Denník N

Prečo nie je diskusia pod všetkými článkami

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Diskusie na webe Denníka N nenájdete pod všetkými článkami. Ale tam, kde budú, budeme diskutovať aj my.

Na webe denníka N nenájdete diskusie pod každým článkom. Zato tie, ktoré budú otvorené, by mali byť priestorom na hodnotnú, vecnú a neagresívnu výmenu názorov.

Mali by byť miestom, kde sa nemusíte báť vojsť vy ani vaše deti. Kde sa nebudú stretávať len naši čitatelia, ale kde budeme prítomní aj my – autori článkov, novinári, editori a manažéri redakcie. Budeme tam, aby sme odpovedali na otázky, vysvetlili nejasnosti, doplnili to, čo vám v článku môže chýbať.

K tomuto riešeniu nás priviedli dlhoročné skúsenosti so správou diskusných fór. Za ten čas sme sa naučili, že zákaz anonymných diskutérov môže trochu pomôcť, ale sám osebe úroveň diskusií nezlepší. Ľudia vedia byť vulgárni, útoční a hrubí aj pod svojím menom. A neraz sú na to dokonca pyšní.

Čo stavu internetových diskusií naozaj pomáha, je prítomnosť moderátora. Jeho úlohou nie je cenzúra nepohodlných názorov. Jeho poslaním je odstrániť vulgárne, útočné a klamlivé príspevky, skôr ako strhnú celú diskusiu zlým smerom.

Druhá vec, ktorá zlepšuje úroveň diskusií na webe, je prítomnosť autora článku alebo iného zástupcu redakcie, ktorý počúva čitateľov, reaguje na ich otázky a vysvetľuje nejasnosti.

Obe podmienky chceme na našom webe splniť.

Budeme experimentovať

Keď sa v našom regióne rodili prvé spravodajské portály, diskusie pod článkami sa stali štandardom. Jedni dúfali, že vďaka diskusiám budú ľudia na ich webe viac a viac klikať. Druhí verili, že internetové diskusie budú naozaj pekným miestom na výmenu názorov medzi ľuďmi. Ďalší mali pred sebou vidinu, že vďaka diskusiám vymámia od čitateľov ich e-mailové adresy a budú ich môcť neskôr spamovať reklamnými ponukami. Ostatní diskusie spustili, lebo ich už mali všetci.

Potom ich všetci svorne ignorovali a hasili len najväčšie problémy. Internetové diskusie sa tak zvrhli do stavu, keď už nik nevedel, ako ďalej.

My nechceme robiť rovnaké chyby, a preto budeme hneď od začiatku s našimi diskusiami experimentovať.

Prvým pokusom je náš plán otvárať len niekoľko diskusií denne. Pri rozhodovaní o tom, pod ktorými článkami diskusiu otvoríme, budeme v redakcii zvažovať viacero kritérií: aká je spravodajská hodnota textu, aký je záujem čitateľov, to, či v danom momente máme kapacity sledovať ďalšiu diskusiu, a to, či sme už k danej téme diskusiu mali.

Diskusií teda bude na webe menej, ale mali by byť kvalitnejšie. Diskutovať pod článkami našich blogerov sa bude dať aj naďalej bez zmeny.

Cieľ je jasný

Váš názor na naše články nás zaujíma a bude zaujímať. Ak nenájdete pod textom diskusiu, môžete nás kontaktovať e-mailom, napísať nám na Facebooku alebo Twitteri. Našou ambíciou je počas roka organizovať verejné diskusie, kde sa môžete s nami osobne stretnúť a hovoriť o veciach, ktoré robíme zle, ktoré môžeme zlepšiť.

V budúcnosti budeme blogovať o tom, ako sa nášmu experimentu s diskusiami darí. Cieľ je jasný: vytvoriť diskusie, za ktoré sa nemusíme pred vami hanbiť. Cestu k nim budeme spolu s vami hľadať.

Ďakujeme za podporu a držme si palce.

Aká je vaša predstava o ideálnych internetových diskusiách? Hovorme o tom spolu v diskusii pod týmto článkom.

V prípade akýchkoľvek otázok píšte na adresu filip.struharik(zavináč)dennikn.sk.

Teraz najčítanejšie