Denník N

Protiteroristické opatrenia

Európske metropoly nedávno postihli nečakané teroristické útoky, ktoré si vyžiadali veľa obetí a zranených. Európske a svetové metropoly preto nič nepodceňujú. V pohotovosti budú mať tisícky policajtov a vojakov. Nikto nemôže presne vedieť, či dôjde k ďalším teroristickým útokom a už vôbec nie kedy a kde.

Preto musíme dbať o zvýšenú pohotovosť v prospech našej bezpečnosti pred možným nebezpečenstvom. Premiér Robert Fico zdôraznil, že nebudeme podceňovať bezpečnostné riziká, ktoré sú v súčasnosti nesmierne vysoké. Prečo západné krajiny zvyšujú svoje bezpečnostné aktivity, ak by na to nebol dôvod?

Parlament schválil novelu Ústavy SR, ktorá sa vzťahuje aj na nedávne teroristické útoky v Paríži. Novela predlžuje maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu. Je reakciou na novembrové teroristické útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí a 350 zranených ľudí.  Poslanci novelu schválili v skrátenom legislatívnom konaní 9. decembra. Zmenu ústavy podporilo 95 zo 141 prítomných poslancov, 25 poslancov bolo proti a 21 sa hlasovania zdržalo.

Zmeny ústavy podľa vlády vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini poďakoval poslancom za podporu novely ústavy. „Chcem poďakovať týmto poslancom, že uprednostnili záujmy SR pred svojimi volebnými aktivitami a teátrom, ktoré tu niektoré strany predvádzajú. Myslím si, že svojím hlasovaním preukázali, že im ide o Slovenskú republiku a nie o svoj vlastný prospech a získanie percent v parlamentných voľbách,“ povedal po schválení novely ústavy Pellegrini.

„Je to prvý krok k tomu, aby sme na Slovensku posilnili legislatívu, ktorá má prispieť k bezpečnosti štátu, ako aj posilniť bezpečnostným zložkám nástroje v boji v prípade, že by Slovensko bolo ohrozené teroristickým útokom alebo by existovali podozrenia z teroristického útoku,“ vysvetlil Pellegrini.

“Ide o opatrenia, ktoré by mali podmienku, že sa používajú len pri nápade trestného činu terorizmu a pri hrozbe terorizmu,” zdôraznil policajný prezident .

Vo vzťahu k bežnej trestnej činnosti, k bežným porušeniam zákona bude polícia využívať štandardné opatrenia na základe súčasnej legislatívy. “Nie ako sa to niekde vysvetľuje, že ide o také rozšírenie, ktoré sa dá zneužiť a všeobecne použiť proti komukoľvek a za bežných okolností pri riešení bežnej trestnej činnosti,” upozornil.

Týmto krokom sa znížilo riziko možného nebezpečenstva v našej krajine, ale aj v našom okolí. Mali by sme byť aj naďalej ostražitý a tak včas zamedziť možným tragédiám.

Teraz najčítanejšie