Denník N

Prečo sa Fedor Gál o opozícii, aj o Andrejovi Kiskovi,  mýli

v pondelok bude na tomto mieste BONA-PARTY
v pondelok bude na tomto mieste BONA-PARTY

Fedor Gál komentuje dianie, ktorému prestal rozumieť

.

Odkazy Fedora Gála slovenskej opozícii, ako aj prezidentovi Kiskovi, ktoré poslal z festivalu Pohoda, treba odmietnuť.

Nie iba preto, že  Fedor Gál fakticky podporil vyjadrenia SMERu pri obrane ministra Kaliňáka (kritikou korupcie pomáhate Kotlebovi, deštruujete  štát, kazíte obraz Slovenska, atď.). Napokon – o túto konkrétnu kauzu ministra ide v celom spore len symbolicky…

Vyjasnime si (aj s p. Fedorom Gálom), že demokratická opozícia kritizuje najmä to, že SMER u nás buduje oligarchický štát, v ktorom „ruka ruku umýva“ a kde „ten, čo nekradne, okráda vlastnú rodinu“. To je podstata sporu. Kaliňák, či Baštrnák a Fico, aj ich spoločný „bonapartovský komplex“, sú toho iba momentálnou ukážkou.

Na tejto kauze verejnosť vidí, že mocenská elita zostala poplatná „morálke“ normalizácie a mečiarizmu. A to je dôvod, pre ktorý sa demokratickej opozícii darí mobilizovať  občanov na námestia a pred komplex Bonaparte. Ak Fedor Gál posiela opozíciu preč z ulíc – „pracovať do NR SR“, radí zle – a to pre viaceré dôvody.

Neinformovaný Fedor Gál

Fedorovi Gálovi sa vidí, že opozícia by mala radšej pracovať v NR SR. Ale tam od nedávnych volieb predložili poslanci demokratickej opozície (kluby OĽANO-NOVA a SAS)  viac než sedemdesiat legislatívnych návrhov , z toho tri návrhy ústavných zákonov. Boli to vecné návrhy, riešiace problémy rôznych oblastí života – no koalícia sa nimi nezapodievala, mlčky všetko zhadzovala zo stola. Okrem toho opozícia  zvolávala mimoriadne schôdze NRSR, ako aj mimoriadne výbory NRSR, zvolala desiatky tlačoviek… Podčiarknuté a spočítané: pracovný výkon súčasnej opozície je taký, aký neukázala opozícia po žiadnych z doterajších volieb. Viac ešte v takej krátkej dobe v NR SR neodpracoval nik.

Opačné prvenstvo je na strane koalície: ešte nikdy sa jedna z koaličných strán nerozložila hneď po voľbách. Klesá – a výrazne – aj podpora víťaza volieb, strany SMER. V NRSR koalícia fakticky nepracovala a na záver sezóny ešte aj  obštruovala činnosť NR SR.

Ale Fedor Gál akoby o tom všetkom  nevedel. Opozíciu posiela z ulice do NR SR, vyčítajúc jej: „Kedy sa v parlamente naposledy riešil problém, ktorý mal vecný charakter?“.  Ak by však Fedor Gál sledoval čo i len jeden rokovací deň  v NR SR, nevyčítal by opozícii práve to, čo spôsobuje koalícia. Škoda, že nesleduje, ešte väčšia, že nesledujúc poučuje.

