Denník N

Prečo televízie prehliadli opitého štátneho tajomníka?

Po Facebooku v týchto dňoch koluje video, na ktorom bľaboce štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko. Vo videu čudne komentuje úspechy v cestovnom ruchu. Artikuluje veľmi ťažko, niektoré slová nedokáže poriadne vysloviť. Video sa šíri s posmešnými komentármi o opitom politikovi.

Na videu ma neprekvapilo len to, v akom stave prišiel pred kamery štátny tajomník, ale aj prístup médií, ktoré ho nakrúcali. Ako je možné, že Františka Palka takto nasnímali už v lete Markíza a tv.tablet (televízia štátnej Tlačovej agentúry SR) a nahrala RTVS (rozhlasový redaktor) ani jedno z týchto médií neprinieslo reportáž, kde by sa venovalo jeho stavu a pýtalo sa na vysvetlenie? Pravdepodobne tam boli aj iné médiá, no informáciu o tom, že by niektoré riešilo stav Palka, som nezachytila. Je možné, že si novinári nevšimli, že nie je úplne v pohode, čo nepredpokladám.

Štátny tajomník totiž nebol v poriadku a potvrdzuje to sám v stanovisku, o ktoré som ho požiadala. Viac: Palko sa ospravedlňuje: Stretol som sa so Skrúcaným

Brífing pred novinármi mal štátny tajomník ešte 27. augusta.

Video, z ktorého je jasné, že s Palkom nie je niečo v poriadku, sa objavilo v málo známej humoristickej relácii webu nasenovinky.sk. Virálne sa stalo až teraz, ako sa na ňom zabávali ľudia na Facebooku.

RTVS (v SRo), Markíza aj tv. Tablet odvysielali reportáž o úspechoch v cestovnom ruchu a citovali aj štátneho tajomníka. V reportážach sú len veľmi krátke zábery na Palka a televízie dali do vysielania len momenty, v ktorých vyzeral triezvo. Tú sú ich reportáže, ktoré si porovnajte s videom hore:

Markíza: Kto môže za úspech

tv.tablet: Trend nárastu počtu turistov by mal na Slovensku pokračovať celý rok

Verejný činiteľ je pod ostrejším drobnohľadom médií aj daňovníkov a otázky o tom, či je pod vplyvom alkoholu, sú legitímne. Ak by takto prišiel do práce lekár, učiteľ alebo moderátor RTVS tak ho vyhodia. Tento úradník naviac rozhoduje aj o financiách v doprave.

V minulosti Markíza zavolala políciu na lekára len preto, že zle artikuloval a hoci nebol opitý, odvysielala reportáž, ako keby bol.

Viac: Markíza to s reportážou o lekárovi, ktorý nepil alkohol, prehnala

Keď ale príde  štátny tajomník na stretnutie s novinármi opitý, Markíza to nerieši. Novinári zvyčajne nemajú problém upozorniť na podobné prešľapy politikov. Informovali o opitom Jánovi Slotovi či Mikulášovi Dzurindovi. Prečo Františka Palka prehliadli?

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie