Denník N

Realitná bublina a rok 2018

realitna bublina

O realitnej bubline ste toho za posledné dva roky počuli viac než dosť. Tak ako to s ňou bude v roku 2018?

Realitná bublina je veľký strašiak, pre množstvo predovšetkým mladých ľudí. Podľa štatistického úradu sa ceny nehnuteľností na bývanie neustále zvyšovali a to nie len v Bratislave, ale na celom území Slovenska.

Neutíchajúca výstavba novostavieb je veľmi badateľná, miestami až nevkusná. Dopomohli k tomu aj úrokové sadzby hypotekárnych úveroch, ktoré sa už viac-menej neočakávane stále znižovali. Banky zažili boom pri schvaľovaní hypotekárnych úverov a opätovne zaznamenali cca 7% nárast oproti minulému roku (2016). Hranicu dvestotisíc hypoték prekonali banky už v septembri, tak koľko ich mohlo byť ku koncu roka?

Od tohto roku sa toho však veľa zmení. Hypotéky pre mladých budú od januára výrazne nevýhodnejšie. Štátny príspevok sa zmení na daňový bonus. Ten je v porovnaní so súčasnými dotovanými hypotékami výrazne nevýhodnejší. Kto požiada o úver tento rok, nezíska už nižší úrok, ale môže využiť daňový bonus vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 eur ročne. Napriek tomu, že na získanie bonusu budú platiť rovnaké podmienky ako v minulom roku, v porovnaní so súčasným stavom však dlžníci prerobia. Bonus bude fungovať podobne ako daňový bonus na dieťa, pričom sa odráta až v daňovom priznaní.

Pomože toto realitnej bubline? Splasne alebo praskne? Názory sa líšia, no nám neostáva nič iné len sledovať vývoj.

Teraz najčítanejšie