Kritika nepravého

Rovnako nenáležitá je aj Gálova kritika prezidenta Andreja Kisku. Veď práve prezident – ako jediný z našich ústavných činiteľov – verejne deklaroval jasný a jednoznačný postoj k Mariánovi Kotlebovi a jeho strane: nevpustil ich do prezidentskho paláca a tým ich de facto vykázal z demokratickej politiky. Všetky zahraničné skúsenosti dokazujú, že v zápase s antisystémovými stranami je najúspešnejšia ich politická izolácia, spojená s prijímaním konkrétnych opatrení na ochranu demokracie. Napríklad takých, ako novela zákona, zakazujúca stranám financovať ozbrojené skupiny. Tento opozičný návrh prešiel do druhého čítania, čiže získal aj podporu poslancov koalície. Aj to je signál, že napriek vyostrenému politickému konfliktu má slovenská demokracia protilátky proti návratu fašizmu. Ilustrovali to aj demonštrácie a pochod  proti fašizmu, ktoré tento rok výrazne  prečíslili akcie extrémistov. Aj demonštrujúci antifašisti dali najavo, že  Andreja Kisku považujú za súčasť obrany Slovenska pre fašizmom. Súdiac ale podľa vyjadrení Fedora Gála, asi o tom nevie a tak dáva pánovi Kiskovi rady, ktoré ten nepotrebuje.

Nepochopenie protestov

Každý, kto sleduje slovenskú politickú scénu vidí, ako protikorupčné protesty demokratov vzali vietor z plachiet neofašistov. Dokonca sa v minulých týždňoch rozhádali. Preferencie ĽS NS – Kotleba už nerastú, ale začali klesať, viď aktuálny prieskum FOCUS. Fedor Gál tvrdí opak, ale zrejme iba preto, že nepozná fakty: prudký rast podpory antisystémových strán, ktorý sprevádzal voľby 2016, je už minulosťou a tieto strany zaznamenávajú v nemanipulovaných prieskumoch straty voličov.

To, že demokratická opozícia začala razantne demonštrovať proti korupcii, nepomáha kotlebovcom. Naopak –  pomáhala by im pasivita demokratickej opozície. Najmä, ak by fašistom prenechala ulice a námestia a sama by „pracovala v NR SR“, ako jej radí Fedor Gál.

Fico by opozícii neporadil inak

Slovensko žije tento rok pod tlakom problémov, ktoré sa nás týkajú, ale nemôžeme ich podstatnejšie ovplyvniť (grécka kríza, sýrska vojna, BRexit, atď.). Sú však aj problémy, s ktorými môžeme pohnúť tu, kde žijeme. Na prvom mieste je to korupcia pri riadení štátu, miest a obcí. Už nie je výnimkou, stala sa  systémom. Verejnosť žiada zmenu a potrestanie vinníkov politickej korupcie. Keďže tí, čo sú pri vláde, nekonajú, opozícia ich kritizuje. Na pôde NRSR, aj inde. Upozorňuje na to aj prezident Andrej Kiska, napríklad v nedávno prednesenej správe o stave republiky. Očakával som, že Fedor Gál demokratickú opozíciu podporí, alebo sa pridá k niektorej z iniciatív a výziev proti fašizácii spoločnosti (napr. Za republiku!), alebo aj rovno k demonštrantom pred Bonaparte. Namiesto toho ironizuje opozičných politikov a radí im práve tak, ako by im poradil Róbert Fico: zanechajte protesty s podporou občanov a choďte pracovať tam, kde vám koalícia nič neschváli.

Reakcia na zásadnú hrozbu

Realita, ktorú nechal Fedor Gál bokom, je ale taká, že vo svete rastúcich rizík stojíme zoči-voči zásadnej domácej hrozbe: že sa  v tomto volebnom období na Slovensku definitívne zastabilizuje oligarchický štát. To bude posilňovať extrémizmus – a onedlho sa prejavia aj sily, ktoré ho z pozadia podnecujú, lebo chcú oddeliť Slovenskú republiku od EÚ a západných spojencov (už beží referendum o SKexite).

Voči tejto zásadnej hrozbe vystupuje v NR SR aj na námestiach Slovenska demokratická opozícia a tá časť verejnosti, ktorá si ju už uvedomila. Tým  neškodia (ako tvrdí Róbert Fico) ani neničia (ako tvrdí Fedor Gál), ale bránia základy demokracie na Slovensku.

 

Autor je predsedom Zmena zdola, DÚ, je poslancom NR SR (v klube OĽANO-NOVA).

Teraz najčítanejšie

Ján Budaj

Venujem sa, ešte stále,  verejným otázkam.