Denník N

Predali ste byt? Nezabudnite, že štát bude chcieť odvody, aby ste to v zdraví prežili

Keď už sa dostanete do situácie, že predaj bytu musíte priznať v daňovom priznaní, nezúfajte. Zdaniť totiž nemusíte celú sumu, za ktorú ste nehnuteľnosť predali.

Možno pre mnohých informácie v tomto blogu nebudú novinkou, napriek tomu som si povedala vo víre udalostí mojich posledných dní, že sa pokúsim zrekapitulovať povinnosti spojené s predajom bytu a podobnými situáciami.

Pokiaľ ste hrdým majiteľom nehnuteľnosti a rozhodli ste sa ju predať, je predčasné sa tešiť, že vaše životné úspory alebo roky odriekania premenené na peniažky na účte, vám tak ako prišli, aj ostanú. Pokiaľ ste nehnuteľnosť vlastnili viac ako päť rokov, môžete si vydýchnuť, pretože takýto predaj je od dane z príjmov oslobodený. Dajte si pozor na situáciu, ktorá sa stala mne a síce, že v danom byte som bývala šestnásť rokov, ale odkúpený od bytového družstva som ho mala iba necelé štyri roky, a preto som podmienku vlastníctva nesplnila.

Keď už sa dostanete do situácie, že predaj bytu musíte priznať v daňovom priznaní, nezúfajte. Zdaniť totiž nemusíte celú sumu, za ktorú ste nehnuteľnosť predali. Odpočítať si môžete sumu, za ktorú ste nehnuteľnosť nadobudli a dani bude podliehať rozdiel. Kedysi zákon oslobodzoval aj predaj nehnuteľnosti, pokiaľ ste mali v nej minimálne dva roky trvalý pobyt, no bohužiaľ táto podmienka už neplatí a ostalo oslobodené len vlastníctvo minimálne päť rokov.

Ak ste si mysleli, že zdaniť predaj nehnuteľnosti, ktorú ste nie vždy jednoducho nadobudli a častokrát dlhé roky splácali bytovému družstvu, je jediná krivda, ktorú pre vás štát pripravil, nepoteším vás. Existuje ešte jedna, oveľa väčšia a tou sú zdravotné odvody.

Rozdiel medzi nadobúdacou a predajnou cenou nehnuteľnosti nepodlieha len dani, ale aj nezmyselným zdravotným odvodom. Súkromnou úvahou som prišla na to, že asi z dôvodu, aby ste ľahšie prežili ten šok alebo to šťastie, že sa vám podarilo nehnuteľnosť predať a zaplatiť daň. Inak by som si musela myslieť, že zdravotné odvody z predaja nehnuteľnosti sú len ďalšou skrytou formou dane a navyšujú tak jej sadzbu na 33 %.

Bohužiaľ, predaj nehnuteľnosti nie je jediným absurdným prípadom, kedy okrem dane zaplatíte aj zdravotné odvody. Rovnaká povinnosť vás čaká v prípade výhry uvedenej v daňovom priznaní, či ostatných príjmoch, predaji obchodného podielu alebo úrokoch. Dodatočne zaplatíte zdravotné odvody aj z autorských príjmov napriek tomu, že ste ich platili aj zo zamestnania alebo živnosti.

V týchto dňoch je v legislatívnom procese návrh zákona, ktorý by zrušil platenie zdravotných odvodov z výplaty podielov na zisku a nahradila by ho daň, ostatné absurdity platenia odvodov však ostávajú nezmenené. Možno aj kvôli tomu, aby rezort zdravotníctva mohol potom takto platiacim občanom za predaj ich bytu alebo odvody z nečakanej výhry poskytnúť masérske služby na klinike Kostka alebo poskytnúť rady od renomovanej odborníčky tety Anky, ktorej služby naďalej ostávajú v platnosti.

Ak sa Vám blog páči, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.