Denník N

Prečo nekupovať kryptomeny

Kryptomeny sú dobrá technológia, ale zlá investícia. Hlavne treba používať zdravý rozum.

V súčasnosti je investovanie do kryptomien, prevažne Bitcoin (BTC) veľmi populárne. Sú (resp. Boli?) to naozaj veľmi rýchle prachy, veď BTC sa len v jedinom roku (2017) zhodnotil o stovky percent. Má to však aj svoje riziká.

Blockchain

Na úvod musím hneď prízvukovať, že je velikánsky rozdiel medzi samotnou technológiou (blockchain – ktorú uznávam a nijako nespochybňujem) a „investovaním“ do nej.

Bitcoin (BTC)

Prvá kryptomena bitcoin vznikla v období finančnej krízy okolo roku 2009. Bola to prirodzená reakcia geekov, ktorí, ako všetko ľudstvo, sú závislí tiež len na fiat peniazoch1 z centrálnych bánk (napr. eurá alebo doláre a všetky iné koruny/libry/jeny/… ktoré poznáte). Idea prvej kryptomeny je vznešená: Vytvoriť alternatívne PLATIDLO, ktoré bude uchovávať hodnotu nie zákonom , nie prísľubom centrálnej banky (netlačiť príliš veľa nových peňazí) ale zložitou matematikou, ktorá sa nedá obísť. Inšpiráciou v decentralizovaných peer-to-peer sieťach vznikla idea decentralizovanej peer-to-peer meny. A podarilo sa to dobre. A potom sa to aj kus zvrhlo…

Čo dáva mene jej hodnotu?

Na začiatok je dobré si zadefinovať, čo dáva mene (napr. eurám) ich hodnotu. Nie je to nič iné ako dôvera. Obyčajná dôvera, že keď dnes dostanem za svoju prácu eurá, zajtra (ale aj pozajtra a aj o 10 rokov) si za ne budem môcť kúpiť (cca) rovnaké množstvo nejakého tovaru, napr. rožkov. Tomu veríme všetci, však? Keby tomu predavačka v obchode nedôverovala, vaše eurá by vo svojom obchode neprijala.

A teraz trošku odbočím, ale je to dôležité:

Čo dáva komodite jej hodnotu?

Obchodovateľné komodity, napr. zlato, ropa alebo aj pšenica majú tiež svoju hodnotu. Tú stanovuje „trh“ (rozumej iní ľudia) ponukou a dopytom. Ak bolo počasie zlé (a úroda slabá) a očakávame zvýšenú spotrebu tejto úrody, prirodzenou reakciou je rast ceny. Pri investovaní do komodít ide tiež len o dôveru: Dôveru v to, že o nejaké obdobie bude o túto komoditu zvýšený záujem a nájde sa niekto, kto nám bude ochotný za túto komoditu zaplatiť viac ako my za ňu zaplatíme dnes.

Čo je, podľa mňa, na „investovaní“ do kryptomien problematické?

Podľa mojej definície, v súčasnosti, kryptomeny spadajú do kategórie komodita. Kto ich dnes nakúpi, nenakúpil ich preto, aby si „zajtra“ za ne kúpil „rožky“, ale preto, že očakáva, že „zajtra“ tú kryptomenu od neho niekto iný kúpi za vyššiu cenu (v starých dobrých fiat peniazoch). A on si za tie fiat peniaze kúpi tie „rožky“ – a ešte k tomu Lambo2 ;-)

A toto je hlavný problém: Ľudia o kryptomenách nerozmýšľajú ako o platidle, ale ako o komodite – investícii.

Prejav hlavného problému podľa mňa je, že v posledných rokoch nestúpa (výrazne) počet prevádzok, kde sa dá kryptomenami platiť, ale výrazne stúpa len cena. Zo zamýšľaného platidla sa tak stala komodita (ako napr. zlato alebo tulipány 3 v 1636-tom).
A žiaľ, veľká volatilita (rast/pokes ceny – minimálne u BTC) spôsobuje aj to, že prevádzky BTC nezačínajú výraznejšie nasadzovať.

Čo však vôbec nehovorím:

– Že kryptomeny sú zlé a že sa nepresadia.
– Že sa na súčasnej bubline nedá zarobiť. Možno dá, aj keď sú ceny podľa mňa prestrelené, neznamená, že nemôžu byť ešte prestrelenejšie. Veď koniec koncov aj v kasíne sa niekedy dá vyhrať ;-)
– Že by bolo treba kryptomeny shortovať. Kedy budeme na vrchu bubliny povedať nevieme. Je dosť možné, že BTC ešte porastie a možno že aj dosť výrazne.

Zatiaľ sú to všetko len špekulácie a stávka na to, že zajtra odo mňa niekto kúpi kryptomenu za viac fiat peňazí, ako som to dnes nakúpil ja.

Čo sa podľa mňa stane?

Celkom určite sa nestane to, že by všetky kryptomeny zanikli. To sa nedá vynútiť nijakou centrálnou autoritou a idea (minimálne bitcoinu) je naozaj vznešená. Myslím si však, že do budúcna sa presadí len pár kryptomien (možno tak 3 až 5) a všetky ostatné klesnú k nule. Myslím si že ani BTC medzi winnermi nebude, pretože jeho obmedzené množstvo a pokračujúce obmedzovanie množstva (napr. keď sa pokazí HDD s privátnymi kľúčmi) pôsobí veľmi deflačne (na rapídny pokles cien vyčíslenej v BTC). Veď kto by si dnes za BTC kúpil pizzu, keď vie, že zajtra si za rovnaké množstvo kúpi auto a o rok celý ostrov.

Myslím si, že v dlhodobom horizonte príde iná kryptomena (ktorá už možno aj existuje) a ktorá vyrieši nie len nevýhody plynúce z centrálnosti fiat peňazí (to vyriešil aj bitcoin), ale aj stabilitu cien. Veď ani prvý vyhľadávač nebol od googlu a ani prvá sociálna sieť nebola FB. Google aj FB však boli najlepší a tí, čo boli prví, zanikli. Očakávam príchod niečoho takéhoto aj v oblasti kryptomien.

K krátkodobom horizonte očakávam nejakú udalosť, ktorá nadšenie z investícií prevažne do BTC úplne obráti na panické výpredaje. Môže to byť napr.:

  • krach nejakej burzy, napr. coinbase, keď si investori začnú vyberať svoje zisky vo fiat peniazoch
  • zákaz/ilegalita/silná regulácia kryptomien nejakým výraznejším štátom (USA) alebo zoskupením (EÚ)
  • škandál, keď sa zistí, že nejaká vážnejšia kryptomena bola len podvod
  • iné (nechajme sa prekvapiť)

Záver

„Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful.“
Warren Buffett

P.S. Prečo píšem tento blog

Chcem upozorniť na možné riziká a keďže v budúcnosti očakávam prasknutie tejto bubliny, chcem mať pevný bod, na ktorý sa môžem odkázať, keď budem popáleným ľuďom hovoriť: Ja som Vám to hovoril ;-)

1 https://sk.wikipedia.org/wiki/Fiat_money
https://www.bitsonline.com/lamborghini-bitcoin-saddington/
3 https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania

Teraz najčítanejšie