Denník N

Takto sme bojovali za miliardu eur

“Za miliardu eur na informatizáciu sme ako občania dostali pramálo. Ak nechceme podobne premrhať aj ďalšiu miliardu v najbližších rokoch, praktiky v štátnom IT sa musia zmeniť.“ To bola výzva Slovensko.Digital, ktorú podpísalo viac ako 7 000 ľudí. IT Komunita okolo Slovensko.Digital oslavuje prvé narodeniny. Toto všetko sa nám za ten rok podarilo.

Veľký úspech je, že o miliardách našich daní, ktoré tečú do informatizácie, sa začalo častejšie hovoriť. V tak zložitej téme ako IT to vôbec nie je samozrejmosť. Verejný záujem vytvára tlak na politikov, úradníkov a dodávateľov, aby si dávali pozor na to, čo občanom za tieto obrovské peniaze ponúknu.

Dohliadame a navrhujeme riešenia

Štátnych IT projektov, ktoré ponúkali málo muziky za veľa peňazí, sme za posledný rok našli viacero. Na našej platforme sa diskutuje o viac ako 100-vke. Na 9 najproblémovejších sme spolu s Alianciou Fair-play upozornili aj verejne, a aj vďaka odbornému tlaku sa podarilo zastaviť 3 z nich – zbytočné kartičky zdravotného poistenia, automatické radary na ministerstve vnútra a projekt atlas pasívnej infraštruktúry. Odvrátili sme tak potenciálne škody v hodnote 250 miliónov eur. To je 46 eur na každého Slováka. Alebo inak – za každé euro, ktoré naši podporovatelia venovali na prácu Slovensko.Digital, sa podarilo “zachrániť” viac ako 2 000 eur z našich daní.

Našim cieľom však nikdy nebolo len kritizovať a zastavovať. Prišli sme s konkrétnymi návrhmi, ako by štátne IT malo fungovať. Nebolo to ľahké, ale dnes sú všetky opatrenia zapracované v novom pláne informatizácie, ktorý vláda pred mesiacom prijala. Zatiaľ sú na papieri. Teraz treba záväzky preniesť do života. Papier možno znesie, ale občania už ďalšiu premrhanú miliardu neznesú.

Ukazujeme, ako sa to dá

To, že my naše nápady vieme aj zrealizovať, sme v roku 2016 ukázali hneď niekoľkokrát. Prvým príkladom bola aplikácia Volby.Digital, vďaka ktorej sa volieb mohlo zúčastniť viac ako 20 tisíc zahraničných Slovákov a ďalších 10 tisíc občanov na Slovensku. Konstrast medzi prínosom “jednoduchej aplikácie”, ktorú nadšenci z komunity vytvorili za mesiac, a obrovských štátnych projektov, je až zarážajúci. Aj preto sme v auguste spustili ekosystem.slovensko.digital. Miesto, kde sa štátne dáta dostávajú bližšie k IT komunite, aby mohli vzniknúť nové nápady a služby, ako boli Volby.Digital. Prvé sa objavili na stránke verejne.digital, veríme, že ďalšie budú pribúdať. Tiež sme spolu so Slovenským národným divadlom pri nákupe novej web stránky ukázali, že aj v štátnom IT sa dá obstarávať férovo. Podarilo sa nastaviť takú súťaž, kde aj porazení uchádzači ocenili jej kvalitný a transparentný priebeh. Na nový web SND sa môžeme tešiť už čoskoro. Bude dôkazom toho, že skutočná súťaž prináša aj lepšie výsledky.

Taký bol náš prvý rok.

Kedy sa dočkáme podobných projektov aj na celoštátnej úrovni?

V štátnom IT bol rok 2016 hlavne o zmenách vo vnútri verejnej správy. Vznikol nový úrad podpredsedu vlády Pellegriniho, informatizácia má konečne jasného vlastníka. Nezmyselné projekty sa podarilo zastaviť a ďalšie sa pod tlakom musia prepracovať. Do štátneho IT prišli noví ľudia a vláda prijala novú koncepciu, ktorá je prísľubom do budúcnosti. Občania však právom požadujú od štátu reálne výsledky. Lepšie služby za normálne peniaze. Aspoň také, na aké sme zvyknutí v komerčnej sfére. Pred podpredsedom vlády je tak ťažká úloha – v roku 2017 ukázať, že nastali nové časy nielen na papieri, ale aj v praxi. 

V Slovensko.Digital budeme naďalej konštruktívne spolupracovať tam, kde bude reálny záujem pohnúť veci k lepšiemu a upozorňovať na prešľapy tam, kde taký záujem nebude. Aby sa druhá miliarda na informatizáciu minula v prospech občanov. 

Komunita funguje

Za prvý rok sme ukázali, že cielená, vytrvalá a odborná práca má zmysel. Teší nás, že podporovatelia a členovia komunity Slovensko.Digital to vidia rovnako. Pretože príbeh v roku 2016 je predovšetkým dielom komunity. Vznikol vďaka podpore ľudí, ktorým záleží na kvalitných digitálnych službách štátu a nie je im ľahostajné kam tečú ich dane. Pridajte sa a oslávte to s nami aj Vy!

Ján Hargaš, Slovensko.Digital

Ak sa Vám páči, čo robíme, budeme radi, ak nás podporíte finančne alebo svojim časom.

Teraz najčítanejšie

Slovensko.Digital

Slovensko.Digital je iniciatíva IT špecialistov, ktorá vznikla v novembri 2015 a venuje sa informatizácii verejnej správy. Upozorňujeme na neefektívnosť štátnych IT projektov a zároveň prichádzame s návrhmi a pozitívnymi príkladmi toho, ako by štátne IT mohlo fungovať.