Denník N

Prečo sa živnostníkovi oplatí vypísať PN?

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Možno si viacerí z vás rovno po prečítaní titulku pomyslia, že neoplatí, no skúste si prečítať blog pozorne a opätovne sa zamyslite.

 

Aj ja patrím k tým živnostníkom, ktorí, našťastie, dlhodobo neboli práceneschopní a ak by aj boli, tak by som asi rozmýšľala, či si dám vypísať PN-ku. Poďme si vysvetliť, čo sa deje, ak si živnostník predsa len PN-ku vypísať dá.

Podmienkou, na to, aby živnostník vôbec mal nárok na PN-ku je, že si platí odvody  do Sociálnej poisťovne, alebo je v ochrannej lehote.  Okrem tejto podmienky nemôže mať živnostník nedoplatok na poistnom vyšší ako 5 eur.

Ak je teda živnostník chorý a má splnené vyššie uvedené podmienky, nechá si u lekára vypísať tlačivo žiadosti o nemocenské, a to zanesie do miestnej príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne. Počas trvania pracovnej neschopnosti má nárok na nemocenské v nasledovnej výške:

  • Od 1. do 3. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25 % denného vymeriavacieho základu.
  • Od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 55 % denného vymeriavacieho základu.

No a ako si vypočíta vymeriavací základ a teda výšku dávky? Ak sa jedná o živnostníka, ktorý si predchádzajúci rok platil odvody v minimálnej výške, výpočet denného vymeriavacieho základu vyzerá nasledovne:

412 x 12 / 365 = 13,5452 eur

Keby bol teda živnostník práceneschopný týždeň, nemocenské ktoré dostane od Sociálnej poisťovne bude nasledovné:

1.-3.deň = 13,5452 x 025 x 3 = 10,16 eur
4.-7.deň = 13,5452 x 0,50 x 4 = 27,09 eur

Spolu za sedem dní trvania pracovnej neschopnosti dostane živnostník nemocenské vo výške 37,25 eur. To však ani zďaleka nie je výhoda, prečo sa oplatí dať si vypísať PN-ku. Ďalšou výhodou je, že počas tejto doby živnostník nemusí platiť odvody ani do Sociálnej, ani do zdravotnej poisťovne. Opäť, ak je to živnostník, ktorý platí minimálne odvody za sedem dní ušetrí na odvodoch 50,56 eur. V celkovom úhrne sedem dní PN-ky živnostník dostane a ušetrí spolu 87,81 eur. Samozrejme, čim dlhšie trvá PN-ka, tým je suma vyššia.

No a v neposlednom rade môže živnostník počas PN-ky pri dodržaní liečebného režimu dosahovať príjmy, to znamená, že živnostník môže počas pracovnej neschopnosti fakturovať.

Niektorým živnostníkom možno ani po prečítaní tohto blogu nebude stáť za to, nechať si vypísať papier a zaniesť ho do Sociálnej poisťovne, napriek tomu verím, že viacerí z vás o týchto faktoch ani netušili a pomôžu vám, keďže zníženie odvodov vám garantovať neviem, aspoň vám poradím, ako na nich ušetriť.

Ak sa vám blog páči, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie