Denník N

Predvolebné Rakúsko včera a dnes.

Viete kto je Isabela Lehner? 52 ročná upratovačka z Villachu, ktorá po rokoch (ne)sedenia vo volebnej komisii zistila, že by mala byť prítomná pri sčítaní hlasov. A v onen inkriminovaný deň po príchode do velebnej miestnosti zistila, že volebné lístky sú už spočítané a zabalené. I rozhodla sa konať. Cítila, že hodila snehovú guľu, ktorá spustí lavínu …

Napriek tomu, že členovia FPÖ popodpisovali zápisnice z volieb, rozhodol sa sa predseda strany Strache podať podnet na ústavnom súde … a uspel. Zistené nedostatky v kotrolovaných obvodoch viedli predsedu ústavného súdu Holzingera k rozhodnutiu nechať zopakovať 2.kolo prezidentských volieb s odôvodnením, odstrániť všetky dôvody, ktoré by mohli spochybniť regulárny výsledok volieb. A tak sa stala FPÖ strážcom ústavnosti aj za cenu toho, že voči vlastným členom volebných komisií bude vedené disciplinárne konanie.

V tejto rovine sa nachádzali rakúske volebné reálie ešte nedávno. S dodatkom, že obaja kandidáti začnú koncom augusta kampaň pred 3.kolom prezidentských volieb. Na jednej strane FPÖ, ktorá neodolala pokušeniu mať svojho prezidenta a na druhej strane vládne strany, SPÖ a ÖVP, ktorým nezostalo iné východisko, ako podporiť pôvodne kandidáta zelených. Oba tábory s diametrálne odlišným postojom k migračnej kríze a fungovaniu EÚ.

Dnes pod dojmom udalostí v Turecku zisťujú, že 90 tis. v Rakúsku žijúcich Turkov (z celkového počtu 116 tis., z toho 46 tis. vo Viedni) sa mohlo zúčastniť posledných parlamentných volieb v Turecku. Že najmenej 45% z nich  toto právo využilo, väčšinou v prospech Erdoganovej AKP. Že dnes žije v Rakúsku 300 tis. ľudí s tureckými koreňmi a 998 z nich získalo v minulom roku rakúske občianstvo. (od roku 2004 viac ako 40 tis.)

Dnes oba tábory unisono hovoria o zastavení prideľovania rakúskeho občianstva, pretože nevedia, koľkí z rakúskych Turkov získalo naspäť aj to turecké. Turecká strana odmieta totiž spolupracovať a poskytovať údaje. Z jednoduchého dôvodu, museli by vrátiť to rakúske.

Kto sa chce angažovať vo vnútornej politike Turecka, môže slobodne opustiť Rakúsko. Kto chce zostať, musí hájiť základné hodnoty rakúskej spoločnosti, pretože dvojité občianstvo podporuje vytváranie paralelných spoločností. Tomu treba rozhodne zabrániť …

Aké jednoduché. Kto by si to pomyslel. Ešte nedávno …

 

Teraz najčítanejšie