Denník N

Prezidentské voľby očami z Brna

Kandidáti na prezidenta pripíjajú na úspech po zverejnení výsledkov. Zdroj: Twitter Mareka Hilšera.
Kandidáti na prezidenta pripíjajú na úspech po zverejnení výsledkov. Zdroj: Twitter Mareka Hilšera.

V Brne žijem štvrtým rokom a prezidentské voľby sú druhou silnou politickou udalosťou, ktorú tu prežívam. Zatiaľ čo k slovenskej politickej situácii sa vyjadrujem už dlhší čas, cestu k českej politike som si našiel až minulý rok. Tento rok sa do diania budem zapájať ešte aktívnejšie, keďže tu plánujem zostať aj po skončení štúdia a tunajšia politická situácia sa ma významne dotýka. 

Pred 4 rokmi na Slovensku bol Kiska pre mňa v prezidentských voľbách jasnou voľbou a dodnes je to politická osobnosť, ktorá mi dodáva motiváciu, že nie všetko v našich končinách je stratené. Šuji z vládnych strán alebo pofidérnych provýchodných pseudomédií, ktorí si za cenu vylepšenia si vlastného image neváhajú vymyslieť najtrápnejšie lži s cieľom jeho diskreditácie, mu, paradoxne, pridávajú body. A motiváciu v činnosti pokračovať.

České voľby na prezidenta boli od začiatku nudným podujatím, keďže okrem Zemana a Topolánka bola väčšina kandidátov verejnosti neznáma a ani, mám pocit, nemali snahu o väčšie predstavenie sa. Každopádne sa v nej ukázali minimálne dvaja kandidáti, ktorí môžu českú verejnú debatu významne kultivovať a posunúť smerom k 21. storočiu, tak ako sa to podarilo u nás Kiskovi. Drahoš a Hilšer, pred pár mesiacmi neznámi muži, ma prekvapili, Hilšer dokonca ešte o niečo viac než uhladený Drahoš.

Situácia, ktorá nastala včera večer, kedy Horáček a Hilšer okamžite vyjadrili podporu Drahošovi a onedlho sa k nim pridali aj Fišer a ďalší, mi príde neuveriteľná. Dodnes mám v hlave pachuť zo spomienky, keď si traja protificovskí kandidáti dali sľub(!), že sa podporia, a na tlačovku kde to mali oznámiť, jeden neprišiel a druhý povedal: „voľte si koho chcete.“ To bola sranda ega. Jaj, ako dobre sme sa vtedy bavili. Včera som mal pocit, že ani nie som v strednej Európe.

Prezident nie je nutne politická úloha, v ktorej by mal kandidát mať sto rokov skúseností a plné vedro diplomatických zručností. Kandidát môže vychádzať z nepolitického prostredia (Kiska, Drahoš), preto si myslím, že na prezidenta by mali kandidovať verejne známe osobnosti, ktoré budú štát kultivovať (umelci, rektori, úspešní podnikatelia (myslím na úspešných podnikateľov, nie na tzv. úspešných podnikateľov). Práve preto si myslím, že Drahoš bude dobrým prezidentom.

Dnes ráno som preto napísal do Drahošoveho štábu, že by som sa rád pridal k dobrovoľníkom, ktorí pomáhajú s kampaňou, napriek tomu, že ako občan (iného štátu haha) by som do tunajšej politiky nemal kecať. No ale ja budem, však hubu mám se sebu i v zahraničí.

Držme si palce. Nie je to o Zemanovi, nie je to len o Česku. Je to o nás všetkých, o spoločnosti, o Európe.

Teraz najčítanejšie

Dan

Pýtam sa prečo a nedostávam odpovede.