Denník N

Príbeh o tom, ako vláda oberá pracujúcich o čistú mzdu

Prečo už tri roky štát dovolí pracujúcim odpočítavať si rovnakú čiastku, ktorá má vplyv na ich čisté mzdy?

Toto moje zamyslenie vzniklo, keď som si pri jednom prepočte uvedomila, že už tri roky po sebe sa nemení nezdaniteľná časť základu dane alebo ľudovo povedané „odpočítateľná položka“. Rozhodla som sa zistiť, prečo už tri roky štát dovolí pracujúcim odpočítavať si rovnakú čiastku, ktorá má pri rastúcej, minimálnej a priemernej mzde vplyv na ich čisté mzdy.

Zákon hovorí o tom, že odpočítateľná položka súvisí s výškou životného minima platného k 1. januáru príslušného roka a je jeho 19,2-násobkom. Životné minimum sa od roku 2014 nemenilo a je vo výške 198,09 eur, čo znamená, že odpočítateľná položka je 3803,33 eur na rok. Pátram ďalej, prečo sa nemení výška životného minima. Žeby sme sa predsa len mali tak dobre?

Na výšku životného minima majú vplyv dve veličiny. Jednou je koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu a druhou je koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, podľa toho, ktorý z nich dosiahol nižšiu hodnotu. Posledné platné životné minimum sa vždy vynásobí koeficientom, ktorý má nižšiu hodnotu a mení sa, iba ak je tá hodnota väčšia ako jedna. Štatistiky tvrdia, že čisté peňažné príjmy nám rastú neúrekom a preto sa pri prepočte životného minima používa koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Ten, čuduj sa svete, za posledné dva roky nedosiahol hodnotu väčšiu ako jedna, takže životné minimum ostáva nezmenené. Zmenu životných nákladov nízkopríjmových domácností sa nám darilo od apríla 2014 do apríla 2015 udržať na krásnom čísle 0,99848.

Keby som chcela ísť ďalej, tak sa pýtam, či nám naozaj náklady na domácnosti nerastú a zaujíma ma z tohto dôvodu inflácia. Inflácia v roku 2013 bola vo výške 1,5 %, za rok 2014 vo výške -0,1 %. A ďalej, prečo bola taká nízka inflácia za rok 2014? No, napríklad aj poklesom cien regulovaných odvetví, v preklade znížením cien energií pre domácnosti.

A sme pomaly doma. Mne ako blondíne z toho vychádza celkom jednoduchá postupka. Vláda zníži jedným z balíčkových opatrení ceny energií pred domácnosti, tým pádom nám nerastú životné náklady domácností a nemusíme zvyšovať životné minimum ani odpočítateľnú položku. Pracujúcim sa síce zvyšuje minimálna aj priemerná mzda, ale keďže sa nemení odpočítateľná položka, čistá mzda im nerastie, s výnimkou nízkopríjmových, ktorí si uplatnia odvodovo odpočítateľnú položku.

Keď som skúšala prepočítať, o koľko by sa zvýšila čistá mzda, keby sa odpočítateľná položka zmenila o toľko, ako naposledy v roku 2014, urobí to na čistej, minimálnej, alebo priemernej mzde zhruba euro. Na prvý pohľad bezvýznamná zmena, ale ak si ju prepočítate počtom pracujúcich a ak si prepočítate, o koľko menej na daniach by takýmto zvýšením odviedlo 337-tisíc živnostníkov, dostanete celkom slušný balík peňazí. Ten by sa mohol rozdeliť medzi tých, ktorí pracujú a platia dane normálnym spôsobom, na základe platnej legislatívy, bez rôznych krivení, a umelých udržiavaní prostredníctvom balíčkov, ktoré aj tak zaplatíme my všetci.

Ak sa Vám blog páči, môžete zaň, prosím, zahlasovať na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.