Denník N

Prečo sa mala eurokomisárka odviezť do Žiliny radšej RegioJetom

Alebo o tom, ako som prvýkrát cestovala žlto-modrým vlakom a dostala chuť na reštauračný kubizmus.

Vlakom cestujem pomerne často. Nie však na trase, kde by jazdil aj RegioJet. Preto keď som pred pár dňami musela ísť do Považskej Bystrice, využila som možnosť odviesť sa vlakom súkromného prepravcu.

Žlto-modré IC-čko na linke Bratislava – Košice vyrazilo z hlavného mesta presne o 5:50. V kupé je príjemne teplo, ihneď dostávam fľašku minerálky a kávu s mliekom zdarma. Síce nie espresso zo stroja, ale aj to sa cení a mlieko bolo plnotučné. Po  chvíli zisťujem, že sedadlo sa dá polohovať, opierka za hlavou tiež. Trieda Standard, ale pohodlie maximálne.

Zrozumiteľné hlásenie každej nasledujúcej stanice a vysvetlenie výnimočného zastavenia vlaku. Vysmiaty východniarsky personál mi zaraz urobil dobrý deň. Bohatá ponuka teplých i studených jedál a nápojov a voňavé, čisté WC s toaleťákom, mydlom, utierkami a orchideou k tomu. Za cenu 5, 70 eur som o hodinu a pol bola v Považskej ako na koni. Pre porovnanie, rýchlikom Železničnej spoločnosti Slovensko by cesta trvala vyše dvoch hodín a lístok by stál 7, 70 eur pri kúpe cez internet.

Na spiatočnej ceste, v ten istý deň, malo IC 20-minútové meškanie. Ale to sa po snehovej fujavici, čo vtedy prehnala Slovenskom, dalo očakávať. Na rozdiel od rána, keď bolo kupé poloprázdne, som teraz len ja zaplnila prázdne miesto. Moji spolucestujúci sa už evidentne stihli ako-tak spoznať, pretože v kupé prebiehala živá debata. O tom, ako sa žije v Londýne pánovi sediacemu pri okne, koľkých Martinčanov žijúcich v Bratislave pozná dáma vedľa mňa, a kde sa dá v Bratislave dobre najesť. Pritom som zistila, že oproti mne sedí šéfkuchár jednej bratislavskej reštaurácie.

Popíjajúc pivko vysvetľoval, aký je rozdiel medzi homárom a langustov, a ako by mal chutiť dobre pripravený jahňací steak. V kuchyni si potrpí na čerstvosť a kvalitné suroviny a v jedálničku stavil na užší, no ojedinelý výber jedál za rozumnú cenu. Mladý muž z Liptova s bohatými zahraničnými skúsenosťami, pre ktorého sú varené zemiaky s maslom najväčším gastronomickým zážitkom. To ma presvedčilo. Najbližšie, keď opäť pôjdem okolo tej reštaurácie na Grösslingovej, určite vojdem aj dnu.

Teraz najčítanejšie