Denník N

Premiér Fico sa zľakol starostov obcí

Reprofoto: RTVS
Reprofoto: RTVS

Premiér Fico dnes v relácii o 5 minút 12, kde bol spolu s Bélom Bugárom, oznámil svetu, že ruší zmluvu s občianskym združením Pokoj a dobro zastúpeným predsedom tohto OZ, rímskokatolíckym kňazom Petrom Brenkusom.

Ako dôvod uviedol strach niektorých starostov a obyvateľov obcí Nitrianskeho kraja, ktorí sa boja s nepoznaného. Obvinil však aj niektorých občianskych aktivistov pripravených pomôcť kresťanom z Iraku. Údajne si títo „KDH aktivisti“ chceli urobiť z pomoci biznis a prijímať peniaze od štátu za nájom aj niekoľko rokov.  „Nebudem podporovať kšeftovanie tých, ktorí si mysleli, že prenajmú objekt pre migrantov a za to budú tri roky dostávať peniaze. To je dobrovoľnosť?“ povedal v televíznej relácii Fico.

    Niekoľko dobrovoľníkov z tejto organizácie bolo pripravených v spolupráci s RKC pomôcť kresťanom z Iraku v začlenení sa do spoločnosti na Slovensku. Akcia zrejme nebola dobre (z bezpečnostných dôvodov) odkonzultovaná so starostami obcí, ktorých sa to týkalo. A i keď sa jednalo o veľmi malý počet osôb, ktoré sa mali v tej, či onej obci ubytovať, vyvolalo to nevôľu obyvateľov, strach a negatívne reakcie. A to dokonca aj v obci Výčap – Opatovce, kde pôsobí pán farár Brenkus.

Je tesne pred voľbami a premiér je veľmi citlivý na nálady občanov, ktoré by mohli SMERU ubrať hlasy v nastávajúcich voľbách. Preto oznámil, že utečenci nebudú pripustení do rodín ako bolo dohodnuté, ale postará sa o ne štát v zariadeniach kasárenského tipu. Je ale  zaujímavé, že v obci Gabčíkovo, kde prebehlo dokonca aj referendum, premiér Fico toto ignoroval a v tábore utečencov, dokonca aj moslimského vierovyznania umiestnil. Jedná sa tu o pomoc Rakúsku na základe vzájomnej zmluvy.

Róbert Fico v relácii o 5 minút 12
Róbert Fico v relácii o 5 minút 12

Fotograf Tony Frič, ktorý je v Iraku s kresťanmi, ktorí majú k nám priletieť zavesil včera na svoju FB stránku tento text:

,,V noci bola brutál zima. U nás, na Slovensku, sa nám to možno nezdá, ale tri stupne v noci je hodne zima. Najmä keď máte tie tri stupne aj vo svojej spálni. Taká teplota bola v našej maringotke dnes v noci. Spal som oblečený pod dvoma dekami. Zvládol som to a zvládnem to aj nasledujúce dve noci. Potom, našťastie, poletíme domov. Ja do svojho starého dobrého domova a moji irackí bratia a sestry, dnes ich už kľudne nazvem mojou druhou rodinou, do svojho nového domova. Ten ich zatiaľ nevíta s otvorenou náručou, ale verím, že naším príchodom sa veci zmenia k lepšiemu. Strach sa najlepšie prekonáva tým, že sa strachu postavíme čelom. Keď postavím pred Slováka s ľadovým srdcom 5-ročnú Nur, ktorá sa na neho pozrie svojimi modrými očami, ten kus ľadu sa zaručene roztopí. Ako sa teraz pomaly topím ja po ľadovej noci.“

 Verím, že sa ešte veci zmenia a kresťania z Iraku nebudú musieť dlhodobo zostať zavretí v utečeneckom tábore v Humennom. Najmä, keď už boli preverení – ako bolo povedané – cirkvou i tajnými službami. Z ich strany nebezpečie Slovensku, ani jeho obyvateľom nehrozí.

Ľubo Bechný

Blog môžete podporiť svojim hlasom tu: http://vybrali.sme.sk/c/Premier-Fico-sa-zlakol-starostov-obci/

Teraz najčítanejšie