Denník N

Putin má podporu gener.sekretára UNO.Rusko má lepšie zbrane – prekvapené NATO i USA

Rusko nasadilo v Sýrii svoje supermoderné zbrane takej kvality a efektívnosti, že to vyvolalo veľké prekvapenie generálov NATO i amerických vojenských expertov. Medzi nimi sú aj najmodernejšie zbrane pre elektronické vedenie vojenských operácií.

Najmä kvalita a modernosť elektroniky ruských zbraní vyvoláva na Západe paniku a americkí generáli sa nestačia diviť. Práve v tejto oblasti predpokladali ich slabú stránku .

Ruské ozbrojené sily, ktoré zasahujú v Sýrii, rušia s veľkým úspechom komunikáciu teroristov ISIS. Z elektronických systémov ruských zbraní je najdôležitejší mobilný prístroj určený na operácie elektronického vedenia vojny. Okrem iného je schopný rušiť funkcie špionážnych satelitov až do výšky 300 kilometrov a tiež funkcie nepriateľských drónov. Je ho možne nasadiť aj proti radarom, ktoré nepriateľ využíva v objektoch pohybujúcich sa nad zemou.

Ruský zásah proti ISIS v Sýrii ukázal celému svetu prekvapujúcu a vysokú účinnosť ruských zbraní, ktoré sú v mnohom lepšie ako arzenál zbraní NATO. Sú to predovšetkým “okrídlené” rakety, raketové rýchločlny s efektívnou diaľkovou rýchlopaľlbou, špeciálne dróny, so zabudovaným elektronickým protirušiacim prístrojom, kh-101-raketa, atď.

Posledné nálety ruských strategických bombardovacích lietadiel v Sýrii demonštrovali mimoriadne schopnosti týchto ruských vzdušných ničivých síl, s dlhým doletom. Uviedli to o.i. západných zdrojov aj odborníci britského periodika Jane’s Information Group.

Rusi nasadili 18. novembra po prvý krát aj svoju novú, superúčinnú “okrídlenú” kh-101-raketu. Jej nálož váži 400 kilo a môže byť vybavená aj atómovou hlavicou. Jej pendantom je americká raketa AGM-129 – má takisto GPS systém, ale má dolet len 3 000 kilometrov, čo je oveľa menej, ako má ruská raketa kh-101 (5 000 kilometrov).

Deň predtým nasadili Rusi tiež po prvý krát svoje strategické bombardovacie lietadlá, ktoré môžu niesť aj rakety, medzi nimi je napríklad Tu-160. To je najväšie ultrazvukové bombardovacie lietadlo na svete a má aj najväčšiu nosnosť.

Na homepage firmy Tupolev sú uvedené jeho parametre. Dosahuje rýchlosť až 1 800 km za hodinu, dostane sa až do výšky 15 kilometrov a jeho nosnosť dosahuje 275 ton.

Ban Ki Moon, generálny sekretár UNO, sa zúčastnil v nedeľu vrcholového stretnutia predstaviteľov krajín východnej Ázie. Vo svojej reči zdôraznil nutnosť zblíženia sa Západu s Ruskom a vyslovil požiadavku na USA, aby v boji proti terorizmu spolupracovali s Ruskom.

Následne vysoko ocenil opatrenia Moskvy, ktoré urobila proti ISIS, ako aj jej aktivity v boji proti medzinárodnemu terorizmu. Nie bez zaujímavosti je to, že na prvom mieste patrili jeho uznanlivé slová Moskve a nie Washingtonu.

Teraz najčítanejšie

Roman Bednar

Som spisovateľ a publicista. V SR som vydal 19 kníh a mnoho rôznych článkov, publikoval som aj v Nemecku a v iných západných krajinách. Moja literárna tvorba sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou literárneho žánru. Na Slovensku som mal vlastnú edíciu o kozme, vyšli mi tam dva dvojdielne historické romány (téma starý Egypt a Veľká Morava), psychologický román, póezia, kniha o najväčších génioch západnej civilizácie i knihy politicko-filozofickej faktografie. Moja prvá kniha Tajomstvá a proroctvá kozmu vyšla v roku 1993. V roku 2005 som ukončil publikovanie kníh v SR dielom Kozmos, duch a vedomie. V roku 2006 som dostal veľmi atraktívnu ponuku z Južnej Ameriky (kde som ako mladý muž prežil niekoľko rokov a vybudoval si výborné kontakty i pevné priateľstvá) a od toho roku vychádzajú všetky moje ďalšie publikácie v hojnom počte už len tam. V súčasnosti vediem v Nemecku Juhoamericke tlačové centrum.