Denník N

Príbeh mamičky, ktorá ostala kvôli zamestnávateľovi bez peňazí

Mamičky, dajte si pozor. Nekontaktný zamestnávateľ vás môže pripraviť o materské.

V poslednej dobe sa ku mne dostalo viac podnetov na riešenie neriešiteľných situácií, v ktorých sa ocitáte. Samozrejme, nie vždy viem pomôcť, ale verím, že medializáciou niektorých, vskutku nepochopiteľných, sa možno ľady pohnú, alebo aspoň začnú lámať a nejaké riešenie takýchto situácií sa nájde.

Takýmto prípadom je aj zúfalá mamička, ktorá vinou svojho nového zamestnávateľa, ktorého získala počas rodičovskej dovolenky, ostala pri druhej materskej dovolenke dočasne bez peňazí, úplne závislá na administratívnom ping pongu medzi Sociálnou poisťovňou a zamestnávateľom. A to zo všetkých strán počúvame, ako zamestnanec nemôže byť ohrozený tým, či zamestnávateľ platí alebo neplatí odvody. Alebo tým, ak sa ocitne v platobnej neschopnosti a stačí nekontaktný zamestnávateľ a mamička ostane bez peňazí.

Dotyčná pani nastúpila na prvú materskú dovolenku v roku 2014 a z materskej dovolenky požiadala koncom roku 2014 o nástup na rodičovskú dovolenku, takže jej nemocenské poistenie je prerušené. Zamestnávateľ sa medzitým delimitoval, čo znamená, že zamestnanci plynule prešli z jednej firmy do druhej, pretože tá pôvodná zrejme zanikla alebo sa zlúčila s inou, nástupníckou firmou. Niekedy je takýto proces oprávnený a niekedy sú zlučovania firiem veľmi účelové a nová firma sa vo veľa prípadoch stratí, nekomunikuje a podobne. Takto to vyzerá aj v tomto prípade.

Mamička si v roku 2017 uplatnila nárok na materské, pretože očakáva narodenie druhého dieťatka. Sociálna poisťovňa vyzvala zamestnávateľa, aby jej ukončil prerušenie nemocenského poistenia z dôvodu rodičovskej dovolenky a potvrdil jej pravdepodobný zárobok, aby jej mohla Sociálna poisťovňa priznať a vypočítať materské.

Zamestnávateľ zrejme nepatrí k tým serióznejším, pretože na výzvy Sociálnej poisťovne nereaguje a Sociálna poisťovňa uzatvorila v tomto prípade pokus o vykonanie kontroly v tejto spoločnosti ako nevykonateľný. Čo nasledovalo? Sociálna poisťovňa poslala mamičke list, že prerušuje konanie vo veci jej materského až do času, kým jej nebudú doručené potrebné podklady.

To, že to môže byť nekonečné čakanie, alebo to, že sa Sociálna poisťovňa v prípade takýchto zamestnávateľov podkladov ani nedočká, má jediný následok – mladá mamička ostala bez finančných prostriedkov konaním, ktoré vôbec nemôže ovplyvniť.

Je veľmi smutné, keď inštitúcia, ktorej odvádzate odvody, vyplňujete neuveriteľné množstvo tlačív, nahlasujete každú jednu zmenu, posielate mesačné výkazy a evidenčné listy, nie je schopná v takýchto prípadoch konať. Tým, že si mamička uplatnila nárok na materské, prestala poberať rodičovský príspevok a koľko treba k tomu, aby Sociálna poisťovňa vzala do úvahy všetky fakty, teda že bola na rodičovskej dovolenke, počas tohto obdobia mala prerušené nemocenské poistenie, z mesačných výkazov vidí, že nepracovala ani u iného zamestnávateľa, tak jej aspoň dočasne ukončí prerušenie nemocenského poistenia a prizná materské z pravdepodobného vymeriavacieho základu s akým nastupovala na prvú materskú? A nech si naďalej naháňa nekontaktných zamestnávateľov, ale nech na takéto situácie nedoplácajú poistenci, keď Sociálna poisťovňa ako jediná disponuje v tomto prípade všetkými potrebnými údajmi na dočasné konanie a priznanie materského.

Na konanie nezodpovedných zamestnávateľov v žiadnom prípade nemôžu doplácať zamestnanci. Nie je možné, aby sa v prípade priznania dávok ocitli odkázaní na milosť či nemilosť byrokracii medzi inštitúciami. A čo v prípade, ak sa Sociálna poisťovňa informácií od nekontaktného zamestnávateľa nedočká? Ostane mamička úplne bez materského?

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.