Denník N

Príručka pre UBER svišťov od Finančnej správy

Mám rada startupy a novinky, ale iba v prípade, ak sa pohybujú v rámci pravidiel.

Odo dňa, kedy kontroverzný startup menom UBER taxi ohlásil vstup na náš trh som čakala, kto mi ako profesionálne deformovanému účtovníkovi zodpovie základné otázky. Tie sa samozrejme týkali toho, ako je možné, že všetci tí grafici, študenti či príležitostní zarábajúci nepotrebovali počas prvých dní na jazdenie a zarábanie absolútne nič.

Keďže neverím, že takéto niečo je v našej krajine možné, aj keď je to môj tajný sen, naďalej ostávalo množstvo nezodpovedaných otázok. Do akého paragrafu zaradia v daňovom priznaní príjmy, ktoré im prídu raz za čas na účet? Ako niekto zistí, či im vôbec nejaké príjmy prišli, ak ich dostanú na PayPal? Nemusia platiť odvody? Nemusia mať žiadne licencie či živnostenské listy?

Mám rada startupy a novinky, zdieľaná ekonomika je fajn, ale iba v prípade, ak sa pohybujú v rámci pravidiel. Ostatní podnikatelia tieto pravidlá neobchádzajú (niektorí už dvadsať rokov) a možno preto ich v tejto krajine každý rok ubúda.

Nesmierne ma potešilo, keď najvyššia mocnosť s názvom Finančná správa pred pár dňami vydala špeciálny metodický pokyn určený poskytovateľom dopravných služieb UBER. Tak som sa do neho so zvedavosťou hneď začítala a zistila som nasledovné:

  • používanie elektronickej registračnej pokladne sa vzťahuje na podnikateľa, ktorý poskytuje taxislužbu a je držiteľom dopravnej licencie;
  • ak je prepravcom fyzická osoba, ktorá poskytuje dopravné služby na základe oprávnenia vydaného príslušným orgánom (rozumej živnostenský list), musí tieto príjmy priznať a zdaniť;
  • z pohľadu DPH je prepravca považovaný za zdaniteľnú osobu a kvôli poskytovanej mobilnej aplikácii zo zahraničia sa musí registrovať a podávať súhrnný výkaz k DPH;
  • ak prepravca použije svoje vozidlo na podnikanie, je povinný zaň uhradiť daň z motorových vozidiel.

Krásne spracovaná príručka, avšak len pre „starých“ svišťov. Tých, ktorí už možno desať rokov jazdia taxíkom, zrazu sa chcú zapojiť do systému UBER a dávno svoje povinnosti spojené s podnikaním ovládajú. Nenašla som tam ani slovo o pokynoch pre „UBER“ svišťov, ktorí si len tak privyrábajú a tešia sa z toho, že nemusia byť označení, nemusia mať živnostenský list, o registračnej pokladni ani nesnívajú a účtovníctvu a daniam ukazujú vztýčený prostredník.

Opäť raz „naša výkladná skriňa“ – ako minulý týždeň nazval pán minister Finančnú správu – dokázala, že na takéto niečo nie je pripravená a naše pozväzované zákony už vôbec nie. Nie je načase vzhľadom na to, že nám sem prichádzajú zdieľané ekonomiky, startupy a iné novinky, oprášiť naše zákony a trošku ich povoliť?

To ešte nehovorím o šoku, ktorý som zažila, keď mi klient poslal blok z UBER taxi. Ani náhodou nespĺňa podmienky nášho zákona o účtovníctve a už vôbec nie zákona o DPH. Takže, milí podnikatelia, ak si myslíte, že sa vozíte omnoho lacnejšie, k bločku za UBER taxi by som asi preventívne pripočítala daň z príjmov, pretože to podľa mňa daňový výdavok nebude.

Od výkladnej skrine by som očakávala, že sa v príručke objavia presné pokyny:

  • či sa jedná o ostatné príjmy, avšak, ak sa pravidelne opakujú za účelom zisku, po koľkých jazdách už ide o podnikanie;
  • či sú takíto vodiči zdaniteľnými osobami z titulu DPH;
  • a ďalšie dôležité informácie.

Situácia s UBER taxi a mnohé ďalšie ma len presviedčajú o tom, že mikropodnikanie, ktoré chceme zaviesť do našej legislatívy, by pritiahlo veľmi veľa ľudí zo šedej ekonomiky a umožnilo im legálne fungovať aj v prospech štátu.

Teraz najčítanejšie