by stačilo na niekoľko Rómeov a Júlií, ale keďže sme v tínedžerskej rozprávke, osud bude kartami miešať v Selekcii – výbere nevesty pre princa Maxona, do ktorej sa zapojí aj hlavná hrdinka America, tajne zamilovaná do chlapca z inej kasty. Milostný trojuholník, spolu so žiarlivosťou a snívaním o večnej láske zaujal a z pôvodne zamýšľanej trilógie je dnes už osem kníh.

Čítala som štvrtú v poradí, časť má názov Následníčka, hlavnou hrdinkou je princezná Eadlyn. Príbeh sa odohráva 20 rokov potom, čo si jej matka America získala srdce kráľa Maxona, Eadlyninho otca – kde inde, než v Selekcii. Pre Eadlyn je príbeh rodičov ako z rozprávky a hoci sama zatiaľ netúži ich príklad nasledovať, pre nepokoje poddaných sa na dvore rozhodnú odpútať ich pozornosť od problémov tým, že vystroja Selekciu pre budúcu kráľovskú nevestu (tu sa musím pousmiať, pretože nie, žeby nám neboli podobné politické hry neznáme, akurát odpútavanie pozornosti v našich končinách prebieha dosť neromanticky). Hoci kráľ Maxon kasty medzitým zrušil, ľudia ešte nie sú ochotní jedni druhých plne akceptovať a kým medzi nimi vznikajú trenice, Eadlyn je na zámku zavretá v ochrannej bubline a značne odtrhnutá od reality (chcelo by sa mi veriť, že tínedžeri tu nájdu medzi riadkami paralely so skutočnými politikmi, ktorí nemajú ani šajnu, čo sa v krajine deje mimo priestoru parlamentu).

Tak, ako v prvej časti, aj Následníčka si bude vyberať svojho životného partnera spomedzi väčšej skupiny mladých mužov, pričom ju neustále snímajú kamery, ktoré Selekciu prenášajú naživo do celého kráľovstva. Hra má aj moderátora a Eadlyn počas nej hľadá najmä samu seba. Zmieta sa medzi dvoma tvárami, ktoré nosí – jednu súkromnú a jednu verejnú, pričom ovládanie sa a rozhodovanie, kedy ktorú nasadiť, je pre ňu únavné aj zmätočné. Neskúsená v láske sa nevie rozhodnúť ako a komu z uchádzačov venovať svoju pozornosť. Hrá nečestne, robí účelové kroky, ale verí tomu, že je to všetko pre dobrý úmysel, je naivná a vnútorne nevyrovnaná – uveriteľná tínedžerka.

Následníčka je písaná v prvej osobe, čitateľ vníma aj chybné kroky Eadlyn cez jej ospravedlňujúce myšlienky. Populárny formát reality show prenesený do knihy pridáva inak veľmi jednoduchej dejovej kostre veľa napätia a predstava, že je hlavná hrdinka neustále sledovaná státisícmi očí, privádza isto mnohé mladé dievčatá do vytrženia – ruka v ruke s tým ide jej styling, výber šiat a ich hodnotenie, make up, účesy, nechty, korunky a šperky… To všetko je v knihe do detailov opísané, autorka sa bez zaváhania kĺže na trendovej vlne populárneho obsahu sociálnych sietí, ktoré vykresľujú tínedžerky ako tie, ktoré majú nasledovať módne hity, lebo ak nie, príde trest v podobe odmietnutia, či už zo strany kamarátok alebo potenciálneho frajera.

Hoci má kniha 324 strán, šťastného konca sa v nej mladé čitateľky nedočkajú. Eadlyn má troch hlavných favoritov, z ktorých síce jeden vytŕča, ale dej sa neuzatvorí – je jasné, že Následníčka bude ešte pokračovať.

Táto obsahom veľmi jednoduchá a štýlom nenáročná séria pre dievčatá vo veku od cca 13 rokov poteší najmä tie z nich, ktoré neprestávajú snívať o princoch, chcú mysľou neustále utekať do rozprávok a fascinuje ich svet trblietok na šatách. Náročnejšie čitateľky neuspokojí ani príbehom, ani formou. Bolo len otázkou času, kedy Selekcia dostane aj filmovú podobu. Po dvoch neúspešných pokusoch dostať seriál do televízneho vysielania odkúpila minulý rok práva na knihu spoločnosť Warner bros.

Autorka Kiera Cassová, vyštudovaná historička, vydala okrem série Selekcia aj knihu The Siren, z prostredia morských víl. Napriek tomu, že ide o mimoriadne úspešnú autorku tínedžerských kníh, nevyhol sa jej škandál s manipulovaním recenzných hviezdičiek na stránke Goodreads, kde môžu čitatelia hodnotiť diela pridaním jednej (slabá kniha) až piatich hviezdičiek (vynikajúca kniha). Po jednom jednohviezdičkovom hodnotení sa Cassová spolu so svojou knižnou agentkou dohadovali na sociálnej sieti, ako spoločne zmanipulujú výsledok na lepší, pričom netušili, že ich konverzácia nie je súkromná. Pobúrení čitatelia ich konanie zdrvujúco skritizovali, ale popularite Cassovej kníh ani táto udalosť neublížila.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo CooBoo.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie