Denník N

Prečo niektoré médiá šíria paniku o teroristoch na Slovensku?

Ak by bola tento týždeň súťaž o majstra Slovenska v šírení paniky, vyhrali by ju Topky.sk. Dnes zavádzali čitateľov titulkom, že sú na Slovensku teroristi. K šíreniu paniky sa pridali viaceré ďalšie médiá, ktoré neodolali a aspoň do titulku dali teroristov na Slovensku. Nikto kompetentný pritom neoznámil, že akéhokoľvek teroristu na Slovensku zatkol alebo našiel. Našiel sa však jeden svadobný podvodník.

Ilustr. foto zo seriálu Homeland

Ako prišli Topky.sk k tomu, že aj u nás máme teroristov?

O 11:20 ministerstvo vnútra ohlásilo tlačovú besedu o zadržaných osobách na Slovensku po útokoch v Paríži.

Okolo 12 priniesli Topky.sk článok s titulkom Mimoriadna správa: Na Slovensku zatkli troch teroristov!

topky_1
Minister vnútra Kaliňák v stredu po rokovaní Bezpečnostnej rady síce povedal, že došlo k sprísneniu bezpečnostných opatrení a bolo zadržaných niekoľko osôb, nepovedal ale, že boli podozriví z terorizmu. Topky v článku žiadne iné potvrdenie svojho tvrdenia tiež nemajú. Podarilo sa im zistiť len to, že „traja zadržaní sú cudzinci“.

Na Facebooku sa už však s tisíckami zdieľaní šíri ich status s niekoľkými výkričníkmi:

topky_2

Správu Topky.sk o teroristoch na Slovensku o pár minút prebrali aj Parlamentnelisty.sk – Na Slovensku zatkli podozrivých teroristov. Jeden sa ukrýval v osade na Spiši, prebral ju aj web Konzervatívny výber, ktorý vlastnia ľudia zo strany Borisa Kollára,  Teroristi na Slovensku? pýta sa v titulku web TA3.com.

Robert Kaliňák popoludní na tlačovej besede informoval, že od útokov v Paríži bolo zadržaných okolo 20 ľudí. Väčšina z nich boli nelegálni migranti, ktorí už boli vyhostení, a v štyroch prípadoch išlo o iné okolnosti, povedal minister. V prípade jedného Alžírčana šlo o fingovaný sobáš, u dvoch cudzincov našli falošné doklady a na občanovi Saudskej Arábie, ktorý má legálny pobyt na Slovensku, sa im nepozdávalo jeho správanie. Počúvala som celú tlačovú besedu, zo strany ministra nepadlo ani slovo o tom, že našli teroristov, alebo že podozrievajú niekoho konkrétneho z terorizmu.

Pripomínam, že strana Smer, ktorej je minister vnútra podpredsedom, má hlavný slogan predvolebnej kampane Chránime Slovensko, a premiér Fico aj jeho strana nemajú problém v predvolebnom čase vyvolávať strach z utečencov. Topky.sk im vo vyvolávaní strachu len nahrávajú.

Teraz už titulok o tom, že sú teroristi na Slovensku, na Topkách.sk nenájdete. Redakcia článok v tichosti prepísala a teroristov z titulku zmazala. Zmienka o tom nie je ani v článku. Takto vyzerá ten istý článok po úprave:

topky_3

Tu je vývoj titulkov toho istého článku na Topky.sk:

  • MIMORIADNA SPRÁVA Na Slovensku zatkli troch teroristov!
  • MIMORIADNA SPRÁVA Na Slovensku zatkli troch cudzincov: Podozrivých z terorizmu!
  • MIMORIADNA SPRÁVA Na Slovensku zatkli štyroch cudzincov: Bezpečnostné riziko, tvrdí Kaliňák

 

Topky.sk sa neunúvali upozorniť čitateľov, že pôvodný titulok nie je pravdivý. Ich status o teroristoch na Slovensku sa šíri ďalej, žije si vlastným životom aj s panikou a nenávistnými komentármi. Pritom Kaliňákovi sa podarilo nájsť až jedného svadobného podvodníka.

Médiá by mali prinášať pravdu. To, čo predviedli Topky.sk, ale aj Parlamentnelisty.sk, je ukážkou toho, ako idú na rovnakej vlne vyvolávania strachu, akú má v predvolebnej kampani Smer. A samozrejme panika prináša čítanosť. Články o teroristoch na Slovensku sú dnes najčítanejšie.

 

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

 

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.