Denník N

Recept ako naštvať učiteľov? Hubová polievka Smeru

Učitelia sa cítia mizerne aj bez toho, aby im minister školstva a predseda NR SR nakladali na tlačovkách. Dnes sa to obom podarilo. Recept z kuchárskej knihy predsedu Smeru však tentokrát nemusí zožať úspech.

Kritizovať vládu sa nevypláca, kritika je automaticky braná ako útok a domnelá obeť sa oduje ako decko, ktorému sa stala krivda na preliezkach. Spätne to, samozrejme, neplatí. Členovia vlády môžu svoje jedovaté sliny prskať na všetky strany. Všetci sú proti nim, nik ich nechápe a nemá rád. S novinármi sa preto nebavia, dôchodcu (ak sa s ním nestretnú práve v kulturáku) označia za Radičovej aktivistu a podľa ich prejavov sa zdá, akoby trpeli stihomamom.

Tentokrát to schytali učitelia. V priebehu dňa sa im venoval nielen minister školstva Draxler, ale aj predseda NR SR Pellegrini. Lepší dôkaz toho, že ich vyhlásenie štrajkovej pohotovosti Iniciatívy slovenských učiteľov zabolelo, hádam ani nemohli podať. Tí nevďační učitelia! Fico už celé mesiace chráni Slovensko pred utečencami pod heslom jedna tlačovka na jedného azylanta (štatistiky žiadostí o azyl) a odrazu si tu učitelia vnášajú vlastnú agendu. Pred voľbami? Podľa Pellegriniho to robia s jasným záverom – poškodiť vládnej strane. Dokonca vraj ide o extrémnu snahu zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich v kampani politických strán. Čosi nechutné! Súčasná vláda (rozumej Smer) by k niečomu tak nízkemu predsa nikdy neklesla. O hrozbe utečencov preto informuje podľa všetkého absolútne primerane, s citom a ráciom, ktoré je vlastné len veľkým politikom. Lebo čím viac tlačoviek o fiktívnom Abdulovi, tým viac chránime (TM).

Ak sa Smer snaží verejnosti odkomunikovať svoj inovatívny názor na učiteľov, mohol to urobiť aj sofistikovanejšie. Označiť ich za zmanipulované bábky v rukách opozičných politikov je krokom, ktorým si učiteľov ani ich rodiny na svoju stranu nezíska. Pokojne im mohli na plnú hubu povedať, že sú ovce bez názoru, ktoré ničomu nerozumejú. Páni zo Smeru, ono je to trochu inak. Učiteľom by vaša vláda vôbec nevadila, ako štátni zamestnanci by boli prví, ktorí by ju velebili. Keby na to mali dôvod.

A ten nemajú. Štrajk je ich zúfalým výkrikom, keď sa všetky doterajšie sľuby ukázali byť prázdnymi. Spomínate si ešte na dobu, keď Smer štrajk učiteľov podporoval? Aj také bolo. V roku 2003 sa Fico rozhorčoval nad nízkym podielom HDP, ktorý je na Slovensku investovaný do školstva. Za viac ako desať rokov sa nezmenilo prakticky nič. Nebol to vtedy práve Fico, kto zo štrajku vytĺkal politický kapitál a neniesol politickú zodpovednosť? Jeho slová vtedy zneli tak dobre: Spoločenská pozícia učiteľov nezodpovedá dôležitosti ich poslania a pod tlakom reštrikčnej politiky vlády sa stále zhoršuje. Smer preto pozitívne vníma, že zástupcovia školstva už nie sú ochotní nečinne znášať politiku vlády. Vláda postavila oblasť školstva na chvost svojich priorít.

Smer bol vo vláde osem rokov, posledné štyri roky mal tak silný mandát, ako žiadna iná vláda v dejinách samostatnej Slovenskej republiky. Postavila vláda Smeru oblasť školstva na piedestál svojich priorít? Do dnešného dňa nepredložila Národnej rade Správu o stave školstva, hoci tak mala urobiť už do 31. marca 2013. Nevypracovala a neschválila plánovanú zásadnú zmenu zákona č. 597/2003 o financovaní ZŠ, SŠ a školských zariadení, hoci to mala v legislatívnom pláne úloh na rok 2013. Nezverejnila v zmysle časového a vecného plánu opatrení na zlepšenie výsledkov v testovaní PISA plán postupného zvyšovania financií do školstva na úroveň OECD, hoci tak mala urobiť do 31. augusta 2015. A dalo by sa pokračovať…

Pán Pellegrini, nehnevajte sa, ale 800 miliónov eur, ktorými sa vo svojej reči tak hrdíte, bolo minutých na obnovu školskej infraštruktúry, zatepľovanie budov a v obrovskej miere na nákup techniky. Človek by veril, že na ministerstve sedia odborníci a preto vedia odpoveď na jednoduchú otázku – Čo najviac vplýva na kvalitu vzdelávania? Odpoveď je prostá – učiteľ. Darmo nalejete miliardu do okien a tabletov, teplo v triedach ostane, najlepší učitelia len ťažko. Pri vami udávanej sume ma zarazila ešte jedna vec. Veľká časť z nej pochádza z eurofondov. Viete, to sú peniaze z toho zlého Bruselu, ktorému váš predseda v poslednom čase nevie prísť na meno.

Pred voľbami vraj nemôže vláda nič sľubovať, podľa Pellegriniho tak od nich nebudeme počuť žiadne čísla, ani to o koľko by sa mali zvýšiť platy učiteľov, alebo koľko sa má dať do investícií na opravy škôl. Všetko budeme počuť až vtedy, keď Smer získa dôveru občanov a bude pri zostavovaní vlády. Až vtedy zaznejú konkrétne čísla. V treťom sociálnom balíčku, pri ktorom sa Smer tvári, akoby ďalšie štyri roky jeho vládnutia mali byť len otázkou času, je však konkrétnych čísiel viac ako dosť. Tie sa už sľubovať, samozrejme, môžu.  Školstvo je v nich takou prioritou, že jediným krokom sociálneho balíčka, ktorý sa týka učiteľov je výstavba sociálnych bytov, v ktorých majú žiť. Učitelia nie sú len zmanipulovaná masa, oni sú aj socky.

Zdravotným sestrám na margo platov predseda Smeru odkázal, že sa môžeme prikrývať len takou perinou, na akú máme. Predpokladám, že podobne zmýšľa aj pri učiteľoch. Otázkou však ostáva, prečo sa potom perinou prikrylo cestovanie vlakmi zdarma pre takmer polovicu národa. Čo je tou tak často spomínanou prioritou?

V dokumente Inštitútu vzdelávacej politiky (organizácia pod Ministerstvom školstva) sa okrem iného píše: Zvýšenie platov na priemernú relatívnu úroveň platov v krajinách OECD by si vyžadovalo približne 30 % zvýšenie mzdového balíka, čo predstavuje v prípade všetkých pedagógov dodatočné rozpočtové prostriedky vo výške približne 423 miliónov eur. Podľa prepočtov Inštitútu finančnej politiky MF SR by bol čistý efekt na verejné financie vďaka zvýšeným príjmom štátu cez dodatočné dane a odvody výrazne nižší, išlo by o 190 miliónov eur.

Prosím porovnať horeuvedené sumy s celkovými plánovanými výdavkami na tretí sociálny balíček Smeru – 1 miliarda eur. Odhad nákladov, ktoré si vyžiada navýšenie počtu policajtov o 2500 nových príslušníkov PZ  (tzv. protiteroristický balíček Smeru) si vyžiada ďalších 17 až 20 mil. eur za rok. Rozšírenie 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline má stáť 60 mil. eur (zdroj).

Pojem priorita naberá celkom nový význam. Pod perinu sa dá skryť všeličo. Beznádej ministra školstva a predsedu NR SR však nie. Keď ide o volebné percentá, slušnosť ide bokom. Hrá sa kartami pošpiniť a rozoštvať. Hráči majú vlastné pravidlá. Lebo viete, vyhraj voľby a môžeš všetko. Pred aj po voľbách. #Chránime

Teraz najčítanejšie