Denník N

Realitné a hypotekárne šialenstvo?

Na úvod by som chcel povedať, že nie som ani ekonóm, ani realitný maklér a ani analytik. To znamená, že všetko čo ďalej budem písať, sú skôr moje pocity, prípadne postrehy, v žiadnom prípade nie odborné závery na danú tému.

Pracujem ako projektant nosných konštrukcií (statik) „na voľnej nohe“ a asi pred dvomi rokmi som si všimol, že začalo dramaticky pribúdať roboty a ten nárast sa nechce dodnes zastaviť. Prvý raz som zažil, aby ľudia prosili o vypracovanie projektu, prvý raz som zažil, že sa mi do nejakého projektu nechcelo, tak som hodne prestrelil cenu a aj tak som projekt získal. Aj keď som to profesne nezažil, starší projektanti mi vravia, že presne takto to vyzeralo v roku 2008.

Nebudem sa podrobne rozpisovať čo je momentálne za týmto všetkým, každý vie že lacné hypotéky. Proti lacným hypotékam nemôže mať nikto nič, však požičať si za slušný úrok je pre každého obrovská výhoda. Celkom chápem, že keď zlacnejú hypotéky, tak si viac ľudí požičia a ceny realít a hlavne bytov idú nahor. Otázka znie, či to momentálne nejde do úplných extrémov.

Ako príklad budem ďalej uvádzať Bratislavu, keďže som odtiaľto a mám prehľad o aktuálnych cenách tu. Chápem, že ceny bytov v centre a jeho blízkosti hodne rastú, nakoľko tu už nie sú voľné pozemky na ďalšiu výstavby a je možné maximálne nadstavovať. Povedzme že sem patrí aj Ružinov, ktorý je v rámci BA veľmi obľúbená lokalita a do centra je blízko. Čo už sa mi horšie chápe, tak je výrazný nárast cien bytov v okrajových častiach Bratislavy, kde je pozemkov dosť a je kde stavať. Podotýkam, že samotné pozemky na cene za posledné roky tak výrazne nestúpli. Developeri momentálne hodne stavajú v okrajových častiach BA a aj sa im to celkom vypláca. Určite im to nemám za zlé, tiež to nemajú ľahké a hlavne keď sú menší a nemajú kontakty v politike. A treba si uvedomiť, že to nie developeri nastavujú vysoké ceny, ale to ľudia sú ochotný momentálne platiť vysoké ceny.

Pre ilustráciu ako sa to vypláca si vezmem 3-izbový byt s plochou 75m2. Cca platí, že 1m2 podlahovej plochy aj so základným štandardom sa dá postaviť za cenu max. 1000.- Eur aj s DPH, to znamená že náklady na samotný byt sú na úrovni 75 000.- Eur. K tomuto treba pripočítať množstvo vecí ako spoločné priestory, vyriešenie parkovania (čo býva už povinnosť), doriešenie infraštruktúry, reklama a samozrejme kúpa samotného stavebného pozemku atď.. Čiže náklady na priemerný 3-izbák pre developera v okrajovej časti BA v závislosti od viacerých faktorov sa pohybujú niekde od 100 do 130 tisíc eur. Samozrejme že developeri ich momentálne predávajú od 140 do 170 tisíc. Toto všetko ešte ako tak chápem.

Čo ale absolútne nechápem, tak je to, čo sa udialo z cenami panelákov v okrajových častiach BA, lebo momentálne 1m2 v 40-ročnom (a niekedy aj staršom) paneláku stojí toľko ako 1m2 v novostavbe v tej istej lokalite, pričom tá novostavba má aspoň vyriešené parkovanie a nebudem hovoriť o energetickej náročnosti a pod.. Čiže ľudia sú ochotný platiť šialené peniaze za stavby, ktoré sú dispozične minimálne nie práve ideálne a ktoré sú pred koncom svojej teoretickej životnosti. Ešte raz podotýkam, že teoretickej, určite je nemysliteľné aby sa išli za pár rokov búrať. Samozrejme ich udržanie vo vhodnom technickom stave pre ďalšie roky bude podstatne drahšie ako v prípade novostavieb.

Nechcem polemizovať, kedy toto skončí a či sa ceny prepadnú a bude to ako v roku 2008 až 2009, to ani neviem, resp. to asi nikto nevie. V rámci svojho fachu toto celé uzavriem trochu netradične, a to malou prosbou. Ľudia, keď si už aj kúpite starý byt v paneláku za šialené peniaze, tak sa aspoň uskromnite s tou dispozíciou, ktorú máte a nevymýšľajte nové otvory v nosných stenách, ozaj tým tej stavbe hodne ubližujete. Vždy sa nájde odvážnejší statik ktorý Vám to umožní, ale prosím, kašlite na to. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie