Denník N

Prečo Trnava?

Prečo som sa rozhodol študovať, žiť a pôsobiť v slovenskom Ríme. Takže vysvetlenie.

Vysvietené Trojičné námestie v Trnave. Foto- ttstudio.sk
Vysvietené Trojičné námestie v Trnave. Foto- ttstudio.sk

Zabudol vôl, že teľaťom bol?

Pochádzam z východného Slovenska, z Prešova. Som hrdý na to, že som východniar. S východniarmi je sranda, dá sa s nimi lepšie zabaviť, ako so západniarmi (česť výnimkám, len generalizujem). Nechcem začať tým spôsobom, že budem len haniť a špiniť na východniarov. Nechcem robiť medzi západom a východom rozdiel. Nechcem sa správať podľa frazeologizmu Zabudol vôl, že teľaťom bol.  Nájde sa x ďalších nechcem, ktoré vážne bytostne a presvedčivo v mojom vnútri vravia a tvrdia, že nechcem robiť rozdiely medzi východniarmi a západniarmi. Lenže život na západe, hoci „len“ v Trnave ma presvedčil, že ten rozdiel tu žiaľ prítomný je.

Začneme tým najpodstatnejším faktorom, v ktorom sa prejavuje rozdiel medzi životom na západe a životom na východe. Je to faktor, ktorý ovplyvňuje v dnešnej dobe všetko. Bez tohto faktoru si ľudia nekúpia potraviny, nekúpia si ošatenie, či strechu nad hlavou. Materiálne zabezpečenie.

Východ peniaze nemá a západ ich má viac. To nie je klasická výhovorka obyvateľov východného Slovenska, že prečo sú takí, akí sú. Sťažujú sa, životné skúsenosti ich učia žiť spôsobom z ruky do úst a sú radi, že sú vôbec radi. A to je jediná jedna, logická a relevantná príčina toho, že Šarišania, Zemplíčania sa sťažujú. Sami bytostne každý deň cítia nedostatok tohto prvého, materiálneho faktoru.

Logicky, tam kde je zabezpečenie tohto prvého faktoru reprezentované štatisticky vyššími číslami, tam sa aj žije lepšie. Lenže to nie je len obyčajná svietiaca štatistika. Je to fakt. Nemenný a pravdivý. Fakt, ktorý počas obdobia troch rokov, od kedy som v Trnave vidím na vlastné oči. Ľudia sú síce nespokojní, ale v oveľa nižších množstvách. Obyvateľ Trnavy, ktorý sa zaraďuje zárobkovo do priemeru si dovolí viac. A tým je logicky aj jeho nespokojnosť nižšia.

Takže zabudol v mojom prípade vôl, že teľaťom bol?

Rozhodne nie. Ale život sám (a ja slepý rozhodne nie som) ma presviedča, že na západe sa žije lepšie, ako na východe.

Viditeľné rozdiely

Od prvého faktoru sa odvíja logicky všetko. Chod mestskej samosprávy, fungovanie mesta. Ale teraz chcem písať výlučne o pozitívach slovenského Ríma.

Je to krásne mesto. Ruku na srdce, túto vetu si môžeme povedať (skoro) v každom meste na Slovensku. Čo sa týka historických centier, tak áno. Ale zásadný rozdiel vidieť na vlastné oči v tej Trnave jednoznačne. Námestia sú pekné, zrekonštruované, všade mestské parky a zeleň. A nie hocijaká, ona je predstavte si, krásne udržiavaná. Bernolákov park, univerzitný park, to je jedno, všade je krásne, čisto a pokosené trávniky sú v Trnave samozrejmosťou. Mesto celé je krásne čisté.

Ako mladý človek mám samozrejme rád nočný život. Prešov? Žiadny nočný život, až na malé výnimky. Trnava? Vyberte si sami, čo máte radi. Chcete niečo artové? Nie je problém, choďte do takýchto podnikov. Máte radi klasické, pekné kaviarne? Nie je problém, minimálne v centre mesta Vám ich zo desať, keď nie dvadsať napočítam. Chcete sa zabaviť na diskotéke? Opäť nevidím žiadny problém. V Trnave je ich neúrekom, v Prešove? No, ledva ich spočítam na prstoch jednej ruky. Smutný fakt, ktorý je pravdivý.

Bookpionty? V Trnave samozrejmosť, v Prešove? Takýto pojem tam nie je vôbec známy. Som milovníkom športov. Najviac futbalu. V Trnave sa rýchlym tempom dokončuje City Arena. Prešov? Opäť nič, starý štadión, ktorý sa mal rekonštruovať dávno, ale stále sa nejakým spôsobom nestavia. Nie sú peniaze, klasická výhovorka. Peniaze na východe sú, ale fondy, ktoré sa využívajú nie sú tak účelovo poskytované, ako na západnom Slovensku. Tvrdíte opak? Poďte žiť na mesiac do Prešova, na mesiac do Trnavy a rozdiel uvidíte a pocítite. Rozhodne.

Prešovské historické centrum. Rozdiel medzi východným a západným Slovenskom rozhodne existuje. Foto- tckompas.sk
Prešovské historické centrum. Rozdiel medzi východným a západným Slovenskom rozhodne existuje. Foto- tckompas.sk

V čom spočíva podstata?

Jednoduché, ako facka. Okrem materiálneho zabezpečenia, ktoré je vyššie tu, ako na východe je to otázkou personálneho obsadenia kľúčových postov mestskej samosprávy. Ako na Vás pôsobí primátor, ktorý má založené občianske združenie Lepšia Trnava, má bradu, robí pre mesto veľa (a to teda robí: upratovanie sídlisk a mestských častí, kosenie trávnika po celej Trnave, skrášľovanie mesta, výborné nápady na fungovanie celej mestskej samosprávy). Ten primátor je plný nápadov a tak to aj vyzerá. Mestu sa venuje, ľudia, ktorí pod neho patria sú takýmito taktiež. Venovanie sa mestu, jeho rozvíjanie, neustále budovanie a výborné nápady.

Ľudia na západe kvitnú nápadmi. Nápady sú pokrokové, poskytuje sa priestor mladým ľuďom na to, aby sa mesto budovalo. Taktiež je to reprezentované vzťahom k mestu. Vzťah k mestu je pozitívny, ľudia, ktorí si tvoriví chápu skutočnosť, že nič nie je nemenné v rámci výzoru a chodu mesta. Ľudia vo vedení mesta chápu skutočnosť, že mesto nestojí v kontexte časovej otázky. Doba ide dopredu, dopredu musí ísť aj mesto. To je v rámci vzťahu k mestu základným rozdielom medzi východom a západom.

Východ? Mesačne sa urobí jedna zmena a ľuďom to prekáža. Zmenám nie sú otvorení. Nechápu základný fakt, že miesto, kde žijem môžem budovať ja sám. Volá sa to občianska angažovanosť a v Prešove som ju až na malé výnimky u nikoho nevidel.

Škola? Výborná, nemôžem sa sťažovať, študujem právo, tretí ročník na Trnavskej univerzite a škola ma baví. Interaktívny spôsob výučby.

Kultúrne vyžitie? Divadlo, kiná, mestský amfiteáter, neustále trnavské akcie. Kde tu nejaký rýnek, hudobný festival, pivný pochod v rámci Trnavskej trinástky, športové turnaje a rôzne iné mestské podujatia. V Trnave sa niečo neustále deje, zatiaľ čo v tom Prešove v podstate nič. Je to pravda, opäť nemenný fakt.  Žiaľ.

A skúste toto spomenúť východniarovi. Súhlasne pokýva hlavou, že mám pravdu a nakoniec si do seba drbne pol deci a pivo a ďalej sa nezaujíma. Neangažuje sa. Je mu v podstate jedno, ako vyzerá miesto, kde žije. Samozrejme, opäť výnimky nájdeme. Tie potvrdzujú pravidlo.

V neposlednom rade je to možnosť nájsť si prácu. To opäť nemenne a jednoducho súvisí s otázkou materiálneho faktoru. Blízkosť Bratislavy smerom k Trnave robí z Trnavy opäť výhodné mesto na žitie. Že Trnava je diera, hovorí sa na východe. Príďte žiť sem a sami na vlastné oči ucítite rozdiel.

Ale už končím, idem sa pozrieť na festival Trnavské kultúrne leto, keďže v Prešove niečo také neuvidím. Ak áno, tak je to slabo propagované. Marketing na lokálnej úrovni? To je ďalšia trnavská výhoda. A potom, že nerobte rozdiely.

 

 

Teraz najčítanejšie