Denník N

Realita v Hľadá sa Dory

Mám rada rozprávky a tak som si pozrela pokračovanie Nema Hľadá sa Dory. A poviem vám, stálo to za to.

Nie žeby som teraz písala o super spracovaní, grafike a podobne. Nie. Uchvátilo ma, ako reálne je v tejto rozprávke  ukázané ako vyzerajú oceány, aké sú špinavé a akú predstavujú hrozbu pre zvieratá.

Hneď ako Dory s Nemom a jeho otcom priplávajú k pobrežiu je tá špina tak badateľná, až je reálna. Celá rozprávka presne ukazuje, aká je realita.

Ryby a rôzne iné zvieratká žijúce v moriach plávajú v špine. Ohrozuje ich náš odpad, ktorý sa im môže stať osudným. V tomto prípade sa Dory zamotala do plastového držiaku na pivo a z vody ju vytiahol nejaký ochranca zvierat. Zachránil ju a umiestnil ju do neďalekého vodného sveta.

dory

Ako príbeh pokračoval ďalej, Dory a jej druh mali byť umiestnení do nejakého akvária v Portlande, ktoré malo byť pre nich novým domovom. No ona a oni to nechceli. Ďalší good point.

Zvieratá nechcú žiť v zajatí, aj keď im tým vlastne zachránime život. Oni chcú žiť vo svojom prirodzenom prostredí, tak prečo sa radšej nezameriavame na čistenie oceánov? Nie. My radšej všetko zašpiníme a potom, keď už je neskoro, začneme konať.

Ale to by nebol človek, keby všetko nezahubil a potom tesne pred koncom začal všetko zachraňovať. Zamyslime sa nad sebou.

Teraz najčítanejšie