Denník N

Prekvapivo dobré 01 – podcast s Lacom Kossárom o (nie len) spoločensko-prospešnom investovaní

Prekvapivo dobré je cyklus podcastov (rozhovorov) o spoločensko-prospešných projektoch a sociálnych inovátoroch. V prvom dieli vypočujeme Laca Kossára z organizácií Provida, Buddy a The Orphan Opportunity Fund. Hlavná téma – „social impact investment“.

Vypočuj si podcast alebo si prečítaj krátky prepis pod ním. Projekt Prekvapivo dobré môžeš začať followovať aj priamo na Mixcloude.

 

Meno Laco Kossár sa spája najme s organizáciou Provida a Buddy, môžeme ho nazvať aj tzv. social impact investorom. Laco je pre mňa veľmi inšpiratívnym človekom, ktorý sa aktívne snaží zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu a už teraz má výsledky. Aktívne podporuje finančným aj nefinančným spôsobom biznis projekty so silným sociálnym charakterom a v tejto tématike je naozaj jedným z najlepších mentorov na Slovensku.

Laco dokáže veľmi pútavo rozprávať o témach ako social impact a social investment práve preto, že má finančné pozadie – pracoval ako investičný bankár a trader v Londýne a Frankfurte a momentálne väčšinu svojho času venuje vybudovaniu projektu Buddy, kde ide o prepájanie dobrovoľníkov s deťmi z detských domovov. Ukázalo sa, že ľudský kontakt je dôležitým aspektom pri začleňovaní týchto detí do spoločnosti, a pritom sa stačí naozaj iba raz za týždeň stretnúť so svojim „Buddym“ a povedať si, čo je nové.

Dôvodom, prečo som začal nahrávať tieto podcasty je potreba rozprávať o riešeniach problémov, ktoré trápia našu spoločnosť. Každý môže svojim spôsobom priložiť ruku k dielu a viac sa v spoločnosti, či svojej komunite angažovať. Laco si ako bývalý investičný bankár a investor uvedomuje svoju pridanú hodnotu hlavne v znalosti témy financií a udržateľného vedenia firmy, a práve tento „knowledge“ sa snaží aplikovať v neziskovom sektore, cez ktorý vie mať pozitívny dopad pre svoje okolie.

V podcaste sa dozviete hlavne:

  • Prečo sa rozhodol venovať sa aktívnejšie neziskovým projektom?
  • Čo je z jeho pohľadu sociálne podnikanie a aké kritéria musia „sociálne biznisy“ spĺňať aby boli programom Lietajúcich rýb finančne podporené?
  • Zvyšuje sa počet projektov na Slovensku, ktoré sa snažia riešiť problémy vo svojich komunitách, takzvaných social enterprises? Aká je ich kvalita na Slovensku?
  • Čomu všetkému sa venuje organizácia Provida?
  • Aký sociálny dopad pre spoločnosť môže mať jeho organizácia Buddy, ktorá sa snaží o začlenenie detí z detských domovov do spoločnosti?
  • Orphan Opportunity Fund je fond založený v Silicon Valley, ktorý chce riešiť problémy sirôt po celom svete. Koľko sirôt sa momentálne nachádza na svete a aké projekty fond podporuje?
  • Je dôležité venovať neziskovým projektom skôr svoj čas alebo peniaze?
  • Ako časovo zvláda venovať sa spravovaniu svojho majetku a zároveň rozvoju všetkých svojich projektov?

Krátky prepis z rozhovoru:

Čomu sa venuje organizácia Provida?

