Denník N

Predĺžený víkend v Nórsku s rozpočtom 200 eur

Severské krajiny lákajú cestovateľov nádhernou prírodou a odrádzajú vysokými cenami. S pár šikovnými tipmi a trikmi však viete aj všeobecne drahé Nórsko navštíviť a čo to zažiť aj za rozumný peniaz. My sme 5-dňový výlet zvládli s rozpočtom 217 eur. V tomto rozpočte sú zahrnuté letenky, transfery, ubytovanie, prenájom auta, pohonné hmoty, jedlo, vstupy, magnetky aj pohľadnice.

Návšteva Nórska bola na zozname pomerne dlho, no stále som ju odkladala. Môj priateľ, cestovateľský hater, nemal v pláne vydať sa na sever a po tom, čo odignoroval výlet na Island, som pochopila, že aj do Nórska budem musieť poskladať inú partiu. Napokon to prišlo úplne neplánovane. Bol september, práve som s kamarátom brázdila západné pobrežie USA a niekde na FB som videla akciovú letenku do nórskeho Bergenu. Do mesta, ktoré som z celého Nórska túžila vidieť najviac. Napísala som kamarátke, tá ďalším dvom a ani neviem ako, bolo nás päť. Pár dní na to, tuším sme vtedy čakali na loď do Alcatrazu, mi prišiel od kamarátky e-mail, že nám kúpila letenky.

V novembri do Nórska? Ľudia si klopali na čelo, či sme zbláznili. Vraj bude príšerné počasie, celý čas bude pršať a budeme ľutovať, že sme sa ulakomili na akciové letenky. Keďže sme za nich dali presne 27,22 €, postavili sme sa k tomu pozitívne a v prípade, že by aj celé tie dni lialo, vychutnáme si Bergen z nejakých mestských kaviarničiek. Napokon sme nemuseli. Ale o všetkom postupne.

LETENKY A TRANSFERY

Do Bergenu, podobne ako do mnohých ďalších severských miest, sa výhodne lieta z Poľska. Nám sa celkom oplatia lety z Katovíc, kam sa zo Slovenska dá dostať relatívne rýchlo a pohodlne – napríklad cez Polskibus.com, ktorý sme využili aj my. Vyrážali sme z Bratislavy, z hlavnej autobusovej stanice, a spiatočný lístok nás stál 14 €. Cesta trvala šesť hodín. Vystúpili sme na autobusovej zastávke, odkiaľ sa treba presunúť na zastávku MHD Sokolska. Je to asi 250 metrov od stanice a jazdia odtiaľ autobusy na letisko. Buď pôjdete štandardnou MHD (napr. kombinácia autobusov číslo 168 a 53) alebo využijete Bus PKM Katowice, ktorý ide priamo na letisko. Je to o čosi drahšie, ale rýchlejšie a pohodlnejšie. My sme za spiatočný lístok aj s batožinou zaplatili 11 €.

Letenky po Európe vždy hľadám a kombinujem cez portál Azair.eu, ktorý je z môjho pohľadu na takéto výlety najlepší. Aktuálne som najlacnejšiu letenku do Bergenu našla za 56 € na začiatok septembra, čo je podľa mňa stále veľa. Ak nájdete letenku pod 30 €, je to už lepšia ponuka. Občas môžete mať šťastie aj na ceny pod hranicou 20 €. Letenka do Bergenu nás teda stála 27 € a ďalších 11 € sme si priplatili za 1 kus veľkej podpalubnej batožiny, keďže Wizzair má celkom prísne parametre na free batožinu. A predsa len, na zimu do Nórska toho treba mať v zásobe viac.

AUTO

Keďže sme nechceli ostať iba v Bergene a plánovali sme si urobiť aj výlety do okolia, rozhodli sme sa prenajať si auto. Urobili sme tak vopred a využili sme portál rentalcars.com. Prenájom na tri dni stál 179 € vrátane poistenia. Za pohonné hmoty sme počas troch dní minuli spolu 40 €.

auto
V požičovni sme vyfasovali takéto Volvo.

Navigáciu sme si z požičovne nebrali, používame free offline aplikáciu HERE WeGo alebo Sygic. Pri výbere auta sme išli po zlatej strednej ceste – vedeli sme, že nepotrebujeme terénne zviera a tak sme si vyklikali voz z kategórie „medium cars“. Pri prenájme auta nezabudnite na kreditku, v požičovni na letisku si ju od nás pýtali a bola to podmienka. Auto sme mali požičané cez Sixt Car Rental.

UBYTOVANIE

Keďže bol náš let plánovaný na piatok skoro ráno, do Poľska sme vyrazili už vo štvrtok pred obedom a prvú noc sme strávili v Katoviciach. Ubytovali sme sa blízko letiska (peši to bolo asi 15 minút) v penzióne Noclegi AirportPark, kde mali aj parkovacie miesta, takže predpokladám, že by tam bola aj možnosť úschovy auta v prípade, že by ste do Katovíc prišli na ňom. Ubytovanie bolo skromné, ale čisté a domáci boli veľmi priateľskí. Dokonca nás odubytovali a odviezli zadarmo na letisko pred piatou ráno, keďže sme odlietali už o šiestej. Malý apartmán s dvoma izbami vrátane kuchyne a kúpelne nás stál dokopy 55 €.

