Denník N

Primárky v New Hampshire budú pre viacerých kandidátov konečnou

Prezidentské primárky v New Hampshire odhalia pravdu o budúcnosti viacerých prezidentských kandidátov. Zatiaľ čo Iowa zbiera kukuricu, New Hampshire prezidentov, glosuje význam volieb v tomto maličkom štáte jeho niekdajší guvernér John H. Sununu.

Kolotoč straníckych primárok, s cieľom získať nomináciu na prezidenta USA, odštartoval tento týždeň v štáte Iowa. Druhý na rade je New Hampshire. Práve výsledky z tohto štátu ukážu skutočné šance prezidentských kandidátov. Najmä tých, z  republikánskeho tábora.

Niekdajší republikánsky guvernér štátu New Hampshire John H. Sununu na margo výsledkov primárnych volieb kedysi vyslovil dnes už bájnu vetu: Iowa zbiera kukuricu a New Hampshire prezidentov (v r. 2008 a 2012 tu v primárkach zvíťazili práve prezidentskí kandidáti republikánov John McCain, resp. Mitt Romney). Aj preto sa všetka pozornosť teraz sústreďuje na tento maličký štát na severovýchode USA. Rozlohou síce malý, ale svojim významom pre prezidentské voľby, obrovský.

Posledná Bushova šanca

Prieskumy verejnej mienky medzi republikánmi stále vysoko favorizujú miliardára Donalda Trumpa, ktorý však v Iowe prekvapivo skončil druhý, za texaským senátorom Tedom Cruzom. V tesnom závese za nimi zaostal guvernér Floridy Marco Rubio. Podľa predpovedí by mal Trump zvíťaziť v New Hampshire s výrazným náskokom pred ostatnými súpermi, skutočnosť však môže byť napokon úplne iná. Ako jednu z posledných možností bodovať a zvrátiť tragický stav predvolebných preferencií má v tomto štáte Jeb Bush. Mladší brat exprezidenta USA G.W. Busha sústredil všetky sily práve na tento štát, ktorý by mohol ešte nakopnúť jeho kampaň. Bushov tím tu preinvestoval milióny dolárov do reklamy a stretnutí s obyvateľmi. Aj na úkor kampane v Iowe, kde skončil až šiesty. Celostranová reklama Jeba Busha je pochopiteľne namierená proti najvážnejšiemu protikandidátovi, a paradoxne, svojmu politickému odchovancovi, Marcovi Rubiovi. Ide totiž o súboj kto z koho.

Kto bude sekundovať Trumpovi?

Výsledky primárok netrpezlivo očakáva aj republikánsky establishment, ktorý s napätím sleduje súboj straníckych kandidátov. Ten nie je nadšený silnou podporou D. Trumpa, ktorý amerických voličov zaujal svojim radikálnym a expresívnym slovníkom, ale ani víťazstvom Teda Cruza v primárkach v Iowe. Cruz je v republikánskych kruhoch vnímaný ako príliš konzervatívny kandidát, ktorý nebude schopný osloviť liberálnejších voličov Republikánskej strany. Aj preto republikáni čakajú na výsledok z New Hampshire, ktorý by mal vyjasniť skutočné šance jednotlivých kandidátov – najväčšiu pozornosť sústredia práve na troch kandidátov, ktorí reprezentujú stranícky establishment a to na M. Rubia, J. Busha a J. Kasicha. Už o niekoľko dní sa ukáže, ktorý z kandidátov ešte dostane druhú šancu a koho nádeje budú definitívne pochované.

Remíza u demokratov

Horúco nie je len v tábore republikánov, ale i demokratov. Očakávanú favoritku volieb Hillary Clinton prekvapivo ohrozuje senátor Bernie Sanders. Ten dokonca podľa predvolebných prieskumov v New Hampshire výrazne vedie (61% k 32%). V Iowe boli výsledky také tesné, že dlho nebolo jasné, ktorý kandidát z tábora demokratov je skutočný víťaz. Výsledky stále ukazujú 50 na 50, H. Clinton však napokon získala o niekoľko málo hlasov viac ako vermontský senátor B. Sanders. Z toho má zase ťažkú hlavu establishment demokratov, nakoľko Sanders sa prezentuje extrémne ľavicovými názormi, ktoré sú síce pre mnohých vábivé, ale v skutočnosti sú nesplniteľné.

Primárne voľby v štáte New Hampshire sú pre všetkých nesmierne dôležité. Komu poskytnú živú vodu a koho naopak pochovajú sa dozvieme už 10. februára (voľby sa konajú v noci z 9. na 10. 2. SEČ). Prvým spomedzi republikánskych kandidátov, ktorý vzdal súboj o Biely dom je senátor Rand Paul. Oznámil to dnes vo svojom vyhlásení. Zaujímavé bude sledovať, ktorý zo zvyšných kandidátov získa jeho podporu.

(zdroj foto: oficiálna fan page Jeba Busha na sociálnej sieti Facebook)

Teraz najčítanejšie