Organizáciu Provida (pod ktorú spadá projekt Lietajúce ryby) vnímame v kontexte spájania sveta biznisu a neziskového sveta, pretože obidve majú sebe čo dat, ani jeden nie je svojou povahou dobrý ani zlý. Podnikatelia vedia byť úžasní, tvoria prácu, pridanú hodnotu, riešia problémy, vytváraju produkty a služby, ktoré nosíme, kupujeme a jeme. Problem je iba keď z nich odide etika. Takisto neziskové organizácie všetky nie sú automaticky dobré a zlé, tiež riešia veľmi tažké problémy, nie však vždy podnikavým spôsobom. Každý projekt sa nedá riešiť podnikavým spôsobom, niekedy ho treba riešiť neziskovým spôsobom, humanitárnym spôsobom. Lietajúce ryby sú presne v strede, dá sa povedať, že s celou Providou sa snažíme balancovať v tom tažkom strede, kde treba aplikovať aj princípy podnikania, udržateľnosti financií, príjmov a nákladov a neurobiť kompromis v službe a kvalite sociálnej práce. Lietajúce ryby, sú práve tí. ktorí chcú veľmi silno zmeniť spoločnosť a neženie ich osobný prospech, ale ženie ich riešenie problému, ale produktom alebo službou – či už je to včelárstvo, hendikepované deti alebo vzdelánie. V Lietajúcich rybách nie sme koncentrovaní na niektorý sektor ale na metodológiu riešenia problému, takže to robí Lietajúce ryby špecifickým, že leitajú presne v strede, medzi svetom podnikania a svetom neziskového sektora.

Ako hodnotíte , či finančne podporíte podnikateľský projekt so sociálnym zámerom, tzv. social enterprise?

Pri výbere by som to zhrnul do 3 zásadných oblastí. Po prvé ide o samotný podnikateľský zámer, čo chce organizácia alebo jednotlivec dosiahnuť,  o aké ide produkty, aké služby a ako ich majú nacenené, teda to, čo by riešil akýkoľvek venture kapitálový fond (fond rozvojového kapitálu) alebo investor. Potom chvíľku zosadíme investorské okuliare a nasadíme okuliare druhé, to sú tie neziskové okuliare, tie filantropické – čo je problém, ktorý rieši, je to naozaj veľký problém alebo nie? Má organizácia naozaj riešenie, ktoré posúva vec vpred alebo to len kĺže po povrchu? Takže pozeráme sa na real impact, ktorý robí alebo chce robiť projekt pre ľudí. A potom je tretia oblasť, celá integrita toho človeka, nakoľko v to verí, pretože tam veľmi často musíme rozpoznať, či to je niekto, komu naozaj na niečom záleží, alebo je to iba naoko. Dôležité je aj či má človek podnikateľské schopnosti ustáť to, lebo on bude taký istý podnikateľ ako iní, ktorí musia dlhé hodiny vydržať aj keď to nejde. Následne je tu otázka, či sa vie obklopovať lepšími ľuďmi, či má zmysel pre stratégiu, či sa vie obklopiť tým, čo nevie, keď mu niečo chýba.

Takže, pozeráme sa na celé osobnostné a odborné predpoklady tej „lietajúcej ryby“, či má šancu vzlietnuť. Mix týchto troch riešime vždy v tíme, kde sa zídeme traja až piati a každý si naštuduje portfóliovú organizáciu. Dlho sa rozprávame, niekedy vidíme pekné nápady ale neveríme, že to vedia zakladatelia zrealizovať, inokedy vidíme veľmi schopných ľudí, ktorí podľa nás riešia nie zásadný problém. Za dva roky, teraz sme v treťom roku Lietajúcich rýb, sme vybrali osem organizácii. Pri niektorých z nich sa teda vieme po jednom, dvoch rokoch pozrieť čo sa im podarilo naplniť, či smerujú k udržateľnosti a majú dobrý podiel príjmov a nákladov. Pár je takých, ktoré sú neskutočné, dokonca operujú už vo viacerých mestách Slovenska. Svetielko je jeden z projektov, ktoré dlhodobo podporujeme, ktorý robí prácu s ťažko handicapovanými deťmi už aj v Trenčíne, Bratislave a Prešove a pomáha stovkám detí. Svetielko má aj dary aj tržby, takže je jedným z kľúčových projektov, ktorý veľmi radi ukazujeme ako príklad, že sociálna práca sa dá robiť. Tak ako v Buddy úspešne spájame deti s dobrovoľníkmi tak je v inej téme Svetielko, úspešné s tržbami. Určite je to krásne napriek tomu, že je to veľmi náročné.

