Denník N

Prevencia zápchy u seniora

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Venujem najmä pánovi Kramárovi a jeho rodine, ale aj ostatným slovenským „celebritám“, ktoré si myslia, že takéto stavy sa majú riešiť cestou RZP a na pohotovosti.

Funkcia a pohyblivosť tráviacej trubice u seniora podlieha takým istým zmenám, ako iné orgány. Vekom sa zhoršuje, čo sa môže okrem iného prejaviť aj zápchou. Na jej vznik u seniora pôsobia aj ďalšie rizikové faktory, akými sú nedostatočný príjem tekutín a vlákniny a tiež málo pohybu. Nezanedbateľným faktorom pri vzniku zápchy u seniora je stav chrupu. Ak sa potrava v ústach dostatočne nespracuje, nestrávi ju senior ani v nižších úsekoch tráviaceho traktu, pretože následkom veku, pridružených chorôb aj užívaných liekov môže mať zníženú tvorbu žalúdkovej kyseliny aj tráviacich enzýmov. Ak sa k tomu pridruží znížená pohyblivosť čreva, čo je v tomto veku takmer pravidlom, zápcha sa pri nedodržaní preventívnych opatrení z času na čas u seniora určite objaví. Ešte horšie je to u ležiacich pacientov, užívajúcich lieky, ktoré k zápche prispievajú (napr. kodein, tramadol, antidepresíva, lieky s obsahom vápnika, hliníka alebo železa, niektoré močopudné lieky, ale aj niektoré antireumatiká)

Čo má urobiť pacient alebo jeho rodina?
Ak zápcha u seniora trvá tri a viac dní, je potrebné pátrať po jej príčine. Ak sa nesťažuje na kolikovité bolesti brucha, nezvracia, odchádzajú mu vetry a brucho nemá nafúknuté, možno použiť voľne dostupné preháňadlá, kombinované s minerálnymi vodami s laxatívnym účinkom. Ak do 24 hodín nedôjde k vyprázdneniu, je možné použiť klyzmu. Prostriedky na jej domácu aplikáciu dostať v lekárni. Až do prvej stolice by mal senior piť iba tekutiny, prípadne konzumovať rozmixovanú vlákninu a užívať probiotiká. Tie je možné brať pravidelne a dlhodobo aj preventívne.

Kedy je potrebná lekárska pomoc?
Bez ohľadu na trvanie zápchy, ak ju sprevádzajú neznesiteľné kŕče v bruchu, zvracanie najmä fekaloidného obsahu, zvýšená teplota, či iná akútne, v priebehu hodín vzniknutá alarmujúca zmena stavu, je potrebný urgentný lekársky zásah.

Namiesto záveru
Na zápchu trvajúcu 7 dní treba použiť vyššie uvedené opatrenia a nie zneužívať zdravotnícke služby. Tiež treba vziať na vedomie, že pacient so zápchou, po vylúčení akútnej brušnej príhody nemusí byť permanentne pod lekárskym dozorom a že v pohotovosti sa riešia skutočne urgentné diagnózy a nie banality, ktoré vznikli preto, lebo pacient alebo jeho príbuzní nevedia, čo majú urobiť doma skôr, ako začnú nadávať na slovenské zdravotníctvo a vyvolávať do bulvárnych plátkov.

Súvisiace články:
Otec Maroša Kramára skončil v nemocnici, rodina je z postupu lekárov v šoku: Tvrdá kritika herca!
Zápcha

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.