Ubytovanie v Nórsku sme mali parádne. Našli sme ho cez Airbnb a naši hostitelia, nórsko-americký párik Simon a Dorothy + ich dve deti, boli neskutočne milí a starostliví. V ich krásnom, útulnom a dokonale severskom dome na kopci sme pre seba mali celé podlažie s vlastným vchodom – boli to dve izby, kúpeľňa, kuchyňa a vstupná hala.

ubytovanie
Jedna z izieb v apartmáne v Bergene.

V cene ubytovania boli aj raňajky, ktoré nám Simon priniesol večer predtým – čerstvý chlieb, mlieko, vajíčka, maslo, džem a nejaké syry a salámy. Kuchyňa bola plne vybavená, dokonca tam mali kávovar s kávou, čaje a základné pochutiny ako cukor a soľ. Tri noci pre päť osôb stáli 285 €, čo je na osobu 19 € na noc aj s raňajkami. Za super luxusné ubytovanie v jednom z najdrahších miest Európy. Ak ešte stále pochybujete o výhodách Airbnb, otestujte to na vlastnej koži. Ubytko bookujte TU.

JEDLO

Podobne ako v iných severských štátoch, aj v Nórsku je jedlo o čosi drahšie ako u nás. V supermarketoch sú drahé aj základné potraviny ako chlieb – za menej ako 2 € sme ho nikde nevideli, rovnako stál aj liter mlieka. Drahé boli aj ovocie a zelenina a výškou cien ma veľmi prekvapilo mäso. V reštauráciách sa to, samozrejme, odráža tiež. Lepšia večera stojí vyše 40 € a viac, rýchle občerstvenie okolo 10 €, priemerné reštaurácie si za jedlo pýtajú od 25 € vyššie. Káva v kaviarni stojí v priemere okolo 5 €, veľké pivo približne 8 €, za koktejl v bare si zaplatíte od 10 € vyššie. My sme na jedlo neminuli takmer nič, keďže každá z nás doniesla niečo z vlastnej produkcie. Raňajky sme mali v cene a večer po výletoch sme sa napchávali domácou klobáskou, slaninou, syrmi z Oravy či slivovicou z východu. :) Neodpustili sme si iba fish market v centre Bergenu, kde sme si pochutili na fish cake či ochutnávke sobích klobás. Za jedlo sme minuli každá okolo 10 €.

ATRAKCIE

Väčšina atrakcií je zadarmo. Nórsko má nádhernú prírodu, stačí sa odviesť tu a tam a všade budete len vyvaľovať oči. Vodopád sem, vodopád tam a tie fjordy, dokonalé! V samotnom okolí Bergenu máte viacero možností na výlety, my sme sa vybrali smerom na mestečko Voss, StalheimGudvangen ku krásnemu Nærøyfjord. Okrem toho sme si urobili výlet k Steinsdalsfossen, vodopádu vzdialeného od Bergenu necelých 80 kilometrov. Ak vás zaujíma presný ITINERÁR – kliknite TU.

voss
Zelená tráva v meste Voss.

Tiež sme si pozreli centrum Bergenu, urobili sme si prechádzku na kopec Fløyen, z ktorého je na mesto pekný výhľad – dokonca aj za hmly. Jedinou platenou atrakciou bolo perníkové mestečko, ktoré je v Bergene veľmi populárne. Je to najväčšie perníkové mesto na svete a vstupné stálo 7,60 €. Otvorené je však iba v predvianočnom období. Okrem toho som minula ešte ďalších 24 € na magnetky a pohľadnice.

SPOLU ma tento výlet stál 217 €.

POČASIE

A to najlepšie na koniec. Síce nás každý odrádzal, že v novembri bude počasie odporné, nebola to úplne pravda. Rozpršalo sa len večer v deň nášho príchodu, keď sme zostupovali z vyhliadky Fløyen nad Bergenom. Počas víkendových celodenných výletov bolo počasie relatívne pekné. Akurát za každou zákrutou iné. Kým vo Vosse sa zelenala tráva, o 40 kilometrov ďalej, v Stalheime, boli kopy snehu. Preto sa pripravte na vrtošivé počasie a v zálohe majte teplé a nepremokavé oblečenie. A ak nájdete lacné letenky na skoršie termíny, radšej siahnite po tých. Toľko šťastia ako my mať nemusíte a verím, že také prechádzky okolo fjordov môžu byť po daždi dosť nafigu.

Keď sa vám tento článok páčil, budem rada, keď mi dáte vedieť, či už komentárom alebo zdieľaním pre vašich známych, ktorých táto téma zaujíma. A ak vás zaujímajú aj ďalšie informácie a vychytávky nielen z tejto cesty, kliknite si na blog SheMakesMeTravel.com, ktorého som spoluautorka. Postupne tam budú pribúdať ďalšie články o Nórsku (napríklad veľká fotoesej, náš presný itinerár s rozpočtom a pod). Okrem toho tam nájdete denník Hatera, môjho spoluautora a spolucestovateľa, ktorý cestovanie nemá v láske a tak svoje zážitky komentuje vtipne a s poctivou dávkou cestovateľského hejtu.

A ak ste skôr na obrázky, nájdete nás aj na INSTAGRAME.

Teraz najčítanejšie