Aký dopad má pre deti z detských domovov, spoločnosť a verejné financie program Buddy?

Buddy robí aj prácu v oblasti vzdelávania, lebo keď tie deti z detských domovov pôjdu nie do šedej ekonomiky alebo do kriminality, ale pôjdu na školu alebo budú inak zaradení, tak je to benefit pre spoločnosť. A áno štát je najväčším investorom, platí všetky detstké domovy, platí zdravotnú staroslivosť, vzdelávanie. Takže oproti svetu naše deti dostávajú strašne veľa z hľadiska tých základných potrieb, ale keď napriek tomu padá väčšina z nich, ukazuje sa ako aj tie ostatné potreby treba riešiť.

Jedného dňa dúfame, že keď štát uvidí, že robíme prácu, ktorá Janku, Miška či Peťku dotiahne k tomu, že bude čašník, predavač alebo dokonca na vysokej škole, tak keď bude mať 500-700 EUR príjem bude ročne prispievať do spoločnosti a nebude našu krajinu stáť. Myslím si, že po viac rokoch práce budeme vedieť ukázať, dúfame, koľko percent našich detí, ktoré prejdú Buddy programom, končia zaradení v spoločnosti, a že sme pomohli znížiť mieru nezaradených, tým pádom ukážeme naozajstný dopad a formujeme nie len tie deti, ktoré potom budú vedieť založiť rodiny a ich deti už môžu nebyť v domove, ale formujeme aj dobrovoľníkov, ktorí sa otvárajú inému svetu. Prepájame dva svety, ktoré by sa nikdy nestretli, takmer najvyššiu spoločenskú vrstvu, ktorá je vzdelaná, zaradená, s takmer najnižšou. Znie to hrozne, ale tieto dva svety by sa inač nemohli stretnúť, možno až vtedy, keď sú z tých detí už bezdomovci a my si od nich kúpime Nota Bene. Takže mi chceme ubrať trochu práce aj Nota Bene a vidíme to, že dobrovoľníci sa zrazu pozerajú cez úplne inú perspektívu aj na svoju prácu, na svoje problémy, uvedomujú si že majú zdroje a vedia dávať to najcennejšie – čas – čo druhému úplne mení život.

Takže je dôležitejší čas ako peniaze?

V kontexte týchto detí, je čas to čo potrebujú a je tu mnoho ľudi, ktorí čas vedia dávať a chcú ho dávať. Oni možno cítia, že nevedia zmeniť celý svet ale podľa Einstenového citátu – vedia zmeniť celý svet jednémo človeku.

——–

Viac informácií o projekte Provida sa dozviete na ich stránke TU, o projekte Buddy TU, o Lietajúcich rybách TU a o The Orphan Opportunity Fund TU.

Všímajme si viac dobrých projektov na Slovensku, nechajme sa nimi inšpirovať ale dôležité je ich aj podporiť – časom či finančne, to už je na každom z nás. Pre bližšie informácie a aj emóciu z rozhovoru určite odporúčam vypočuť si celý podcast, ći už cestou do roboty, pri nedeľnom upratovaní alebo monotónnom exceli v robote. Následujúci podcast bude zverejnený o dva týždňe, opäť na blogu Denníka N ale môžete začať followovať aj Mixcloud či facebúkovu stránku Prekvapivo dobré.

Teraz najčítanejšie

Andrej Petrus

Bývalý mestský aktivistva v Bratislave za hnutie Pressburg embassy. V minulosti som na Denníku N publikoval podcasty Prekvapivo dobré - rozhovory so sociálnymi inovátormi. V súčasnosti žijem v Prahe.