Denník N

Rebríček: Koľko percent voličov krúžkovalo predsedov strán?

Podiel krúžkov predsedov na celkovom výsledku strany nie je možné priamo považovať za ich podporu medzi voličmi strany, jedná sa však o zaujímavý indikátor.

Pri vysvetlení významu týchto čísel musíme myslieť na to, že:

  • voliči niektorých strán si môžu lepšie uvedomovať, že krúžkovať predsedu je takmer zbytočné
  • voliči niektorých strán môžu viac/menej využívať krúžkovanie

Napriek obmedzeniam ide o zaujímavé čísla:

 

graf1

Môžeme sa pokúsiť vysporiadať aspoň s druhým obmedzením. Voliči strán rozhodne krúžkovali s rozdielnou intenzitou. Hoci nie je možné zistiť, aká bola v stranách distribúcia udelenia 0, 1, 2, 3 či 4 krúžkov, prizmou intenzity krúžkovania je možné zistiť viac o podpore voličov pre jednotlivých predsedov strán.

 

graf2

Podporou voličov pre niektorých predsedov si môžeme byť istejší ako pri iných. Volič v OĽaNO/NOVA v priemere krúžkoval najviac – až 2,7 krúžka. OĽaNO/NOVA sa správne spoľahlo na to, že ich voliči o krúžkovacej stratégii vedia a lídra mohli bezpečne poslať na koniec kandidátky. Priemerná podpora Igora Matoviča je však nižšia ako priemerný počet krúžkov pre stranu. Krúžkujúci voliči OĽaNO/NOVA teda často lídra nekrúžkovali. To je očakávateľné vzhľadom na prítomnosť lídrov NOVA a ďalších nezávislých osobností na kandidátke. Ukazuje sa, že aj osobnosti na prvých miestach kandidátky OĽaNO/NOVA mali nakoniec výhodnú pozíciu, keďže voliči nevyužili 380406 krúžkov, čo ďalej dopomohlo práve im k zisku mandátov.

Situácia je opačná pri stranách Kotlebu a Sme rodina. Ich volič využil v priemere ani nie 2 krúžky, ale ich predsedovia ich získali od takmer 3/4 svojich voličov. Môžeme teda s istotou povedať, že mnohí voliči týchto strán vedome využili menej krúžkov, ako im bolo k dispozícii, aby jednoznačne deklarovali podporu predsedovi strany.

 

 

Teraz najčítanejšie

Silvia Hudáčková

Zaujímam sa o politiku, ženy v nej, o voľby a volebné pozorovateľstvo.