Denník N

Pretlak odborníkov na islam

Skutočný odborník vo svojich prejavoch nepodlieha emóciám a už vôbec na ne neapeluje. Je nestranný.

Milujem samozvaných odborníkov na islam. Prečítajú si Korán, niečo o islame a následne vzdelávajú ostatných. Samozrejme islam predstavujú ako niečo strašidelné, nezlučiteľné s niečím takým vágnym ako európska kultúra, náboženstvo násilia.

Spoločným znakom týchto odborníkov je to, že ich vnímanie je emocionálne podfarbené, a preto si tendenčne vyberajú z rôznych zdrojov pasáže, ktoré im vyhovujú a poskytujú zadosťučinenie ich pohľadu na svet. Napríklad pasáže o násilí, výlučnosti relígie, neakceptovaní iných náboženstiev. Akoby to isté nebolo prezentované aj v knihách iných náboženstiev.  

 

Púšťať sa do diskusie s takýmto odborníkom nemá zmysel, a to z jednoduchého dôvodu. Tam, kde prevládajú emócie, chýba logika. Poviete mu, že znevažuje iné náboženstvá a on vám povie, že to práve tí príslušníci iných náboženstiev znevažujú jeho. Aj keď sa dostanete v debate hlbšie, stále sa nezbavíte emocionálnej karty. Bude ju vyťahovať neustále. Strach z násilia, nevyspytateľnosť, nekontrolovateľnosť tých iných. Ak začnete hrať jeho kartou emócií a uvádzať prípady násilia, ktoré boli spôsobené jeho náboženskou skupinou, začne sa ohánať logikou, avšak o skutočnej logike nemôže byť ani reči. Ak sa vrátite k logike, príde zas na rad emocionálna karta.

 

V konečnom dôsledku človek, ktorý brojí proti akémukoľvek náboženstvu, má strach. Ten mu nedovoľuje rozširovať si obzory, povzniesť sa nad malichernosť vlastného sveta. Je neustále pripútaný k svojej malej osôbke. Má potrebu chrániť ju a všetko, čo je s ňou spojené. Táto skutočnosť mu bráni dozvedať sa niečo nové o svete a živote v ňom. O jeho nespočetných vôňach a farbách. O jeho náboženstvách a ich vyznávačoch. O rôznorodosti kultúr- dôkazoch variability ľudskej existencie, vynaliezavosti človeka.

 

Takýto človek je ochudobnený o mnohé. Žije si vo svete plnom strachu, jeho malej osôbky a snaží sa legitimizovať existenciu tohto sveta získavaním spoluobyvateľov. Avšak, emócie sú vratkým základom pre budovanie čohokoľvek. Týmto odborníkom sa zväčša nepodarí postaviť nič konzistentné. Ak áno, tak je to za cenu lží.Strach je zlý radca. Skutočný odborník vo svojich prejavoch nepodlieha emóciám a už vôbec na ne neapeluje. Je nestranný. Tých “neskutočných” nepočúvajte, aj keby hovorili po latinsky.

 

P.S. Autorka vyštudovala religionistiku, je sólo cestovateľka, žila v moslimskej štvrti (sama), nemá moslimského frajera a nie je vyznávačkou žiadneho náboženstva.

Teraz najčítanejšie