Denník N

Quo vadis Robert Fico?

Nemusíte so mnou súhlasiť, ale mne Robert Fico pripomína trénera, ktorého kontrakt vyprší po skončení budúceho šampionátu. Samozrejme chce byť úspešný a odísť na vrchole ako šampión. Tomu podriaďuje všetko svoje úsilie. Forma súperov nie je nijak oslnivá, a tak sa môže plne sústrediť na hľadanie optimalnej zostavy a ladenie formy mužstva.

Njaväčšie starosti mu robí druhý pilier obrany a miláčik nízkopríjmových skupín na južnej tribúne – Ján Richter, ktorý, niekedy na škodu veci, neúmerne preferuje zakladanie útokov po ľavej strane a pravá strana ihriska zostáva často nevyužitá. Mohol by ju síce vystužiť Jánom Počiatkom, ale ten má žltú kartu ešte z priateľského stretnutia v Monaku a po ďalšej žltej by mu mohol hroziť stop na zápasy nominačnej fázy. Jednotkou v útoku zostáva ostrostrelec Marco Reuss Kaliňák, otáznik visí nad Ľubomírom Vážnym, ktorý má v poslednej dobe problémy s premieňaním eurofondových šancí. Silná vo vzduchu by mohla byť záloha v zložení Spartan – Sikorski – Glváč. A to ešte na lavičke čakajú na svoju šancu Žiga, Draxler, Čislák.

Finančná situácia klubu je dlhodobo na vysokej úrovni. Očakávané príjmy z výberu vstupného ponúkajú možnosť vyhradiť niektoré sektory na ľavých stranách tribún pre vstup zdarma. Dokonca by to mohlo podľa prvých odhadov priniesť aj istý počet prvodivákov navyše. Naopak permanentkárov by to umožnilo sústrediť vpravo, prehlásiť toto opatrenie za zvýšený štandard a premietnuť ho do cien celosezónnych vstupeniek. Zatiaľ nikoho netrápi, že by predaj permanentiek mohol klesnúť a už vôbec nie, že by pri výraznom zvýšení cien mohol klesnúť dramaticky. Veď v konci-koncov počet divákov sa veľmi nezmení a možno aj mierne stúpne.

Rastúce napätie vo vedení klubu bulvár zatiaľ nepostrehol a pisálkom z tzv. serióznych médií netreba zatiaľ venovať väčšiu pozornosť, ako si zaslúžia. Azda len s výnimkou internetového vysielania konkurenčne ladenej Dag HNTV.

Nejasné zostáva zloženie vedenia mužstva, pretože jeden z akcionárov klubu prejavil záujem predať svoj podiel na akciových trhoch. Vďaka úspešným predchádzajúcim sezónam by sa mohla výška transakcie vyšplhať na úroveň presahujúcu predstavivosť fanúšikov o hodnote klubu. Ak nebude dlho váhať a bude stavať na aktuálnych kurzoch, mohla by transakcia prebehnúť v najbližšom období. S perspektívou vloženia aktív do nových projektov, nie nevyhnutne spojených s činnosťou klubu.

Súperi už zrejme rezignovali na zníženie preferenčného náskoku a začínajú šetriť sily na boj o pohárové umiestnenia v aktuálnom ročníku Pelegrini Cupu. Kuloárne šumy o tom, že by mohli vo finále postaviť spoločný parlamentný výber zostávajú zatiaľ na hline.

Žiadalo by sa na záver napísať niečo povzbudzujúce. Trebárs, že ani posledná víťazná séria Realu Madrid netrvala večne. Nepriamo na jej ukončenie stačila istá Irina Shayk, pôvodom vraj z Ruska.

Teraz najčítanejšie