Denník N

Prečo Slovensko potrebuje prezidenta Kisku

Zdroj: Facebook Filipa Likavčana.
Zdroj: Facebook Filipa Likavčana.

Pri druhom výročí inaugurácie sa zhodou okolností a káuz znova ukazuje ako veľmi Slovenská republika potrebuje prezidenta Kisku.

Minulý rok som bol na prednáške jednej taiwanskej profesorky, ktorá vyše hodiny zdôrazňovala, na priam zdesenie jej krajanov, ako demokracia nie je iba štátne zriadenie, ale morálny postoj k veciam verejným. Nestačí mať voľby, parlament či prezidenta. Demokracia sa tvorí spoločným rozhodnutím ľudí, že si budú vládnuť, aby sa im žilo, čo najlepšie, ktoré ďalej vykonávajú rešpektom k zákonom a vláde.

Kauzy ako Bašternák či vigilantizmus Rybaniča a Kotlebovcov sú nebezpečné pre štát a spoločnosť pretože narúšajú dôveru v zákony. Ak občania nevidia vo svojich verejných zástupcoch nič viac než zlodejov, figúrky oligarchov a záujmových skupín, výsledkom je cynické spochybňovanie skutočnej úlohu štátu a zlé rozhodnutia pri voľbe svojich zástupcov. Politici, ktorí necítia tlak verejnosti apatickej z medializovaných káuz potom robia zlé rozhodnutia a cyklus nízkej kvality života v štáte pokračuje.

 

Demokracia, zvlášť naša mladá, nemôže fungovať bez lídrov, ktorí sú nositeľmi hodnôt. Autority, ktoré idú príkladom a ľudia k nim vzhliadajú, pretože plnia úlohu akéhosi monarchu na ktorého je naše kolektívne vnímanie po stáročiach autokracie nastavené. Sú to práve lídri ako Sun Yat Sen, Washington či Masaryk, ktorí vďaka vlastnej popularite usmerňovali kolektívne premýšľanie do medzí demokracie a humanizmu. Aby napredovala, spoločnosť potrebuje vzory so silným morálnym kreditom.

 

Práve preto je kriticky dôležitá úloha prezidenta Kisku. Už dva roky on a ľudia v jeho kancelárii tvoria stabilný bod na nestálej scéne. Či už ide o ochranu ľudských práv, konzistentné a razantné postoje či dôstojnú reprezentáciu štátu navonok, prezident háji postoje nezaložené na osobných záujmoch, čo mu ako jedinému dáva morálny kredit. Zároveň ukazuje, ako je dôležité rešpektovať zákony krajiny, ktoré stoja medzi nami a chaosom. Zdôrazňuje dôležitosť slušnosti a morálky, no zároveň boja proti tým, ktorí sa snažia toto zriadenie narušiť.

 

Výhrady k jeho osobe sú emocionálne založené a pochádzajú takmer výhradne z „ruského“ vnímania sveta, ktoré je už z princípu vymedzené mimo demokracie. Dobrý prezident musí mať názor a je len normálne, že volí orientáciu, ktorá predstavuje lepšiu alternatívu z hľadiska kvality života pre Slovákov. Slobodný trh a obchod s najvyspelejšími štátmi ako aj článok 5 Severoatlantickej zmluvy poskytujú prosperitu a stabilitu na základe všetkých relevantných ukazovateľov a štatistík. I keď sa to dnes možno nezdá, pri kauzách a zlodejinách, ľudia ako prezident Kiska nám dovoľujú žiť v štáte, ktorý nám umožňuje vymeniť vládu ak s ňou nesúhlasíme.

Slovenská republika potrebuje prezidenta Kisku, pretože ako čelný predstaviteľ národa inšpiruje ľudí aby boli lepšími občanmi. Aby nediskutovali s ľuďmi, ktorých ideológia je rakovinou demokracie. Aby od svojich zástupcov žiadali čo najlepšie možné Slovensko.

Čaká nás predsedníctvo v Rade EÚ, v porovnaní so susednou Českou republikou je u nás nezamestnanosť takmer dvojnásobná a hádam neexistuje sektor štátnej správy, kde by bola adekvátna situácia. Krajina sa nedá zlepšiť v chaose a nedôvere ľudí v štát. Prezidenta Kisku čakajú náročné roky a je dôležité aby sme jeho príklad nasledovali.

Teraz najčítanejšie