Denník N

Prečo sú Mimi a Líza hitom

Nedávno som dostala otázku, či aj dnes majú deti svoje hity tak ako sme ich mali my, teraz neskorí tridsiatnici (a štyridsiatnici). Či majú svoje Danky a Janky, Osmijankov, Maťkov a Kubkov. Sila týchto kníh bola v tom, že mali aj svoje Večerníčky, odpovedala som.

Večerníčky sa dnes, pre rôzne zmeny programov, už ťažko pozerajú, dlhšiu dobu sme to skúšali, ale neuspela som s nimi. Hoci na Dvojke večer beží Veľké detské predstavenie, mnohé deti nepoznajú to, čo sme mali my, teda jednotný vyhradený čas na jednu rozprávku, ktorá bola každý večer prekvapením. Zodpovednosť za čas strávený pred telkou a výber rozprávky prešiel na rodičov a tí hrajú to, čo zoženú, prípadne naučia deti pracovať s Youtubom.

Dnes je ponuka omnoho, omnoho širšia než kedysi, preto z masy postáv a postavičiek nevyniká pár hitov, ktoré by navyše pochádzali od slovenských autorov. Deti majú skôr svojich osobných hrdinov a od iných detí sa dozvedajú zase o celkom iných hrdinoch. Z našich rozprávok sa za posledné obdobie do spoločného povedomia dostali jedine Mimi a Líza, krásny projekt, ktorý má rovnako prepracovaný animovaný seriál ako aj knihy.

Mimi a Liza

Na televíznu premiéru Mimi a Lízy sme si počkali. Bola som na ňu zvedavá viac ako deti. Rozhodujúce slovo o tom, či seriál dopozeráme, mali ony. Chytilo ich to tak, že som zakrátko priniesla domov aj prvú knihu. Čítanie mi vzalo trochu energie, pretože hoci je kniha klasifikovaná ako vhodná pre neskorší predškolský a skorý školský vek, texty v nej sú vzhľadom na svoju dĺžku, vhodné až pre staršiu vekovú kategóriu. Pre mladších treba čo to zdynamizovať a skrátiť, ale ani to neuberá dielu Katky Kerekesovej, Kataríny Molákovej a Alexandre Salmele nič z jeho kvality. Je to krásna, bohato ilustrovaná kniha, graficky veľmi pekne spracovaná. Doslova každá dvojstrana je iná a to, čo inokedy vnímam ako vzácnosť, je tu rozdávané plným priehrštím, pretože na obrázkoch sa ani náhodou nešetrilo. Deti, ktoré ešte čítať nevedia, vtiahnu bez problémov do deja a vedú ich, stránku po stránke, rozprávkou s jednoznačne rozpoznateľnými emóciami, ktoré dievčatá pri svojich dobrodružstvách zažívajú.

Mimi a Liza 2

Druhá kniha, Mimi a Líza 2, ktorá aktuálne vychádza, je pokračovaním jednotky, ktorú kopíruje bohatosťou ilustrácií aj približne rovnakými dĺžkami jednotlivých textov. Pre tých, ktorí sa s dvojicou ešte nestretli v krátkosti uvediem, že Mimi a Líza sú susedky z pavlačového domu v ktoromsi slovenskom meste. Líza je priebojnejšia a spontánnejšia, má na sebe oblečené šaty s farebnými bodkami, ktoré reprezentujú svet ako ho vidí ona. Mimi má zatvorené oči, pretože je nevidiaca a jej šatočky majú sivú farbu, pretože farby ako ich poznáme my, pre Mimi nemajú rovnaký význam. Je veľmi vnímavá, pokojná a rozvážna a neustále prekvapuje Lízu tým, že hoci nevidí, vo svete nie je stratená. Z nesmelého kamarátstva sa vyvinie silný vzťah dvoch najlepších priateliek tak, ako je to možné len v ranom detstve. V druhej knihe na nich čaká šesť dobrodružstiev s časom, kypriacim práškom, zrkadlom, dážďovkami, bublinkami, písmenkami.

Mimochodom písmenká: môj syn bol nesmierne fascinovaný tým, že existuje čosi ako písmo pre nevidiacich. Potom, čo sme Mimi a Lízu 2 dočítali sa na celý deň zavrel do izby a učil sa Braillovu abecedu s tým, že ju bude používať ako svoju šifru. To je ďalší rozmer, ktorý kniha deťom dá. Vedomie, že sú na svete ľudia, ktorí vidia svet ušami a rukami, píšu a čítajú inak a spoznávanie našich svetov navzájom môže byť pre všetkých obohacujúce.

Filip Braillovo pismo

Čakáme už len na pokračovanie rozprávkového prevedenia. Vyrobiť takýto večerníček je dnes na Slovensku veľká vzácnosť a to je škoda. Zato patrí Katke Kerekesovej, umeleckej mame Mimi a Lízy môj obdiv. Táto talentovaná animátorka má za sebou viacero úspechov, za prvý možno označiť jej film Kamene, ktorý získal aj ceny Slnko v sieti, Igric za animovanú tvorbu a ocenenie Slovenský film roka na portály Kinema.sk, ale darilo sa mu aj na medzinárodných podujatiach.

Mimi a Líza je jediný komplexne spracovaný detský projekt na Slovensku. Má televíznu, knižnú aj rozhlasovú podobu. Preto je hitom a zaslúžene. Priala by som si, aby sa s viacerými knihami pracovalo na podobnej báze, nech majú naše deti aj viac spoločných hitov a spoločného zázemia, na ktoré by mohli v dospelosti nostalgicky spomínať.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie