Denník N

Prespávanie na letisku, ako na to?

Cestujete letecky na druhý koniec Európy alebo sveta, no pred dorazením do vašej destinácie vás čaká medzipristátie, ktoré nebude trvať hodinu alebo dve, ale rovno celú noc. Drahý hotel blízko letiska nechcete, veď práve preto ste dali prednosť lacnejšiemu letu s medzipristátim pred drahším priamym letom. A čo tak teda prespať na letisku? Dá sa to a patrí sa to vôbec?

Takto som asi rozmýšľala pred pár mesiacmi, keď som si kupovala letenku z Maroka domov a jediná prijateľná možnosť bola s medzipristátim v Ríme na celú noc. A tak som pri hľadaní rád od skúsenejších cestovateľov našla stránku www.sleepinginairports.net, ktorá sa venuje presne tomuto problému.

Dá sa tu nájsť pravdepodobne každé medzinárodné letisko sveta, stačí si zvoliť kontinent a mesto pristátia. Môžete sa dozvedieť, či je na vašom letisku wi-fi, úschovňa batožiny, sprcha, priestory na odpočinok alebo hoteli, pretože nikdy neviete, či vás náhodou v ten deň odrazu nerozbolí hlava alebo na vás príde veľká únava. Medzinárodné letiská sú často vybavené fotelmi, na ktorých sa dá zaspať, no nie vždy tomu tak je.

Preto si môžete nechať poradiť ostatnými cestujúcimi. Tí v komentároch opisujú svoje skúsenosti so spaním na tom ktorom letisku. Ako pohodlne sa tu vyspali, či jeho lavičky boli na spanie vhodné, ako rušno tam v noci bolo. No najmä v ktorej časti sa dá vyspať najlepšie a ktorej sa naopak vyhnúť.

Možno bude prekvapením aj to, že mnoho z cestujúcich spí na zemi a aj to odporúča ostatným. Je to pohodlnejšie ako tvrdá kovová lavička, môžete sa aspoň vystrieť a navyše sa to už stalo tak zvykom, že sa na vás nebude nikto divne pozerať. A keby aj… Treba preto myslieť aj na spacák, ktorý vás bude zároveň chrániť pred chladom. Môže sa vám stať, že vás nad ránom zobudí upratovač/ka, no okrem toho by ste mali spať nerušene.

Pri spaní netreba zabúdať na svoju bezpečnosť a batožinu, ale to snáď netreba ani hovoriť. Užitočná rada zo stránky je spať tak, aby zips bol namierený smerom k zemi alebo stene a blízko vás. Môže byť aj k vám nejako pripevnený, aby ste sa zobudili pre prípad, že by niekto chcel zobrať váš ruksak alebo vašu tašku. Naopak, bojíte sa, že sa ráno včas nezobudíte? Vraj malý odkaz s „Wake me up at 6“ bude stačiť na to, aby vám k tomu niekto okoloidúci pomohol.

Každý komentátor zároveň jeho letisko ohodnotí. Môžete si teda tiež pozrieť zoznam najhorších a najlepších letísk. V roku 2014 najlepšie hodnotenie získalo letisko Singapore Changi, najhoršie zase Islamabad Benazir Bhutto. Momentálne prebieha hlasovanie za rok 2015, do ktorého môžete prispieť aj vy, teraz keď viete o tejto stránke.

 

Teraz najčítanejšie