Denník N

Reakcie Slovákov na utečencov odkrývajú charakter slovenskej spoločnosti

Každý sa v mediálnom priestore správame trochu odvážnejšie, nebojíme sa osočovať, kritizovať, súdiť. Jediným nástrojom sú zhluky písmen, ktoré získavajú čoraz väčšiu moc a čoraz väčšmi formujú správanie sa celej spoločnosti. Mediálne sprostredkované informácie nás robia bohužiaľ aj menej citlivých.

strachTop téma posledných týždňov týkajúca sa cudzincov snažiacich sa „atakovať“ Slovensko a iné európske krajiny ako votrelci z vesmíru, sa stala nástrojom na prehĺbenie nenávisti voči všetkému novému a cudziemu. Idem po ulici a nevidím nič iné ako ľudské bytosti dumajúce vo svojom vnútri nad tým, ako ochrániť seba, ako ostať kráčať vychodenými chodníčkami a za žiadnu cenu nevybočiť ani nevykuknúť zo svojej pohodlnej ulity.

Neviem či je to mojou prehnanou vnímavosťou ale niekedy, a najmä dnes, pri diskusií – prijať/neprijať utečenca, by som radšej oplývala ignoranciou a nečlovečenstvom.

Prijať/neprijať, aké množstvo, kam „toto množstvo“ umiestniť…sú myšlienkové pochody príznačné skôr pre distribúciu tovaru ako pre ľudskú bytosť. Nemôžem sa ubrániť vzdoru keď počujem ako niekto kritizuje pomoc iným – aj keď neznámym ľuďom.

Bridí sa mi správanie slovenskej spoločnosti, ktorá vykukla z ulity a ukázala pravú tvár práve v súčasnej situácii. Fotky zničeného majetku len nahrávajú  prejavu tejto slovenskej nátury. Tá si ani náznakom nechce vpustiť slovo empatia a súcit do svojho zamknutého – bezpečného, sveta.

Smerovať hnev, ktorý je len zásterkou strachu, na jednotlivcov utekajúcich pred neľudskými podmienkami za niečím lepším (prirodzený prejav ľudskej povahy) a reagujúcich na sprostredkované informácie „zhora“, je podľa môjho osobného názoru nezlučiteľné s vlastnosťami, ktoré by mal človek rozvíjať.

Rovnako ako človek – návštevník – neznámy – nám môže rozkopať záhradnú stoličku aj sused od vedľa.

Rovnako ako človek iného vierovyznania na nás môže vytiahnuť zbraň aj vlastná rodina.

Ani v tomto prípade si človek neuvedomuje jednu vec. Naše správanie je často vzorové. Vzorové pre naše deti, naše okolie. Ak sa Vaše dieťa v budúcnosti postaví a vezme spravodlivosť do vlastných rúk – možno budete mať pocit akéhosi dejavu. Výčitky už budú potom, bohužiaľ, bezpredmetné.

 

Teraz najčítanejšie