Denník N

Priebežne aktualizovaná tabuľka počas dvojzápasu – daj to, Dajto!

Pavol Šafranko oslavuje víťazný gól do siete domácich Poliakov v piatok 16. júna 2017 v úvodnom zápase Slovákov na juniorskom Eure. Foto – TASR/Martin Baumann via N
Pavol Šafranko oslavuje víťazný gól do siete domácich Poliakov v piatok 16. júna 2017 v úvodnom zápase Slovákov na juniorskom Eure. Foto – TASR/Martin Baumann via N

Vyjde televízia Dajto – na rozdiel od štvrtkového večera na Markíze – futbalovým fanúšikom v ústrety a ponúkne im počas dnešného večerného, pre nehrajúcich Slovákov paradoxne rozhodujúceho dvojzápasu kompletný servis, čiže všetky priebežne aktualizované informácie na jeden pohľad priamo na televíznej obrazovke?

Tak, prvú prekážku v podobe Portugalcov včera večer Slováci virtuálne zdolali, hoci som v priebehu zápasu Portugalsko – Macedónsko približne desaťkrát takmer zinfarktoval, najmä v posledných minútach a sekundách zápasu, keď slovenský rozhodca Kružliak (v enormnej snahe preukázať, že proti Portugalcom nie je zaujatý) nadstavil až šesť namiesto avizovaných štyroch minút. (Aby nebolo absurdít súvisiacich s hracím modelom turnaja primálo, ešte aj pre Portugalsko rozhodujúci zápas dostal rozhodovať arbiter z krajiny, ktorá Portugalsku v boji o postup do semifinále priamo konkurovala.) Našťastie, aj posledný portugalský strelecký pokus skončil nad bránou, a tak vyhrali „len“ 4:2, nie 5:2, čo by bolo znamenalo vyradenie Slovákov. (Podobne sa v priebehu zápasu rysovali aj analogicky smrtonosné výsledky 4:0 a 4:1, ktoré však Macedónci dokázali pre Slovákov blahodarnými gólmi postupne odvracať.)

K svojmu včerajšiemu blogu, konkrétne k jeho bodu 7 (no súvisí to aj s bodom 10bodom 4), si ako športový fanúšik dovoľujem pripojiť prosbu adresovanú televízii Dajto, aby nám (na rozdiel od stresujúceho a schizofrenického štvrtkového večera na Markíze) dnes večer počas prenosu zápasu Nemecko – Taliansko ponúkla kompletné a priebežne aktualizované informácie z priebehu obidvoch paralelne hraných (pre vyčkávajúcich Slovákov rovnako kľúčových) stretnutí na jediný pohľad priamo na televíznej obrazovke.

Vo štvrtok na Markíze to bolo mučivé: vývin z paralelného kľúčového stretnutia Anglicko – Poľsko spomínal komentátor len slovne zhruba raz za 20 minút. Musel som preto stretnutie paralelne s televíznym sledovať sám na iPade. (Čo malo svoje nemalé vizuálne problémy.)

Ako minimum dnes od Dajta očakávam, že stav súbežne hraného stretnutia Česko – Dánsko bude permanentne zobrazovaný a priebežne aktualizovaný v pravom hornom rohu obrazovky počas priameho prenosu zo stretnutia Nemecko – Taliansko.

Dalo by sa to však urobiť ešte lepšie – a znova ide o niečo, čo som si všimol v rakúskej či nemeckej televízii v prípadoch, keď sa simultánne hrajú viaceré kľúčové zápasy. Je totiž možné v pravom hornom rohu obrazovky zobrazovať nielen stav v paralelne hranom stretnutí, ale aj to, čo aktuálny výsledok oboch paralelne hraných zápasov znamená (v práve prebiehajúcej minúte!) pre výslednú postupovú tabuľku.

Krkolomných možností a kombinácií oboch dnešných večerných výsledkov a ich dôsledkov na tabuľky je vzhľadom na pochabý a krutý hrací model šampionátu tak veľa, že sú pre fanúšika neprehľadné a obávam sa, že mu nepomôže ani humorná rekvizita kalkulačky, ktorou sa vo štvrtok oháňal moderátor na Markíze. Preto by Dajto mohlo dnes večer vyjsť divákom v ústrety a priebežne počas celého priameho prenosu zo stretnutia Nemecko – Taliansko zobrazovať v pravom hornom rohu obrazovky aj momentálny stav nielen v paralelne hranom stretnutí Česko – Dánsko, ale aj v tabuľke rozhodujúcej o postupujúcich do semifinále.

Keďže sa každý zápas začína od stavu 0:0, dnes večer o 20:45 bude situácia takáto (a presne to, čo je uvedené nižšie v šedom rámiku, by som si želal, aby nám televízia Dajto permanentne zobrazovala a aktualizovala v priebehu celého dnešného prenosu zo zápasu Nemecko – Taliansko):

Česko – Dánsko 0:0
––––––
NEMECKO – POSTUP
––––––
1. SLOVENSKO – POSTUP: 6 b./+3 (6:3)
2. Česko: 4 b./0 (3:3)
3. Taliansko: 4 b./0 (3:3)

Predstavme si však, že by Taliani v 5. minúte zápasu dnes večer vsietili vedúci gól proti Nemcom. Situácia s postupujúcimi do semifinále by sa radikálne zmenila (a to v neprospech „sokolíkov“), takže o 20:50 by už Dajto v pravom hornom rohu obrazovky muselo zobrazovať takéto údaje:

Česko – Dánsko 0:0
––––––
TALIANSKO – POSTUP
––––––
1. NEMECKO – POSTUP: 6 b./+4 (5:1)
2. Slovensko: 6 b./+3 (6:3)
3. Česko: 4 b./0 (3:3)

Týmto spôsobom by Dajto mohlo postupovú tabuľku priebežne aktualizovať a permanentne zobrazovať v pravom hornom rohu obrazovky počas celých 90+ minút dnešného večerného dvojzápasu.

Dáš nám to, Dajto?

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.